[]

Almanya'da Yüksek Lisans, Bloke Hesap ve Kafamda Deli Sorular

Selamlar,

Bir süredir Münih Teknik'te yüksek lisans hayali kuruyorum. Mezuniyet ortalamam 3.6, geçen sene Ağustos ayında mezun oldum ve 8 aydır kendi sektörümde ve ilgi duyduğum bir alanda çalışıyorum. Portfolyomun da iyi olduğunu düşünüyorum. Ielts skorum 7, üniversite de 6.5 istiyor zaten.

Her şart kendimce güzelken tabi ki sorun para. Eğer üniversiteden kabul alırsam bloke hesap için sanırım yaklaşık 10500 euro kredi çekeceğim. Benim endişe ettiğim "bu parayı geri ödeyebilecek miyim?" kısmı. Memur çocuğu olarak büyüdüm ve hayatım kredilerden, borçlardan korkarak; dar gelirle mücadele ederek geçti. Kendi öğrencilik hayatım boyunca da üniversite sürecinde hem okudum hem çalıştım, bu gibi durumlara aşinayım. Almanya'daki Türk öğrencilerin vloglarını izlediğimde de çalıştıklarını gördüm. Ama çevremde konuşup akıl danışacağım, maddi süreçlerde neler yaşadığını sorabileceğim kimse yok.

Almanya'da yüksek lisans yapmış, bu süreçlerden geçmiş biri varsa danışmayı çok isterim. Mesaj atabilirseniz çok sevinirim.

 
Seyahat hikayeleri-Bahar Beyde tam da bu yolu denemiş münih teknik masterlı. Bi göz atarsın ama o bile paranın tamamnı kredi olarak çekmemiş ve yanında partneriyle göç etmişti.

Krediden korkma, hele Tl olarak çekeceksen, dev enflasyona karşın kredi faizleri saçma şekilde düşük kalıyor. Ama yine de 10K eur tutarında kredi çekmek çok gibi. En azından birazını çalışarak, başka bir kısmını da aileden borç harç yapıp belki bunun yarısını kredi olarak seçmek daha mantıklı olabilir.
DAAD veya Tübitak yurt dışı burslarına bakılabilir. Bi de alan nedir? Master yaparken working student işlerine hemen kapak atabilecek imkan varsa çok güzel olur ama çok niş bi alansa falan mavi yaka işi yapacaksnız. Hizmet sektöründe çalışmak almanyada her anlamda kıymetli ama mezun olur olmaz alanınızda iş bulmanıza doğrudan katkı sağlamayabilir...

Özetle TL kredi çekmekten korkmayın ama paranın tamamını krediden halletmek sizin durumunuzda biri için (sanırım başka güvenceniz yok) yine de riskli duruyor. Ha güvencem var nebilim gerekirse annem arabasını satar borcumu kapatır böyle bi ihtimal var diyorsanız annenizden şu anda para istemek yerine kredi çekin derim. Umarım anlatabilmişimdir.
  • rewlack  (17.07.22 15:34:38) 
@rewlack Aslında bir kısmını abim karşılayabilir, benim için bu da ihtimal dahilinde. 10k benim de gözümde devasa bir sayı. Working student olarak ve freelance olarak da yapabileceğim işler var ama Almanca bilmeden yeterli olur muyum emin olamadım. Bursları da takipteyim.

@OrangeYellow akademide çalışmak istediğim için yüksek lisans benim için önemli ve yurt dışında akademiye devam etmek istiyorum. Hali hazırdaki iş şartlarım şu anlık iyi olsa da ülke şartlarında orta direk bile sayılmıyorum ve bir noktada kendime uzmanlaşmak için alan tanımayacak, burada hep kısıtlı olacağım ve akademinin de ülkedeki hali malum. Kendim için bunu denemem gerekiyor. 2 sene çalışmayı unut demenizi anlamadım. Takip ettiğim, videolarını izlediğim, bloglarını okuduğum herkes hem okuyor hem çalışıyor.
  • evanesco  (17.07.22 15:47:10) 
bu arada ihtiyaç kredisi için 12 ay sınırı var artık, yani aylık 18 bin tl civarı bir ödemen olacak 10 bin euro karşılığı ihtiyaç kredisi çekersen. bosch'da stajdayken orada hem yüksek lisans yapıp hem part time çalışan çok öğrenci vardı, yani uzun vadede mutlaka bir yerde tutunursun ama 1 senelik kısa vadede o parayı nasıl çıkartırsın açıkçası bir şey demek zor.


  • roket adam  (17.07.22 16:00:53) 
  • xiii  (17.07.22 16:15:03) 
2018de münih teknikte yüksek lisansa başlamıştım, bloke tutar o zaman 40bin liraya denk geliyodu. Ya bu kadar parayı öder miyim diye düşünüyodum. Buradan kendine çıkarım yapabilirsin :)


  • mg3929  (17.07.22 17:05:47) 
Merhabalar,

Ben de bu sene Münih Teknik'e yüksek lisansa gideceğim. Bunun için 1,5 yıldır tüm maaşlarımı biriktirerek bloke hesap için gereken tutara ulaştım. Daha öncesinde QNB Finansbank'ın Avrupa'da master yapacak olan öğrenciler için sağladıkları kredi imkanlarını araştırmıştım ancak geri ödemesi çok yüksek rakamlara ulaştığı için o yola başvurmadım. Dilerseniz siz de araştırabilirsiniz.

Ayrıca, gittiğimde de werkstudent/workstudent olarak çalışabilmek için şimdiden Linkedin'den ilanlara başvurmaya başladım. Umarım sizin için de süreç dilediğiniz gibi ilerler.
  • fireball  (17.07.22 17:15:03) 
Almanya'da kira dahil (Yurt ya da oda kirası olarak saydım) yaşam maliyetiniz 1000-1200 euro arasında olacaktır tahminen aylık. Memur aileden geliyorum diyorsunuz. Zorlarsanız 900 euroya kadar indirebilirsiniz.


10500 Euro su an 180000 TL yapıyor yaklaşık.
Maalesef yakın zamanda şöyle bir düzenleme geldi. 100000 TL üstü kredilere max 12 ay vade var. Yani aylık ödemeniz bankaya göre değişecek ama, yaklaşık 19000 civarında olur. Bu da kira ve yaşam maliyetlerinize ek olarak ayda 1000 euro civarı bir de kredi masrafınız olacak.

Yani sizin ayda 1800-2000 Euro arası bir gelir sağlamanız lazım. Tabii euro bu şekilde artarsa tl karşısında, maliyetiniz düşecektir yavaş yavaş:)

Şimdi asıl soru 1800-2000 Euroyu nasıl sağlayacaksınız?

İlk aşama burslara başvurmak. Okulun ya da türkiye'deki birçok vakfın bursları vardır. Ama türkiye'deki bursların çoğu ülkeye geri dönme ya da belli bir alanda çalışma şartları koyuyor. O yüzden okuldan ya da avrupa vakıflarından burs kovalayın. Böylece okul ücretini en azından bursla karşılayabilirsiniz. %50 bile burs bulsanız kardır.

İkinci aşama iş bulma. Almanya öğrencilere part time çalışma izni veriyor. Ama haftada 20 saat limitiniz var. Ve katiyen bu limiti aşmayın derim almanlar bu konuda hiç esnek sayılmaz. Kaçak çalışanlar var ama 50-100 euro karşılığında vizeyi yakma riskini almak ister misiniz?

Yakın zamanda minimum saat ücreti 12 euro oldu yanılmıyorsam. 12*20 240 euro haftalık kazancınız olabilir. Her hafta düzenli 20 saat çalışabilirseniz ayda 960 euro brüt kazancınız olur. Almanya'da 450 euro'nun üstüne vergi çıkabilir.

Üçüncü aşama. Türkiye'de bir firmaya uzaktan çalışmaya devam etmek. İşinizi bilmiyorum ama, eğer uzaktan iş yapabileceğiniz bir iş ise (yazılım gibi), şu an çalıştığınız firmayla ya da başka firmalarla almanya'dan işe devam edebileceğinizi söyleyin. Kalan parayı bu şekilde denkleştirmeye çalışabilirsiniz. Burs falan aldıysanız zaten bu aşamaya gerek kalmayabilir.

Tabi hem part time hem master üstüne bir de remote çalışma kısa sürede aşırı strese sebep olabilir.

Bir de şu var, yanılmıyorsam Almanya öğrenci vizesi başvurusunda bir yıllık kira ve yaşam maliyetlerini banka hesabınızda görmek istiyor. Ama bunu yanlış hatırlıyor olabilirim, konsolosluktan teyit edebilirsiniz.


Açıkcası biraz zorlu ama genç yaşta alınabilecek bir risk. Alanınızda iyiyseniz, iyi bir okuldan mezunsanız, yüksek lisansta da başarı gösterirseniz bu masterın karşılığını alabilirsiniz.

İlla münih üniversitesi takıntınız yoksa, italya'da ya da isveç'te falan uygun fiyatlı üniversiteler bulabilirsiniz. Tamam münih ilk 50'de sayılabilecek bir okul. Ama buralarda da yakın seviyede okullar var.

www.mastersportal.com'dan bir bakabilirsiniz.
  • anten  (17.07.22 18:32:32) 
kesinlikle birden fazla okula basvurmalisin (ideali 5+). yuksek lisans doktora kabulleri falan ihtimal isidir. tek bir basvuruda ariza cikma ihtimali cok yuksek.

krediyi, butce yoneti yapabilecek olgunluga erismissen bir sekilde odersin. yuksek lisans suresince vasifli/vasifsiz islerde calisabilirsin. gerci munih almanyanin geri kalanina gore cok daha pahali bir yer, sadece calismayla yasam masraflari idare edilmeyebilir, cektigin krediden yemek zorunda kalabilirsin (yani o 10500 euro iki sene yetmeyebilir). ama mezuniyet sonrasinda da calisacaksin zaten.

"italya'da ya da isveç'te falan uygun fiyatlı üniversiteler bulabilirsiniz" - italya'ya gitmeye degmez, isvec'teyse okullar hic uygun degil, hatta gayet pahali. almanya'da bedava. ki isvec'te yasamin kendisi de almanya'dan cok daha pahali. neyse, sonuc alarak karistirmaya gerek yok, almanya'dan devam. ama farkli okullara basvur dedigim gibi.
  • hot potato  (17.07.22 19:24:25 ~ 19:40:15) 
@anten aslında üniversite ücretli değil, 10500 euro tam olarak söylediğiniz gibi yaşam masraflarını hesabınızda gösterebilmeniz için gereken ücret. Yanıtınız için çok çok teşekkür ederim.


  • evanesco  (17.07.22 19:31:36) 
@hot patato yanıtınız için çok teşekkür ederim. Erasmus'u İtalya'da yapmıştım o yüzden ilk onu eledim diyebilirim şartları düşününce... Gönül İsveç ister ama Kuzey Avrupa'yı karşılamak hayal bile değil :( Münih dışında Bauhaus ve Berlin Teknik de listemde.


  • evanesco  (17.07.22 19:40:10) 
bosver zaten almanya'nin is piyasasi (turkiye'den gidecek bir expat icin), ekonomisi falan kuzey avrupa'dan daha iyi.


  • hot potato  (17.07.22 19:42:23 ~ 19:43:23) 
akıl sağlığın için tum'dan uzak durmanı tavsiye ediyorum, ps : tum alumni


  • wiekannich  (18.07.22 00:07:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.