[]

250 bin tl ile yatırımlık ne alınmalı?

Merhaba herkese,
Miras paylaşımı sonrası elde olan 250 bin tl para var.
Arabamızı satıp bununla birleştirip arabayı büyütelim desek ilerde araba fiyatları düşecek gibi söylentiler var.
Arsa alalım desek hakim olduğumuz burası değerlenebilir dediğimiz bir yer yok.
Dolar alsak sürekli inip çıkacak erken seçim ilan edilse 20yi bulması uzun sürebilir.

Siz ne tavsiye edersiniz?

 
Miras az düşmüş hocam. Paydaşlar mı çoktu yoksa pay edilen toplam miktar mı azdı?

Arsa alabilirsiniz, uzun vadede iyi kazandırır.
  • metal69  (17.07.22 14:51:08) 
Çok karışık bir dönem. Seçim sonrasında bile bu belirsizlik hemen düzelmez.

Arsa veya faiz hesabı diyorum ben.
  • grabbing hands  (17.07.22 14:59:45) 
Arabayı satıp ya da biraz daha nakit çıkarıp uygun faizle ev kredisi çekebilirsiniz bu dönem için en iyi yatırım olur.


  • tum haklari saklidir  (17.07.22 15:01:05) 
@metal69
4 paydaşla o kadar oldu.

@tum haklari saklidir
kredi ödeyebilecek bir bütçe yok o açıdan eldekini değerlendirme peşindeyiz.

yorumlar genelde arsa gibi. Eş dosta sormaya devam edelim madem. Teşekkürler yorumlar için.
  • amusan  (17.07.22 15:27:22) 
Kredili ev,
Zaten alacaktıysanız kredili araba
Bunlar dışında fiziki altın
  • rewlack  (17.07.22 15:36:23) 
en son “araba fiyatları düşecek araba almayın.” dediklerinde (2020) 135.000’e fabia almıştık. şimdi aynı fabia 400.000’i geçti.

“araba fiyatı düşecek.” diyenler asla bitmedi, inatla da aynı şeyi söylemeye devam ediyorlar.

yine de üzerine bir şeyler koyup arazi almak daha mantıklı olabilir şu anda.

ytd.
  • avianthem  (17.07.22 15:44:33) 
Ev kredisi kolay çıkmıyor artık maksimum 300 binlerde çıkıyor. 500bine ev kalmadı.

Yatırımlık araba kesinlikle alınmaz ama varsa daha yeni model yılı olması şartıyla yükseltmek mantıklı.

He ben olsam borsada hepsinden iyi değerlendiririm ama herkese göre değil.
  • Mcfly  (17.07.22 15:49:57) 
Ben olsam, %25-30unu borsada temettü veren bist30-50 hisselerine yatırım yapmaya başlardım.. diğer 15-20si ile emtia fonlarından alırdım, %10-15i ile işçiliksiz 22 ayar fiziki altın, geri kalanını nakitte bekletip kkm’ye atardım. Bu araçların düşüşüne çıkışına göre, paylarını değiştirirdim.. baktım nakit değerlendi kkm vadesi bitince yeni bir şey alırım.. Tabii ben olsam.. yazdıklarım yatırım tavsiyesi değil; bunun için spk’dan yetkili danışmanlar her bankada, yatırım kuruluşlarında var. Bu sepetin daha karlısını size sunarlar. Hiç bir şey sunmasalar, bes sepeti sunarlar…


  • alcatraz  (17.07.22 16:02:03) 
Bence yatırımlık bir dönemde değiliz. Önümüz seçim. Tam bir belirsizlik ortamı hakim. Seçimin kazanılması doları kısa süreli aşağı çeker alttan toplama imkanı verir.

Böyle bir ortamda ben sepetimi büyükten küçüğe dolar-altın-kripto-tl olarak böldüm.

Ev fiyatlarının dolar bazında gevşeyeceğini düşünüyorum. Çünkü bu şişkinlik normal değil. Dolar bazında gevşeme şart.

Araba desen bir sürü ıvır zıvır masrafı var.

Arsa alınacaksa o bölgeyi çok iyi bilen birisiyle bu işe girilmeli. Bu durumda bile uzun vadeli düşünmek gerekecek.

En güzeli şimdilik paranın değerini enflasyon karşısında korumaya bak. En azından seçimlere kadar.
  • adwokat  (17.07.22 17:41:59) 
araba bir yatırım değil diyerek girelim konuya. 100'e aldım, 400'e sattım gibi konular ancak enflasyon ve kur artışı sebebiyle yaşanan artışlardır. Yatırım eldeki birikimin değerini artırmak için yapılır. Yani bu sene 2022 model clio aldınız. Seneye o arabayı sattığınızda 2023 model bir clio + bir scooter motor alabildiğinizde getiri sağlamışsınız demektir. Ama böyle bir şey çok yaşanmıyor değil mi? 2022 arabanızı satıp 2022 model bir araba alabilirseniz şanslısınız.

Ben kişisel olarak miktar önemsiz tüm birikimin tek bir kaynağa bağlanmasını riskli bulurum. Biz yatırım danışmanı değiliz o yüzden bunlar yatırım tavsiyesi değil kişisel ve kendi bakış açımızdan bir değerlendirme.

Bence bir bankaya ya da spk tarafından yetkilendirilmiş bir yatırım danışmanlığı şirketine gidin. Yatırım fonları ve hisse senetleri için bilgi almak istediğinizi söyleyin. Elinizdeki nakitle bir sepet oluşturmak istediğinizi anlatın. Sepet şu demek, eldeki parayı bölerek farklı alanlarda değerlendirmek.

Atıyorum yüksek getirili ama (ama riski de yüksek) bir sepet istediniz. 100 bin ile hisse, 100 bin ile yatırım fonu, 50 bin ile döviz altın gibi bir sepet yaparlar.

ya da dengeli bir sepet istediniz. 50 bin yüksek riskli hisse, 50 bin ile daha oturmuş şirketlerin hisseleri, 50 bin ile yabancı hisse fonu, 50 bin ile kıymetli madenler fonu, 50 bin ile de döviz yaparlar. Bu ikisi de sepet mantığını anlatmak için bir örnektir tavsiye değil:)

Sepetin mantığı şudur, riski dağıtmak.

Atıyorum 250 bin tl ile altın aldınız. Altın bir anda düştü ve uzun süre düşük kaldı.
Bütün birikiminiz zararda.

Oysa sepet yaptınız. 50 bin altın, kalanıyla başka şeyler aldınız. Altın 1 yılda %20 düştü diyelim. Ama diğer ürünleriniz %40 arttı yıl sonunda. Böylece altından zararına bile çıksanız, diğerlerinden gelen kar ile o açığı kapatabilirsiniz. Özellikle yüksek riskli yatırımlar yapmak istediğinizde sepet oluşturarak o yatırımın olası zararını minimize edebilirsiniz. Elbette bu işin garanti formülü yok. Her şey bir anda aynı oranda düşebilir (ki o zaman zaten dünyada ekonomiyi etkileyecek pandemi gibi bir durum var demektir) ama en azından riskleri dağıtmak bir önlemdir.

www.tefas.gov.tr adresinden su an piyasadaki tüm fonların getirilerini görebilir, döviz ve altına göre kıyas yapabilirsiniz. Döviz ve altından bile fazla getirili fonlar söz konusu.

Hatta bu fonlar işinize gelmezse, aracı kuruma "özel fon kurmak" istediğinizi söyleyebilirsiniz. Nitelikli yatırımcı sınıfına girerseniz (1milyon gibi bir sermaye gerekiyor yanılmıyorsam), 4 ortak mirasçı olarak paranızı havuz yapıp bu seçeneği de konuşabilirsiniz. ama tabii ortaklık olan yerde sorun çıkması olası her zaman.

Dediğim gibi bir sürü seçenek var. Siz en iyisi bir bankayla ya da aracı kurumla görüşün.
Banka muhtemelen size ev kredisi ya da kur korumalı mevduat satmak ister öncelikle. Yani para sizin tercih sizin ama aklınıza yatmayan şeyleri iyi düşünün sorun. Bankacının öncelikli hedefi kendi satış kotasını doldurmak unutmayın:)
  • anten  (17.07.22 19:48:53 ~ 19:51:52) 
garanti yatırım üstünden abd borsasından sp 500 hisse alın.
abd'deki en büyük 500 şirketin hisse sepeti demek bu.
uzun vadede kazandırırmı batırırmı bilmem ama batarsanız 42 trilyon dolarlık abd borsası battı o yüzden battım der, kendinizi iyi hissedersiniz :)

ben 600-700 bin tl'yi abd battığı için bende battım diyebilmek için abd borsasında tutuyorum.
  • aslindasorunumpsikolojik  (17.07.22 21:21:44) 
@aslindasorunumpsikolojik, hocam buradaki avantajınız nedir? Örneğin aynı öneri alman dax için de geliyor ancak %20 artacak yabancı borsa ile yurtiçindeki 60-70-80 enflasyona nasıl direneceğiz, kaçırdığım bir nokta olabilir?


  • alcatraz  (20.07.22 00:12:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.