[]

Kilo verme, protein-karbonhidrat dengesi ile ilgili sorular.

Merhaba,

Günlük kalori ihtiyacım, internet üzerinden hesaplama sitelerinde 2900 kalori olarak çıkıyor. Günde iki öğün besleniyorum ve aralıklı oruç yapıyorum. Sorum şöyle;

İlk öğünüm öğlen, 60 gram karbonhidrat ve gerisi full protein olmak üzere ortalama 700 kalori.

İkinci öğünüm ise genelde full protein olarak devam ediyor. Az yağlı kırmızı et ya da bakliyat tüketiyorum. O da ortalama 500 kalori. Toplamda 1200 kalori yapıyor.

Fakat son günlerde ikinci öğün olarak 100 gram cornflakesi 100 gram yoğurtla karıştırıp tüketiyorum. Cornflakes'de yağ neredeyse yok, ama karbonhidratı yüksek. Yoğurt + cornflakes yine 500 kalori ediyor. Lakin cornflakes'de 80 gram karbonhidrat bulunmakta.

Sizce zayıflamak için hangisi mantıklı ikinci öğün için. Birinde neredeyse sıfır yağ ama karbonhidrat yüksek, bakliyat ve kırmızı ette daha çok yağ mevcut.

Bu arada zayıflamak için günlük almam gereken karbonhidrat 175 gram civarı.

Teşekkürler.

 
Cornflakes'te karbonhidratın bir kısmı da içeriğindeki şekerden geliyor (özel bir cornflakes kullanımıyorsanız). Marketlerde satılan ortalama bir cornflakesin 100 gramında yaklaşık 10 gram şeker bulunur. Bu noktadan sonra konu artık, "yağ mı daha zararlı, şeker mi" noktasına geliyor. Kan şekeri, insülin gibi durumlardan dolayı ben olsam yağlı seçeneği tercih ederim.

Bir de kalori ihtiyacınız 2900 ve siz toplamda 1200 kalori alıyorsunuz gibi anladım. Böyle bir kalori açığı çok çok fazla bence, kısa zaman sonra aşırı halsizlik hisetmeniz muhtemel. Bu şekilde kilo verseniz de aynada gördüğünüz beden sizi mutsuz edecektir. Toplam kalori ihtiyacının % 20'sinden fazla açık verilmemesi önerilir genelde.

İyi bir diyetisyen ile çalışmanızı öneririm.
  • sailor  (12.07.22 13:40:12) 
sailor + 1


  • dreamnesiac  (12.07.22 13:44:32) 
Yapılan araştırmalar diyet döneminde yağdan mı karbonhidrattan mı açık verdiğinin hiç önemli olmadığını söylüyor, önemli olan proteini yüksek alıp kalan açık için sürdürebileceğin bir tercih yapmak.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (12.07.22 14:19:28) 
Diğer arkadaşları destekler nitelikte,
Endüstriyel gıdalardan uzak durun
ve şartları zorlamayın derim.

Şartları zorlarsanız vücut plato evresine girer. Aç kaldığınızla kalırsınız.
Diyette plato evresi konusunu Google'dan bir araştırmanızı öneririm.


Diyetin hızlı kilo verdireni değil, yaşam tarzı olarak benimseneni işe yarar. Diğeri vücuda zarardan başka işe yaramaz.
  • Mirket  (12.07.22 14:28:52) 
Böyle bir tercih yapacaksanız yağlı olanı tüketmek daha mantıklı. Kan şekerini ve insülin salımını karbonhidrat kadar artırmaz, kan şekerinde dalgalanmalar yaşamazsınız, sık sık acıkmanızı engeller.
Protein ağırlıklı beslenmenin yanında sağlıklı yağ tüketimi (zeytinyağı, et içeriğindeki yağ, tereyağ, kuruyemişlerden aldığımız yağ), uzun süre tok kalmaya yardımcı oluyor.
Ben 1 yılı aşkındır 16-8 aralıklı oruç yapıyorum. Tek tek kalori hesabından çok, alınması gereken proteine bakmak, yeterli protein almak önemli. Yanında sağlıklı yağ tüketince, karbonhidratlı, şekerli şeyler yeme isteği kayboluyor zaten.
Bir de tavsiyem, hazır cornflakesler yerine, yapabilirseniz yulaf ezmesi tüketmek. İnce öğütülmüş yulafı yoğurda karıştırıp, meyve ve balla tüketebilirsiniz mesela. Tabi ki şeker içeren cornflakes tadında olmuyor, ama zamanla meyve şekeri insanı tatmin etmeye başlıyor.
  • anthemis nobilis  (12.07.22 14:38:12 ~ 14:39:18) 
Diğer arkadaşlara ek olarak,

Daha detaylı, hücresel bazda başka konudan bahsedeyim. Vucutta karbanhidrattan ve proteinden enerji elde eden sistem ve yağdan enerji elde eden sistem birbirinden farklı. Eğer yağ tüketmeyen bir insansan vücut yağdan enerji elde eden “makine”yi normal beslenmen sırasında aktifleştirmiyor. Ve kalori açığı verdiğinde de depo yağları enerjiye çevirmekte yavaş kalıyor çünkü yağı enerjiye çeviren makineyi aktifleştirmeye alışmamış oluyor. Karbonhidrat ile proteini yakan makine ortak olduğu için o sistem açık kalmaya devam ediyor. Sen de yağ yakmak yerine proteinlerini enerjiye çeviriyorsun.

Eğer normal beslenmende güzel yağlar yiyorsan o zaman normal beslenme sırasında vücut gerektiğinde yağ yakan makineyi gerektiğinde diğerini hızlıca aktifleştirmeye, ikisi arasında gidip gelmeye alışmış oluyor, bunu hızlıca yapabiliyor. Bu nedenle sen kalori açığı verirsen depo yağdan enerji elde etme işi daha hızlı ve kolayca başlıyor, çünkü vücut zaten hali hazırda beslenmendeki yağlardan enerji elde etmeye alışkın.

Özetle, sağlıklı yağ yemeden yağ yakmak zordur. Gidenler proteinden olur.
Diyette kas kaybının nedenlerinden birinin beslenmedeki sağlıklı yağ eksikliği olduğu ortaya çıktı.

Bence yağ eklemelisin beslenmene.
  • zimbirik  (12.07.22 18:53:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.