[]

mitoloji ile ilgili kitaplar önerir misiniz?

mitolojiyle alakalı hiçbir şey bilmiyorum, dünyası ilgimi çekiyor. mitoloji öğrenmek, (öğrenmek değil de ilgilenmek) istiyorum. fakat dediğim gibi hiç temelim yok, yılan saçlı medusa'yı biliyorum bir tek o kadar. böyle birine başlangıç için hangi kitabı önerirsiniz? dün kitapçıda mitoloji 101'i inceledim fakat yorumları çok da hoşuma gitmedi, eksik bilgiler vs var imiş.

önerilerinizi beklemekteyim. teşekkürler.


 
Öncelikle en başta ilyada, odysseia ve erga kai hemerai gibi kitapları okumanızı önermem. Bunlar milattan önce yazılmış kaynak kitaplar, daha ötesi yok. eğer zaten çok yoğun ilgisi ve bilgisi olan biri değilseniz ya da mitolojinin profesyonel hayatınızda yeri yoksa sizi çok fazla sıkacaktır.

Mitoloji sözlükleri ve mit kitapları da iyi değil. Bunlar zaten mitolojiye karşı büyük hevesi olan insanların bir yerlerde bir şey gördüğünde başvurduğu kaynaklar. Eğer kafanızda yeterli bilgi birikimi yoksa sözlük ya da mit okumak kafanızda bir şey canlandırmayacaktır.

Bence popüler kitaplardan başlayın. Örneğin, ben kirke. Bu kitap bir yeniden yazım olduğu için içerisindeki karakterlerin kişilikleri ve olaylara bakış açıları gerçekçi olmasa da sembolik olarak oldukça gerçeğe uygun bilgiler içeriyor. Bu kitabı okuduktan sonra odysseia'ı okursanız konu size tanıdık geleceğinden çok daha rahat edersiniz.

Diğeri percy jackson serisi. Bu seri gerçek mitolojiden neredeyse tamamen farklı, ancak isimlere hakim olmanız ve onları özümsemeniz için çok iyi olacaktır. Böylece eğer ilerde ilyada ve erga kai hemerai gibi kitapları okumaya devam ederseniz size tamamen yabancı gelmeyecekler, kafanızda bir imaj olacak. Örneğin bir yerlerde perseus'u gördüğünüzde onun kim olduğunu kavramanız çok daha kolay ve akılda kalıcı bir süreç haline gelecek.

Başka bir öneri, eğer klasik animasyonları seviyorsanız hercules'i izleyin.

Neticede bunlar, mitoloji eğer gerçekten ilginizi çekecekse size yeni bir hobi alanı açabilir bence. Eğer o ilgi uyanırsa, daha çok şeyi öğrenmek istiyorum derseniz o zaman robert graves'in yunan mitleri kitabını, azra erhat'ın mitoloji sözlüğünü, ilyada'yı, odysseia'yı ve erga kai hemerai'ı hevesle okursunuz.
  • akhenaten  (17.07.22 18:56:55 ~ 19:03:07) 
Mitologya (Edith Hamilton) mükemmel bir başlangıç kitabıdır. İngilizce de olursa bu kitabın illüstrasyonlu özel basımı var, şahane.

www.amazon.com.tr
  • kobuzchu kiz  (17.07.22 18:59:49 ~ 18.07.22 09:58:20) 
Şefik Can - Klasik Yunan Mitolojisi


  • black holes in the sky  (17.07.22 20:34:12) 
Azra Erhat'ın Mitoloji Sözlüğü oldukça iyidir. Onunla eşzamanlı İlyada ve Odisse öneririm.


  • firez  (17.07.22 23:53:16) 
Mitolojiden kastınız yunan mitolojisi mi sadece yoksa diğer mitolojiler de ilginizi çekiyor mu? Sanırım medusa örneği verildiği için hep yunan mitolojisinden gidilmiş.ben de oradan örnek vereceğim o yüzden. Ben de mitolojileri araştıran biri olarak öncelikle arama motoruna yunan mitolojisi ders notları diye arama yapıyorum. Ders olarak okutulduğunda temelden başlayıp belli bir müfredat dahilinde temel de olsa bir işleyiş oluyor çünkü.


  • yazdonumu  (18.07.22 02:02:50 ~ 02:04:21) 
joseph campbell bu isin piridir. kendisinin her tur mitolojiyle ilgili kitabi var. ancak giris olarak the power of myth oneririm.


  • antikadimag  (18.07.22 05:54:35) 
illa kitap olması şart değilse sırayla izlemeniz için iki belgesel önereyim:
1. Greek Myths: Tales of Travelling Heroes
2. clash of the gods

ikisini de youtube'da bulabilirsiniz.
  • halanne  (18.07.22 11:58:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.