[]

Yurtdışından ev satış işlemi ve vekalet sorunu

Merhaba,

Olay başlıktakinden biraz daha karışık. Yıllar önce babamın aldığı ve şuan içinde oturduğumuz evin tapusu yok. Sokaktaki izinsiz bir yapı yüzünden Belediye ile bilmem ne bakanlığı davalı olduğu için bizim sokaktaki hiçbir eve tapu verilmiyordu. Şimdi bu sorun çözülmüş ve tapular verilmeye başlanmış.

Sorun o ki evin sahibi görünen kişiye ulaşıp tapuyu alıp bize satmasını istediğimizde yurtdışında olduğunu ve sağlık sorunları nedeniyle gelmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bizim elimizde sadece şahitler huzurunda 25 yıl önce imzalanmış bir noter satış sözleşmesi var. Şimdi biz bu evrak ile tapuyu üstümüze alabilir miyiz?

Alamaz isek ikinci seçenek bu adam birine vekalet verip bu işlemleri yaptırabilir mi ? (Not olarak adamın türkiyede yaşayan 2 çocuğu var, eşi vefat etmiş) buradaki tapu ve banka işlemleri için vekaletnamede hangi izinlerin yazması gereklidir.

Düşüncemiz şu ki adamın yaşadığı ülkeye gidip ondan ben vekaletname alacağım ve aldığım vekalet ile türkiyeye gelip babama satış yapacağım.

Parasını ödeyip aldığımız ve 25 yıldır yaşadığımız evde hiçbir hak elde edemeyeceğiz diye içimde bir korku var yardımınızı rica ediyorum.

 
Noter sözleşmesi ile ev devri hakkında bilgim yok. Vekaletname için sizin oraya gitmemize gerek yok, yurt dışındaki konsolosluğa gidip vekaletname verebilir hatta postaya bile vermesine gerek yok, 500₺ karşılığında tr de herhangibir noterden siz alırsınız. Noter ve tapudan hangi işlemler yapılmalı nasıl bir vekalet lazım öğrenin ama.


  • ya volna  (11.07.22 08:31:44) 
Anlattıklarınıza göre henüz ev sahibinizinde tapusu yok. Öncelikli olarak o kişinin Belediye ile anlaşarak (şu an oranın tapusu çok yüksek ihtimalle Maliye Hazinesi adınadır) evin tapusunu kendi üzerine alması lazım ki sonra size devredebilsin.
Hak iddia edebilirsiniz, neticede elinizde bir satış vaadi sözleşmesi var ama karşı taraf anlaşmaya yanaşmaması durumunda yargı yoluna başvurmak zorunda kalabilirsiniz. Tapuya gitseniz size yardımcı olamazlar çünkü evraklarınızın tapuda bir karşılığı yok.
Önce siz bir Belediyeye gidin son durumunu oradan öğrenin.
Muhtemelen uzun zamandır emlak vergisini siz ödüyorsunuz, ama Belediye beyana dayalı vergileri tahsil ettiğinden ayrıca Belediye ile Tapu sistemi birbirine entegre olmadığından bilgiler farklı olabiliyor.
Sizin sormanız gereken o parseldeki tapular dağıtılıyor mu? Süreçleri neler?

Ayrıca vekalet için vekil olan kişinin noterde bulunması gerekmiyor sadece T.C. kimlik numarası yeterli olur. Yaşadığı yerdeki Konsolosluğa giderek vekalet verebilir. Eğer Almanyada yaşıyorsa Berlinde Tapu Müdürlüğü var oradanda işlemleri başlatabilir. (İstanbulda yaşadığınızı farzediyorum) İstanbuldaki Tapu Müdürlüklerine satış başvurusu yapabilmek için e-devlet şifresi olması lazım, e-devlet şifresi yetkisi olmadan alınan vekalet işinizi çok görmez.
Tamamen sorunuzdan anladığım kadarıyla cevap verdim, umarım işleminiz bu kadar karışık olmaz.
  • hayalhayal  (11.07.22 09:08:02) 
Korkmakta haklısınız. Daha iyi bilgi verebilecekler mutlaka çıkacaktır ama benim bildiğim noterden yapılan satışın bir geçerliliği bulunmuyor. Tapu sadece tapu dairesinde devredilebilir.
Sizinki de muhtemelen satış sözleşmesidir.
Kişisel fikrim, adam ölmeden, bir an önce işlemleri halledin. Ölür falan, bir de mirasçılarıyla uğraşmayın.
  • artci sarsinti  (11.07.22 12:10:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.