[]

Kira sözleşmesi öncesi bilmemiz gerekenler

Çok uyguna müstakil, bahçeli bir ev bulduk. Kendi evimizi kiraya verip burada oturalım diyoruz.

Pazartesi gidip sözleşme imzalayacağız. Ev sahibi emekli bir öğretmen kadın. Kardeşi de avukatmış oturduğumuz yerde. Onunla birlikte hazırlayıp vereceklermiş.

Ev sahibi evin içini komple yaptırıp bize veriyor. İşler bitti sayılır, ben de takip ediyorum. Fakat laf arasında "zaten 1 sene oturur çıkarsınız kendi evinizi alırsınız" falan dedi. Ben de belli olmaz yurt dışı da düşünüyoruz dedim. Aa bak çok isterim hemen gidin durmayın falan dedi :D

Şimdi sözleşmeyi 1 senelik yapıp bizi 1 sene sonra çıkarmasın? Veya şimdi 3k vereceksiniz ama seneye 6k oldu kiranız demesin?

Biz belki 3-5 sene oturucaz yani..

Bu evi de tesadüfen bulduk. Evde kiralık falan yazmıyordu. Biz müstakil villaların olduğu bi mahalleyi dolaşırken komşulara sorduk, o da tadilatta olan bir evi gösterdi, ev sahibini aradık, öyle anlaştık.

Kendisi de bizle tanıştıktan sonra valla açık konuşayım ben evi ingilizlere verme niyetindeydim ama komşum da, ben de sizi çok sevdik, madem yeni evlenecekseniz ben sizle anlaşmak isterdim dedi. Ben önceki kiracımdan çok çektim, benim tek derdim eve güzel bakılması dedi.

Dikkat etmemiz, talep etmemiz gereken neler var?

 
Simdi en bastan soyleyin ne kadar oturacagimiz belli degil uzun da kalabiliriz diye.

1 senelik olmasi kira sozlesmesinin baska bir sey. Kanunlar sartlara uyuldugu surece size 10 sene oturma hakki veriyor. Tahliye taahhutnamesi imzalamazsaniz keyfi cikaramaz.

Onun disinda sozlesmede yazan seylere cok takilmayin, standart sozlesmeler aslinda baya gecersiz maddeler iceriyor kanunlarla celisen. Basin imzayi gecin bir sey olmaz
  • floydian  (16.07.22 16:02:51) 
Şimdi sözleşmeyi 1 senelik yapıp bizi 1 sene sonra çıkarmasın?
- Çıkaramaz. Ancak tahliye taahhütnamesi imzalatması gerekir. O da sözleşme tarihinden daha sonraki bir tarihte imzalanmalı. Tarih olmayan tahliye taahhütnamesi imzalamayın.

Veya şimdi 3k vereceksiniz ama seneye 6k oldu kiranız demesin?
- Diyemez. Seneye bu tarihte 12 aylık TÜFE ortalaması neyse onu yapabilir. Ancak o da az olmayacak, onu belirteyim.

Biz belki 3-5 sene oturucaz yani..
- Siz çıkmak istemediğiniz sürece 10 yıl boyunca ev sahibi sizi çıkaramaz. Sadece kendisi, alt/üst soyu oturacaksa tahliye davası açarak çıkarabilir. O da uzun sürüyor.

Dikkat etmemiz, talep etmemiz gereken neler var?
- Genel olarak yukarıda yazdım. Evi tutarken içinde sorunlu gördüğünüz yerler var ise onları kontrata not olarak düşün. Atıyorum aspiratör çalışmıyor, fayanslarda kırık var, duvarda rutubet var vs. gibi.
  • himmet dayi  (16.07.22 16:03:24 ~ 16:04:03) 
kira sözleşmesine yazılan maddelerden kanunlarda size verilen hakları çiğneyenlerin geçerliliği yoktur.

sözleşmenin süreli olması bir şey ifade etmiyor, otomatik yenileniyor.
  • niyeti bozuk http nesnesi  (16.07.22 16:23:57) 
Taahhütname imzalama yeter


  • adwokat  (16.07.22 23:59:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.