[]

ayipli mal satilmasi ve tuketici mahkemesi

internetten bir akilli bileklik almistik mayis ayinda, urun gelir gelmez denedik ve sarj problemi olmasi sebebiyle cihazi iade etmek istedigimizde satici teknik servise yonlendirdi. teknik servis cihazin arizali oldugunu neredeyse 1 ay sonra teyit etti ve ucret iadesinin yapilmasi icin birkac tane noter onayli evrak talep etmis. zaten istedikleri noter onayli belgeler urunun fiyatindan pahaliya geliyor. saticiyla gorustugumde teknik servisten analiz raporunu kendilerine gondermem durumunda ucret iadesinin yapilacagini iletti fakat teknik servis boyle bir prosedurleri olmadigini, iadeyi kendilerinin yaptigini ve iadenin yapilabilmesi icin gereken evraklarin gonderilmesi gerektigini iletiyor israrla. kisaca bu paranin ustune yattilar bu sekilde.

tuketici mahkemesi bu konuyla ilgilenir mi? nasil bir yol izlemeliyiz? daha once basina boyle bir durum gelen kimse oldu mu? tavsiyelerinize acigiz. tesekkurler.


 
Evet ilgilenir.

Bir mal satın alındıktan sonraki 6 ay süreçte arıza yaparsa, fabrikadan ayıplı çıkmış gibi muamele görür.

Bu durumda 4 seçimlik hakkınız var.

a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme (Sözleşmeden dönme bedelin iadesini de içerir),

b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,



Herhangi bir belge isteme hakları yok. Herhangi bir şey sunmak zorunda değilsiniz. Ayrıca servis süresi 20 iş gününü geçtiyse arızalı olduğunu söylemeseler bile üstteki seçimlik haklara sahip olursunuz otomatikman.
  • jamiro  (13.07.22 17:43:13) 
Bu arada ürün bedeli 15.430 ₺ altında ise mahkemeye gitmeye gerek yok her ilçede bulunan tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz


  • jamiro  (13.07.22 17:45:26) 
Mobilden yazdığım için taksit taksit oldu kusura bakmayın ama bir şey daha var: E-Devlet üzerinden başvuru da yapabilirsiniz.
www.turkiye.gov.tr

  • jamiro  (13.07.22 17:47:38) 
Noter onaylı istedikleri evraklar nedir


  • zidan  (13.07.22 19:04:30) 
@jamiro, harika bilgiler cok tesekkur ederim cok isime yarayacak.

@zidan, fatura sahibinin noter onayli kimligi, faturanin asli yoksa (ki aslini zaten iade sureci sebebiyle teknik servise gonderdim, kendilerinde fatura) asli gibidir onayli fatura ornegi. bir de hicbir yerde ornegini koymadiklari bir ibraname istemisler.
  • in vino veritas  (13.07.22 19:15:23) 
@jamiro, bir soru, sikayeti benden bu evraklari isteyen teknik servis adina mi yapmaliyim yoksa urunu satan satici adina mi?

teknik servis iadeyi kendisinin yapacagini soyluyor (ve zaten anladigim kadariyla isi bu yuzden yokusa suruyor) satici ise servis analiz raporunu istiyor ama muhtemelen servisin bunu yapmadigini bildiginden bu yola gidiyor. ben sikayeti kim adina acmaliyim?
  • in vino veritas  (13.07.22 19:31:02) 
Aslında hepsi olur. Ben daha önce iksiini de denedim, ikisi de oldu. Ama işin doğrusu sözleşmede adı geçen kişiyi yani satıcıyı şikayet etmek. Servis ile aralarındaki diyalogu onlara bırakmak lazım.


  • jamiro  (14.07.22 14:00:18) 
İkisini dedim ama 3’ü de olur. İster markayı (XX bileklik ltd sti vb.) ister satıcıyı (ZZ teknoloji market veya zz. com) isterseniz de servisi (YY teknik servis gibi) şikayet edebilirsiniz ama en doğrusu satıcıyı şikayet etmek. Sözleşmeniz onunla.


  • jamiro  (14.07.22 14:05:41) 
@jamiro, cok tesekkur ederim, umarim hizlica sonuc alabilirim :)


  • in vino veritas  (14.07.22 22:51:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.