[]

fren diski değişimi

geçenlerde periyodik bakım yaptırdım araca, 127 km'de. aracı çok az fren kullanarak kullanmışızdır şimdiye kadar. usta ön balata ve frend diski değişimi de gerekli, bitmiş dedi. araçta bir titreme ya da frene bastığımda bir ses de yoktu, şaşırdım. 2 bin tl fiyat verdiler, durumum olmadığı için yaptırmadım.

bugün bir fren ustasına gösterdim, balatalar da disk de sağlam dedi, gönderdi beni. ikisi de dışarıdan kontrol etti. lastik söküp bakmadılar tabii.

sizce durumumu zorlayıp değiştireyim mi? yoksa başka bir servise daha mı göstereyim. balata ve disk bitse, araç uyarı veriyor mu, 2012 jetta?

 
Balata ve disk biterse (disk bitmez ama değişime ihtiyacı olabilir) araç uyarı vermez. Fren yaptığında ses çıkmaya başlar ama fren balatasının bittiğini sen de az çok anlarsın. Onun için lastik sökmeye gerek yok.

www.ototasarruf.com
2.bp.blogspot.com

Eğer böyle 2-3 mm kaldıysa en azından balataları değiştirmekte, diskleri de bir tornalatmakta fayda var. Yok 4-5 mm falan varsa balatalarda, şimdilik devam.
  • himmet dayi  (04.07.22 14:24:12) 
lastigi sökmeden balata bitmemiş diyene inanmayın, aynısı bende oldu, arabdan ses geliyordu balatalardan değil falan dediler, oysaki balata bitmiş.

disklerde durum ilkinde zımpara yaptırdım ben. zımpara ile idare edilebilir seviyedeyse zımpara ama değilse disk değişmesi normal.
127. bindeki arabanın diski çoktan değişmiş bu ikincisi olabilir.
  • liberal  (04.07.22 14:29:24) 
@libera ben aracı 90 binde almıştım, ondan sonra değişmedi de öncesinden emin değilim. dediğiniz gibi değişmiş olabilir.


  • the man with no name  (04.07.22 14:33:55) 
öncelikle bu durum lastiği sökmeden anlaşılacak bir şey değil. Bir fikir verebilir ama anlaşılmaz. 127 binde disk büyük ihtimalle değişmiştir. Kaldı ki disk öyle hemen de değişmeyebilir, duruma göre torna yapılır bir müddet daha kullanılabilir.


  • giovanne  (04.07.22 14:40:16) 
@giovanne iki usta da şöyle bir bakıp biri bitmiş, biri bitmemiş dedi. hatta ilki listeye de rapor etti, bitmiş diye. desenize birisi masraf çıksın diye, birisi de yoğunluktan uğraşmamak için baştan savdı. başka birine daha göstereyim en iyisi.


  • the man with no name  (04.07.22 14:45:07) 
Balata, disk özetle fren için servise ya da normal tamirciye gidilmez. Frenciye sormakta iyi etmişsiniz ama ona da güvenmemişsiniz.

Jant kol aralıkları geniş bir model ise, lastik sökmeden de pek ala balata ve disk gözlemlenebilir. Eski bir sürücü olarak görüş varsa ben kendim disk ve balata hakkında kesin karara varıyorum.

Bence frenciye güvenmelisiniz, adam para kazandıracak işi niye başından savsın?
  • John Bloor  (04.07.22 15:55:23) 
Disk kolay kolay degismez, pahali oldugu icin tornaya sokulur kurtarmazsa degisime gidilir.

Zaten usta gerek yok diyorsa cok kotu degildir.
  • divit  (04.07.22 16:17:41) 
şöyle bi tecrübem oldu paylaşmak isterim. Gaza bastıkça tuhaf bir ses gelmeye başladı araçtan kar yağdığı zaman. Acaba yokuşta falan mı zorladık derken yakında bir yere götürdük, çocuk motor kulağının değişmesi lazım siz de bakın falan dedi. Bakıyorum ama anlamıyorum tabi :) fiyat verdi falan, tabi kimseye güvenimiz kalmamış ya alternatif fiyat soralım derken, telefonda sorduğum diğer usta gelin bakalım dedi. Götürdüm hiçbir şey yok kulakta, merak etme bir şey olmaz buna dedi. Tekrar tekrar sormama rağmen. Aradan 2 hafta geçti, yolda giderken tak bir şey oldu. Gaza bastıkça anası ağlıyor aracın. İndim bir de ne göreyim. Motor yere düşmüş, bir şey olmaz buna dediği kulak kırılmış. Çekici mekici götürdük, motoru tutan 3 takoz yerine 2 adet takoz varmış meğer bizim araçta, birini de kaynak yaptırıp takmış cimri sahibi. Kıssadan hisse şunu demek istiyorum; gönül hep 'merak etme hiçbir şey yok bunda' diyenden yana, amma velakin her zaman haklı değiller.


  • huzurlarinizda huzursuzluk  (04.07.22 21:37:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.