[]

yavru kedi geç aşılanması ve cinsiyet problemi hakkında

11 haziran günü 1.5 aydan biraz büyük yavru kedi buldum fazlaca küçük ve hastaydı. aynı gün veteriner iç-dış parazit yapıp antibiyotik yazdı. antibiyotik ile 1 haftada iyi oldu. o günden bu yana kedinin sağlık durumu hep iyiye gitti ben de yoğunluktan tekrar veterinere götürmeyi unuttum. bugün kediyi biraz huysuz görünce veterinere götürdüm ve karma aşısı yapıldı. veteriner genel durumu iyi bir iki pire ölüsü var üstünde huysuzluk ondan olabilir dedi. ancak aklıma bir iki soru takıldı.

kediyi sokakta perişan olmuş halde buldum. hastaydı, hastalığı evde atlattı. (ishal :/) 1 aydır evden hiç çıkmadı, veteriner yüzü de görmedi. şimdi biz 1 ayda baya haşır neşir olduk. (istemsiz ağzından öptüm, bardağımdan su içti üstüne unutup ben içtim vs.) ondan bana herhangi bir hastalık bulaşma ihtimali var mı? sokakta kuluçka evresinde olan hastalığı var mıdır? gibi sorular geldi aklıma biraz panik oldum. bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?

son olarak ilk götürdüğümde veteriner cinsiyet dişi demişti, bugünkü veteriner erkek dedi cinsiyet böyle kolay karıştırılabiliyor mu? kedinin cinsel organını ara ara kontrol etmek mi gerekiyor? teşekkürler.

 
hayır bulaşmaz. kedinin genetiği ile insanın genetiği farklı bu yüzden biz kedideki virüslerden etkilenmeyiz.

diğer bakteri ya da parazitler konusunda ise zaten iç-dış paraziti yapılmış.
  • orpheus  (13.07.22 00:01:09 ~ 00:01:49) 
hayvandan insana veya insandan hayvana gecen, yani zoonoz tabir edilen hastaliklar mevcut ancak ihtimaller cok yuksek degil. yine de kendinizi takip edebilirsiniz ancak sorun olmasi dusuk ihtimal. ek bir bilgi, siz ona sokaktan hastalik getirebilirsiniz, eve gelince ellerin yikanmasi ve ayakkabilarin ulasilacak yerden kaldirilmasi onemli.

ikincil olarak asi saglikli hayvana yapilmalidir, asilama surecinde hayvanda herhangi bir nukseden rahatsizlik varsa bu da ekstra halsizlik yapabilir. takip edilmesi gerekir.

cinsel organda ise evet, uc dort aya kadar degisme gorulebilir, testisler sonradan inmesi gibi durumlar yasanabilir. yine hekim kontrolunde olmasinda fayda var.

ozellikle yaz mevsiminde ic dis parazitin iki ayda bir yenilenmesi gerekir, hekiminize danisabilirsiniz. bu uygulamalari duzenli yaptirirsaniz sorun yasamazsiniz. bu ilaclari yalnizca kliniklerden edinmeniz hayvaninizin sagligi icin onemlidir, petshop vs gibi yerlerden alip uygulamamanizi tavsiye ederim. ek olarak karma ikinci doz da onemli hayvanin sizin eve tasiyabileceginiz hastaliklardan korunmasi adina. hekiminiz ikinci dozla ilgili bilgi vermis olmali, suresi iyi takip edilmelidir.

bunun disinda her zaman tuvalet aliskanliklari (ishal mi yapti mi yapmadi mi seklinde), kusma veya ates var mi, halsiz mi, istahsiz mi, yeterli miktarda su tuketiyor mu takip edilmeli. ozellikle yavru kedilerde daha dikkat edilebilir, basta cok cetrefilli gibi gelse de bir noktadan sonra her sey rutine donup kolaylasiyor zaten. geriye de bol bol opup koklamak kaliyor. :)
  • aferin cok iyi dusunmussun  (13.07.22 00:56:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.