[]

trafik sorusu

selamlar,

görseli açıklayarak sorularımı sorayım.

deniz ile dağ arasında, tek yön gidiş tek yön geliş bir yol var ve bu yolun hiçbir ek, yan şeridi veya duraklama alanı yok. mavi araç kendi şeridinde ilerliyor. kırmızı araç, mavi ile aynı yönde ilerlerken, sollamak için ters şeride giriyor. yeşil araç da kırmızı araç ile aynı şeritte, kendi yönünde ilerliyor.

birinci sorum, bu herkeste olan açık bir trafik bilgisi midir? soruyu nasıl buldunuz?

ikinci sorum, bu durumda mavi araç ne yapmalıdır?

a. kırmızı aracın bir an önce önüne geçebilmesi için yavaşlamalıdır. (kırmızı aracın sollamadan vazgeçip mavi aracın arkasına geçmeye çalışması durumunda sıkışmasına yol açar mı?)

b. kırmızı aracın sollamadan vazgeçip mavi aracın arkasına geçebilmesi için hızlanmalıdır. (kırmızı aracın sollamaya devam edip mavi aracın önüne geçmeye çalışması durumunda sıkışmasına yol açar mı?)

c. diğer

bu durumda kararların hız, pozisyon, ivme, araç büyüklüğü/ uzunluğu vs gibi faktörlere bağlı olacağını tahmin ediyorum. bütün parametreleri işleri daha karmaşık hale getirecek şekilde varsayabilirsiniz :)

bir süredir kafamdaki bir soruyu sormak istedim, cevaplarınızı merakla bekliyorum. iyi haftasonları dilerim :)

 
Mavi araç olsam frene basar yavaşlarım, kırmızı önüme geçsin. arkasından küfrederim.

Kırmızı araç olsam frene basar mavinin arkasına geçerim, kendime küfrederim.

Yeşil araç olsam frene basar iyice sağa yanaşırım.
  • John Bloor  (02.07.22 16:20:33) 
Ben yavaşlamam da hızlanmam da. Beni geçmek isteyen hızlanıp geçsin. Yavaşlarsam yol vermiş olurum. Bu durumda yol vermeyi sağlıklı bulmadım.


  • dissendium  (02.07.22 17:02:05 ~ 17:02:42) 
mavi araç olarak düz yolda olsa normal hızda devam ederim ama viraj varsa risk varsa sollamada genelde yavaşlıyorum.sonuçta karşıdan ani bir araba çıkarsa refleksle sollayan benim üzerime aracı kırabilir.karşıdan gelen benim üzerime kırabilir.riski ne aza indirmek bana mantıklı geliyor.


  • uykulu_fb  (02.07.22 17:13:07) 
mavi araç yol vermek zorunda değil, kaza olsa kabahati yok ama insani olarak yavaşlayıp kırmızının bir an önce önüne geçmesine müsade etmeli. haa aynı anda kırmızı da yavaşlayıp arkasına geçeyim diye düşünürse ayvayı yer o ayrı. dediğiniz gibi o anki hızlarına, karşıdan gelen aracın mesafesine vs bakmak lazım sağlıklı cevap vermek için


  • mustafakesekci  (02.07.22 17:14:28) 
Görselden mesafeleri, hızları, birbirlerini görme durumlarını bilemiyoruz ama siz sanırım kırmızı arabanın bariz şekilde ileriyi görmeden hatalı sollama yaptığı durumu soruyorsunuz. Görsele göre kırmızı zaten mavinin önüne geçmiş, muhtemelen maviye göre epeyce hızlanmış ve sollamayı tamamlamaya yakın olduğu için mavi fren yapmalı, ama trafik kuralı olduğu için değil, delinin biri yüzünden ölmemek için. Hızlanma seçeneği çok daha tehlikeli, böyle riskli durumlarda amaç kırmızıya haddini bildirmek değil kazadan kaçınmak olmalı. Ama kırmızı hata yaptığını fark edip sollamadan vazgeçmek için fren yaparsa, mavi o durumda fren yapmayı bırakmalı tabi. Hızlanabilir de ama araçlar genel olarak yavaşladıkları kadar çabuk hızlanamazlar, yani hızlanmak acil durumda başkasını hemen geçip geride bırakmak için iyi bir yöntem değil.


  • mikro patlama  (02.07.22 17:28:05) 
kırmızı virajı gördü ve kaza yapmamak için maviyi biçecek. hele karşıdan geleni de görürse tam biçecek. ben mavi olsam, kaza yapmamak için kırmızının hızına bakarım zaten beni geçmek üzere. hızı da benden yüksek ise, ya gazdan ayağımı çekerim ya da hafif fren yaparım. birkaç saniye sonra kırmızı benim şeridime girince en iyisini yaptım der, kendimi överim.


  • ykyt  (02.07.22 22:35:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.