[]

Hollanda vs amerika

İki ulkedende oturum çalışma izni alabileceğinizi düşünün

Şimdiye dek amerika diyordum maaşlar orada yüksek yaklaşık 8bin dolar civarı hollandada 3500 euro ama şu var Hollanda'da Ankara anlaşması ile gidince freeelance olarak ayda 7000 Euro'ya çıkıyor.

Bu durumda gözden kaçırdığım birşey olaabilir hangisini seçerdiniz neden

 
Freelance çalışmak biraz sıkıntılı. Hele Hollanda gibi pahalı bir yerde daha da büyük sıkıntı.

Ama onu bırak iklim diye bişey var. Amerika'nın da neresinde olacağına göre değişir tabi ama karanlık ve yağmurlu bir yerde yaşamaya anlam veremiyorum ben pek.
  • plutongezegendegilmi  (05.07.22 11:00:10) 
@pluton freelance iş garantisi olamdigi için mi ama alina maaş aylık noramlin iki kati


  • bonjourrr  (05.07.22 11:01:47) 
Ben 6-7 aydır freelance çalışıyorum, bıktım açıkçası. Yani tam zamanlı bir işin varken yanda yapılır ama sadece freelance stresli. Evet maaşlar yüksek ama garantisi yok, izni yok, saatler oynayabiliyor, şirkette tam yerin belli değil, genelde en sıkıntılı işleri sana veriyorlar vs. vs.

Ki yani coinbase / hp falan gibi "kurumsal" şirketlere de çalıştım, durum aynı. O verdikleri 2 kat paranın bir sebebi var.
  • plutongezegendegilmi  (05.07.22 11:07:00) 
bildiğim kadarıyla tr de olan birisi için abd de bu izinleri almak çok daha zor özellikle çalışma izni. ayrıca hem mesleki hem de maddi tatmin olarak ulaşılabilecek tavan noktasının abd de daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. son olarak burası biraz kişisel ama pluton un da dediği gibi california nın güneşli sahillerinde yaşamak varken yemişim hollanda yı açıkçası :)


  • niyazi mısri  (05.07.22 11:08:23) 
4 yildir amerikadayim ve imkanim olsa kesinlikle avrupada yasamak isterim. tr yakin en basta, aileniz tr de ise bu zamanla cok buyuk arti oluyor.

amerika koca kita ve cogu kismi bombos. arabasiz adim atamazsiniz, sokaklar bombos, o filmlerde gordugunuz super bahceli buyuk evler ama bahcesinde insan goremezsin, sokak zaten bombos.

yani biraz ne aradigimn ile alakali, tr de nasil yasadigin ile alakali.
  • oscar  (05.07.22 11:49:21) 
ABD tabii ki. Sadece maaşa göre ülke seçmek mantık dışı.


  • dissendium  (05.07.22 12:32:15) 
amerika ne avrupa'ya ne türkiye'ye benzer. Maaşlar yüksek olabilir ama giderler de o kadar yüksek.

Amerika'da avrupa'daki sosyal devlet anlayışı yok. Bizdeki kadar bile yok.
Kafanız rahat yaşamak istiyorsanız, iyi ve kapsamlı bir özel sağlı sigortanız olmalı ABD'de. Bunun da maliyeti ayda 500 dolardan başlar, 2000 dolara kadar gider. Daha yukarı bile çıkan paketler var.

Atıyorum 5 sene çalışır para biriktirirsin. Allah korusun yolda bir ayağın kayar kolunu kırarsın. Birikimin yarısını ameliyata verirsin sigortan karşılamazsa. Apandistin patlar bütün paranı eritirsin. O yüzden amerikalılar çok korkar hastane işlerinden, sigorta kapsayacak mı diye.

Avrupa daha rahattır bu konularda. Bir de her ihtimali düşünmek lazım. ABD'de işsizlik ile avrupa'da işsizlik aynı şey değil. ABD'de dibe vurmak çok kolay maddi olarak. Avrupa'da bu koşullar daha adil.

Şöyle diyeyim özellikle kuzey avrupa'da, en küçük köyde bile iyi kötü bir toplu taşıma vardır. ABD'de araban yoksa sıfırsın. Ha araba ucuz mu ucuz. Ama yine de böyle bir opsiyon olması güzel. Almanya, hollanda, polonya, isveç, fransa, ingiltere... Tren ağıyla neredeyse hepsini dolaşabiliyorsun.

Bu neden önemli? Mesela atıyorum yazılım işindesin. YAzılım şirketleri genelde büyük şirketlerde toplanır. ABD'de işinden uzak bir yerde oturma şansın yok. Ama Avrupa'da öyle değil. Küçük bir kasabada ucuza oturup, şehirde çalışabilirsin. Trene binip işe gitmen max 40 dakika. Düsseldorf'ta ofiste bir kız vardı. Düsseldorf pahalı diye köln'de oturuyordu. Trene atlayıp 30-40 dakikada geliyordu işe. ABD'de bunu yapmak zor.

Genelde avrupa mantığı şudur, en fakir ile en zengin arasında yaşam standartı anlamında bir uçurum olmaması için birr çaba vardır. Mesela bazı ülkelerde ve sektörlerde şirketin en düşük maaşı ile en üst maaşı arasında bir oran vardır. Yani ceo kendine zam yapacağı zaman en alta da aynı oranda yapmak zorunda kalır.

Ben oyumu avrupa'dan yana kullanırım.
  • anten  (05.07.22 13:12:38 ~ 13:18:54) 
Maaşa göre ülke seçiyorsan senin yerin amerika dostum. Avrupa daha farklı bir kültür ve kafa yapısı gerektiriyor. Para getirisi açısından bakacak olursan türkiyede bile çok karlı anlaşmalar bulabilirsin.


  • zimbirik  (05.07.22 14:09:52) 
Merhaba,
Hollanda'da yasiyorum, pandemi oncesi Amerika merkezli sirkette calisiyordum is icin gidip geldim. Amerika'da yasamadim tecrubem is seyahatlerinden ibaret.

Hollanda'da ikamet edecekseniz freelance calisaniz da vergi vereceksiniz. Kontratli calisirken 3500, freelance olunca 7000 gibi bir durum malesef soz konusu degil. Kendi sirketinizi kurup freelance calisirsaniz is ile ilgili masraflarinizi gelir vergisinden dusmeniz disinda pek avantajiniz yok. Hollanda'dan Amerika'ya freelance calisip, Amerika maasi alirsaniz buyuk ihtimalle Hollanda ofisine gore daha yuksek olacaktir ama yine de vergi vereceksiniz. Belastingdienst'in IRS'ten asagi kalir yonu yok.

Bunun disinda yasam ve calisma kosullarina gelirsek, Amerika'da yillik izin standart olarak yok, benefit olarak veriliyor. Hollanda'da ilk yildan min 25 gun izniniz var. Hafta'da 40 saatten fazla kral gelse calistiramaz sizi Hollanda'da, ABD'de ise insanlar calismak icin yasiyor. Is yapma kulturu cok farkli. ABD'de insanlarin cogu para icin yasiyor, baska sey dusunmuyor ( benim kisitli gozlemim bu, dogru olmayabilir ) Hollanda'da ise kisisel hayat ve is hayati ayrilmis durumda, bir sekilde hayatta kalirsiniz Hollanda vatandasi olursaniz. ABD'de gelir dagilimi cok kotu, siniflar arasinda ucurum var, Hollanda'da bu daha dengeli. Toplumun buyuk kesimi ayni standartlarda yasiyor, bu yuzden insanlarin daha huzurlu oldugunu dusunuyorum.

Hangisini secerdim sorusuna gelirsek, 20'lerimde olsaydim ABD'yi tercih ederdim. O yastaki enerji ile rekabetci ABD'de mucadele etmek, iyi paralar kazanmak mumkun. 10 yil ABD'de calisip daha sonra hayatin daha huzurlu, daha konforlu oldugu Hollanda'ya donerdim.
  • whisky  (06.07.22 10:37:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.