[]

Avukat arkadaşlara danışmak istiyorum

Arkadaşlar merhaba, acil yardım gerektiren bir durum ile karşı karşıyayız. Ocak ayında 1 yıllık kira sözleşmesi yaptığımız ev sahibi her zaman ödediğimiz kiraya 1 yıl dolmadan %25 zam istiyor. Gerekirse %36 yapardım, size uymuyorsa evi boşaltırsınız diyor. 1 yıllık kira sözleşmesi dolmadan tüfe oranında kiracıya zam yapabilir mi ev sahibi? Bizi mahkemeye vermekle tehdit ediyor. Böyle bir şeye hakkı var mı? Bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var lütfen. Teşekkürler şimdiden.




 
Herkes herkesi mahkemeye verebilir, onda sorun yok ama 1 yıl dolmadan zam isteyemez. Şu anki durumda 1 yıl dolduğunda da %25'ten fazla isteyemez. Yapmıyorum da çıkmıyorum da diyin. Uğraşsın dursun, mahkeme masraflarını ödediği ile kalır


  • mustafakesekci  (15.07.22 12:36:15 ~ 12:36:46) 
Yapamaz ama 1 yili doldurunca cikartabilir. Avukat degilim.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (15.07.22 12:41:45) 
İlk olarak @hayley'nin verdiği bilgi doğru değil. 1 yılı dolsa da çıkaramaz.

Avukat değilim ama avukatlık bir durum yok gördüğüm kadarıyla. Farklı durumlara göre haklarınızı ve ev sahibinin haklarını söylüyorum;

- Kira sözleşmesinin yıl dönümü olmadan ev sahibi artış isteyemez. Böyle bir hakkı yok. Mahkemeye verse de karar sizin lehinize çıkar.
- Kira sözleşmesinin birinci yılı dolduğunda en fazla 12 aylık TÜFE ortalaması kadar zam yapabiliyor normalde. Ancak 1 Temmuz 2023 gününe kadar otomatik yenilenecek sözleşmelerde bu oran %25'i aşamaz diye geçici madde eklendi. Yani Ocak 2023'te en fazla %25 zam yapabilir. Fazlasını yapamaz.
- Yapılan sözleşme 1 yıllık değil, 10 yıllık aslında. Kiracı isterse her kira yılı sonunda sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkına sahip (yasal bildirim süresini gözeterek). Ancak ev sahibinin böyle bir hakkı yok. 10 yıl dolmadan sadece kendisi, alt/üst soyu ya da bakmakla yükümlü olduğu biri o eve yerleşecekse kiracının çıkmasını açacağı tahliye davası ile sonlandırabilir. Yazılı, sözlü bildirim işe yaramaz tahliye için. Eğer böyle bir tahliye davası açarsa, yani "kendim yerleşeceğim" derse o zaman da 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremiyor. Verirse size 1 yıllık kirayı tazminat olarak öder.
- Sözleşmenin 5. yılı dolduğunda kira tespit davası açma hakkı oluyor ev sahibinin. Yani yine dava açmaksızın TÜFE ortalamsının üstünde kira artışı yapamaz. Kira tespit davası açtığında da mahkeme kira tespiti yapar. Tespit edilen kiradan daha fazlasını yine isteyemez ev sahibi.

Haklarınız bunlar. Şu an ev sahibine "Ocak 2023'te %25 olarak artış yapacağız. Memnun değilseniz dava açabilirsiniz. Haklarımızın farkındayız." diyebilirsiniz.
  • himmet dayi  (15.07.22 12:45:33 ~ 12:46:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.