[]

Yatırım için kredi çekip, eldeki parayı nasıl değerlendirme?

başlık garip oldu ama, memur bir arkadaşın aklındaki bana saçma gelen, ama aslında düşününce de olabilir mi acaba dediğim olayı özetliyor ve görüşlerinizi bekliyorum, öyle büyük paralar mevzubahis değil..

şimdi eleman diyor ki, -eşi de memur bu arada, borç harç yok ve iki de çocuk var- ben biriktirip ev mev alamıyorum. 110 bin biriktirebilmişler bu zamana kadar. şimdi de 24 ay vadeyle 100 bin kredi çekerim. elimdeki parayla birlikte hepsini vadeliye atarım ya da garantili fon alırım, maaşlardan da takviyeye devam ederim diyor. ilerde ev alacağım zaman nakit gücüm olur elimde diyor ki, bezmiş canından.

şimdi 100 bin kredinin ödemesi 5.500 lira falanmış ziraatte sanırım. eşi de memur, maaşlara da zam gelecek falan.. bu elindeki parayla birlikte toplam 210 bin küsür paranın getirisi ile maaştan artanların eklenmesi falan daha hızlı para biriktirmiş olacağım diyor.

siz ne diyorsunuz, ne dersiniz bu işe? yani memur olduğu için belki olabilir diyorum ben, hatta şu enflasyon ortamında gayet de mantıklı gibi duruyor. açtı iki saat hesap yaptı şurdan şöyle burdan böyle, muhasebeciler gibi kafayı yemiş hesap yapmaktan :)

öyle değil de şöyle yapsın dediğiniz formullere de hayır demeyiz.

 
Enflasyonu, paranın değer kaybını vs her şeyi geçtim, arkadaşınızın çektiği kredinin faizi, açacağı mevduat hesabının faizinin üstünde olacak? nasıl bir kar çıkarttınız ortaya?

Ha derseniz ki ama 100K çekecek, 110K da üstüne ekleyecek onun faizi ile rahatlıkla kredinin taksitini ödeyebilecek? E o zaman kredi çekmesin zaten ne diye gidip 100K kredi çekiyor fazladan?

Bu ancak şu noktada mantıklı olabilir, arkadaşınız hiç bir şekilde para biriktiremiyordur, yatırımdan anlamıyordur sabit bir geliri de vardır garanti, ama gıdım gıdım TL olarak param artsın diyordur (Ki burada fena halde yanılıyor), borç alıp faize yatırayım ben faizine razıyım diyordur ona bir şey diyemem.
  • solo  (01.07.22 09:58:22) 
100 bin çekip eldeki 110 u da ekleyerek bir mal alırsa ve aldığı malın fiyatı faiz farkından fazla artarsa ancak o zaman kar elde eder.


  • al basmadan donu var  (01.07.22 10:09:26) 
Konut kredisi veya özel bir kredi çekmiyorsa evet tüm kredilerin maliyet oranı mevduat faizinin üzerinde, yani 100bin çekip 100bini vadeliye yatırıp taksitleri oradan ödediğinizde kredi sonunda kendi cebinizden ekleme yapmak zorundasınız fakat şu ana kadar kur korumalı kredi faizlerinin üzerinde kaldı getiri olarak, yani yoktan para var ettirmiş oldu sizin dediğinize uyan bir şey.

Normalde şu anda makul yatırım diyebileceğim araba almak olur ama ihtiyaç değilse kullanılmayacaksa hayır, ihtiyaçsa kredi ile alınabilecek en iyisi alınmalı diyorum ben ama kullanılmayacak ihtiyaç değilse durduğu yerdeki masrafı gene mantıksız olur.

Benim tavsiyem yapacaklarsa o parayı kur korumalıya koysunlar, aylık %2nin üzerinde oranla çekeceklerse krediyi makul değil bilgileri olsun, %1,8 altı bulurlarsa makul olur.
  • atom karincanin torunu  (01.07.22 10:16:21) 
@solo elemanın yaptığı hesaba göre; 210 binin getirisi aylık 3.700 tl falan. 100 bin kredinin toplam faizi 30 bin. aylık ödemesi 5.376 tl. eldeki getirinin de sürekli artacağını düşünürsek mantıklı gibi geldi bana. getiri artmasa bile 2 senede faizini ödediği gibi 58.800 tl de artıyor ve de alınan 100k da senin olmuş oluyor. parayı artırdıkça getirisinin de artacağı olayına kilitlenmiş. başta zararda gibi görünse de 2 sene içerisinde karda gibi.

çekeceği kredi faiz oranı 1,79 bu arada.
  • Improbable  (01.07.22 10:46:20) 
@Improbable, madem amaç aza tamah etmek, enflasyonu göz ardı etmek o zaman 24 ay yerine 48 ay çeksin o zaman gelen mevduat faizinin üstüne para eklemeden bedavadan almış olur o 100K'yı?

Anlatmak istediğim şey şu, sen 110K ile bedavadan 100K para yaratmış oldun evet, ama enflasyonu olan bir ülkedesin o bedavadan gelen paranın bir hayrı yok ki? 2 sene sonra ya da 4 sene sonra kredi bittiğinde o hiç bir işte kullanmayıp faiz ödemesine yönlendirdiği 110TL hiç olacak fazladan 100K kazanmış kazanmamış ne önemi var?

Olacağı söyleyeyim 1 bilemedin 2 sene direnir arkadaşın sonra, s.çarım böyle işin zembereğine der içerideki paranın tamamıyla önden faizini ödediği krediyi kapatıp kuş kadar para ile kalır ortada, ya da 4 sene sonra direnmiştir, 210K parası vardır bankada ama "ağam iyi de biz bu boku niye yedik?" fıkrasındaki gibi hayatı sorgularken bulur kendini
  • solo  (01.07.22 11:06:21 ~ 11:07:39) 
@solo tabi ki enflasyon şartlarında zaten eriyecek parası da başka enstrümanı yok adamın. hiç yoktan iyidir deyip kırıntı peşinde zaten. 48 ay vadesi yokmuş, en fazla 24 ay.
işte n'apabilir peki, şartları belli. boşuna uğraşıyor o zaman. uyarayım da girişmesin böyle işlere.

şöyle yapsın diyebileceğiniz bir yöntem söylerseniz makbule geçer.
  • Improbable  (01.07.22 11:18:36) 
Kimse şöyle yapsın diyemez, sadece size neden mantıklı neden mantıksız açıklamasını yapabilir biliyorsunuz yatırım önerisinde bulunmak suç.

Sadece söyleyebileceğim, kredi çekip kendi parası ile birlikte faize yatırım kredisinin taksitini ödemek karlı bir iş değil zarar ettirir.

Temettü veren yabancı hisse senetlerini ya da yabancı hisse senetlerine yatırım yapan yatırım fonlarını inceleyebilir belki.

YTD.
  • solo  (01.07.22 11:29:50) 
araya gireyim, 100k ve üzeri tüketici kredilerinin vadesi 12 ay ile sınırlandırıldı.


  • posthuman  (01.07.22 12:10:10 ~ 12:10:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.