[]

CV sorusu

Teknik bir işim var. Öğrendiğim şeyleri CV'me eklemek istiyorum ama CV'nin katı yapısına eklemekte zorlanıyorum.

Örnek şu. Kalite laboratuvarında yüzey pürüzlülük ölçüm cihazını kullanabiliyorum. Bunu nasıl yazmam uygun olur? Bu şekilde yapıyorum, ediyorum yazmak yerine biraz daha iyi bir anlatım arıyorum. Teşekkür ederim.


 
"Yapıyorum, ediyorum yazmak yerine" derseniz geleneksel madde imleriyle listeleme yoluna gideceksiniz. O da muhtemelen şu şekilde olacaktır:

Firma: X Kalite Laboratuvarı
Görev: Yüzey Pürüzlülük Ölçüm Cihazı Operatörlüğü
Çalışma Süresi: 2020-2022
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (09.07.22 01:57:03) 
@zaman ilac degil insanlar unutkan, bu operatörlük değil. Genel bir kontrol sürecinin bir parçası. Bunun gibi bir sürü şey var.


  • dissendium  (09.07.22 01:59:31) 
@dissendium, işiniz genel bir ünvana sığmıyor ve bu denli spesifik adımlar içeriyorsa "yapıyorum, ediyorum" tarzında bir paragraf yazmanız bence daha doğru olur.


  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (09.07.22 02:03:47) 
@zaman ilac degil insanlar unutkan, kalite kontrol sorumlusuyum. Amacım yaptıklarımı anlatmak. Şunu yapıyorum, bunu yapıyorum demeden anlatmak istiyorum.


  • dissendium  (09.07.22 02:07:54) 
Firma: Wayne Endüstri - Kalite Laboratuvarı
Görev: Kalite Kontrol Sorumlusu
Çalışma Süresi: 2020-2022

Kullandığım Cihaz & Yazılımlar:

a) Yüzey Pürüzlülük Ölçüm Cihazı
b) X

Bence bu örnek oldukça açıklayıcı ve özenli oldu.
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (09.07.22 02:13:48) 
Bir baska teknikte de isin altina temel sorumluluklar olmayan ama is cercevesinde yaptiginiz kayda deger seyleri yazarsiniz.
Misal ben ogretmenim.

2015-2020 AhmetMehmet Okullari
Ingilizce ogretmeni

derse girmek, sinav okumak

Yazmazsiniz da

2015-2020 AhmetMehmet Okullari
Ingilizce ogretmeni

Tez danismanligi, TOEFL hazirligi, dunyayi kurtarmak, okul guzellestirme kulubu baskanligi vs

Siz de bu sekilde “xyz yapmak, abc cihazini kullanmak, 123 kontrol surecleri denetimi” falan gibi altalta degil de yanyana listeleyerek yazabilirsiniz.
  • sopiro  (09.07.22 05:19:26) 
Ölçüm operatörü değilsen yüzey pürüzlülük ölçüm cihazını kullanabiliyor olman potansiyel işverenin açısından çok anlam ifade etmez. Bunu da CV'ne eklemen çok mantıklı ve bence doğru da değil.

Sen mühendissin, kalite departmanında görev aldıysan kalite yönetimiyle ilgili şeyleri yazman lazım. Operatörün yapması gereken işleri biliyor olman pratikte iyi bir şey gibi görünse de kariyerin açısından sana bir avantaj sağlamaz. Kalite departmanında çalışacak bir mühendisten beklenti operatör işini yapabilmesinden çok operatör işleri için bir standardı ve koordinasyonu sağlamasıdır.

Operatörün işini doğru yapıp yapmadığını kontrol etmek için de o işi operasyonel anlamda bilmene gerek yok. Ölçüm sistemleri analizi diye bir şey var (MSA). Bunu rutin olarak kritik ölçüleri ölçmekte kullanılan ölçüm ekipmanına yaptırırsan operatörün de, ölçüm ekipmanının da doğruluğunu teyit edersin.

Senin daha çok 'şirket içi MSA aktivitelerinin yönetimi, kalibrasyon sisteminin kurulumu ve yönetimi, ISO9001 sertifikasyon sürecinde şirket içi koordinasyonun sağlanması' gibi yönetsel şeyleri yapıyor ve bunları CV'ne yazıyor olman lazım.

Bir firma işe alacağı mühendisten yüzey pürüzlülük cihazı kullanmasını bekliyorsa zaten o firmadan uzak dur. Sana kariyer anlamında hiçbir katkısı olmaz.
  • himmet dayi  (09.07.22 08:59:03 ~ 09:02:10) 
@himmet dayi, yeni mezun sayılırım. O kadar tecrübem yok. Açıkçası bu tip teknik şeyler işin temelini bildiğimi gösterdiği için olumlu karşılanıyor. O yüzden yazmak istiyorum.


  • dissendium  (09.07.22 12:26:04) 
O zaman bunu biraz daha süsleyerek anlatmak lazım. Direkt operatör gibi ekipmanın kullanımı değil de, 'operatörlere ekipman kullanım detayları ile ilgili eğitim' gibi yine yönetsel tarzda işlermiş gibi yaz bence. Şahsen ben 2-3 yıllık tecrübesi olan bir mühendisten elbette ekip yönetmiş olmasını beklemem ama kafa yapısı olarak yönetilenden çok yönetici gibi düşünmesini beklerim.

Ben de yeni mezun olduğumda çok fazla operasyonel iş yaptım ama bunları bırak CV'ye yazmayı, sonraki iş görüşmemde "bana çok fazla katkı sağlamıyordu o iş, ben mühendisim. Yöneticilik yolunda bana katkısı olan işler yapmayı tercih ederim. Ama benden beklenen işler operatör seviyesindeydi." gibi açıklama yapardım.

Son olarak ölçüm ekipmanları detayında şunu söyleyeyim; bu ölçüm cihazlarının kullanımını öğrenmek yarım günlük eğitim işi. O kadar da etkileyici gelmiyor işe alım yapan müdür/yöneticilere.
  • himmet dayi  (09.07.22 12:50:55) 
valla ben çok tecrübeli değilim, 3 yıldır tecrübeliyim. ama bir araç kullanma becerisi çok niş şeyler haricinde cv'ye yazılmamalı bence. (şimdi istifa edip yeni bir işe geçme aşamasındayım, cv'mde bu tarz şeyler yazmıyor) bunun tek istisnası türkiye'de 1 2 tane bulunan, çok kıymetli araçlar/cihazlar var. onlardan birini kullanma deneyiminiz varsa onu cv'ye yedirmek en azından yaptığınız işin seviyesini göstermek için iyi olabilir. onda da bu cihazı kullanmayı biliyorum gibi değil de, x kullanarak bıdı bıdı bıdı işinin gerçekleştirilmesi gibi yazmak lazım. mühendisliğin özü araçları/cihazları kullanmak değil, onları kullanarak bir çıktı üretmek. cv'de bu çıktılara yer vermek lazım. tool öğrenmek yarım günlük iş.


  • ghilleinthemist  (09.07.22 13:15:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.