[]

Oyun fikri olan ne yapsın?

Merhaba. Hem mobil hem browserdan girilecek bir oyun fikrim var. Süreç nasıl işlemeli? Nasıl bir dökümantasyon yapmalıyım? Telif vs takılmama gerek var mı, varsa nasıl koruma sağlayabilirim? Kimlerle nereden iletişime geçmeliyim?

Fikirleriniz için teşekkürler şimdiden.


 
Sorunuzun benzeri sorulmuştu daha önceden.
www.eksiduyuru.com

  • limonlu eksi  (16.07.22 23:54:07) 
oyun tasarımları gdd (game design document) ile sunulur. google'dan gdd yazıp arayarak ne gibi bilgilerin netleşmesi gerektiğini görebilirsin.

kodlama, görsel tasarım vs. bilgin ne seviyededir bilmiyorum ama tek başına oyun yapmak, hele de oyun kapsamlıysa çok çok zor bir iş. öyle orasını burasını freelancerlara yaptırayım, sonra toparlatırım dediğinde de ortaya kötü bir iş çıkacağına garanti verebilirim. ya halihazırda oyun şirketlerine fikrini götürüp satmaya çalışacaksın, ya da kendi başına ufak bir ekip toplayıp beraber yapacaksınız oyunu.

tescilleme konusunda hiçbir bilgim yok ama şundan eminim, eğer fikrin iyiyse gittiğin şirket fikrini anında çalar, sana da zırnık koklatmaz. oyun sektörü ne yazık ki çok vahşi ve fikir hırsızlığı çok dönüyor. eğer şirketlerle görüşme yoluna gideceksen ya bir şekilde fikrini tescillettir, ya da sözleşme imzalamadan fikrinin detaylarını açıklamayı kabul etme.
  • knight of cydonia  (17.07.22 16:37:19) 
telif haklarını unut çünkü çok tutulan oyunların onlarca kopyası var markette.
koruyabilse milyar dolarlık şirketler korur.

kodlamayı müzikleri grafikleri freelancer yaptırırım diyorsan %99 kazık yersin.
oyun firmasına gideyim, oyunumu yapsınlar bana yüzde versinler dersen %100 kazık yersin.

hukuken fikir tescili diye bir şey yoktur.
ya patent alınabilen fikir vardır yada o fikir duyan herkesin babasının malıdır.
oyun fikirleride patentlenebilir tütden fikirler değildir.

tek çözüm ciddi bir parayı bulup tüm ekibi maaşlı olarak çalıştırıp oyununu yaptırman.
  • aslindasorunumpsikolojik  (17.07.22 21:28:41 ~ 21:29:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.