[]

İktisadi ya da felsefi bir kavram

Diyelim ki bir ülke ya da bölgede satılan bir mal ya da hizmet var. Ancak bu satış konusu olan şeyin kaliteli haline ya da aslında standart haline (fiyat, maliyet, alım gücünden bağımsız olarak) talep olmadığı için, hatta bunun dışında kalan hali de talep görür olsun ya da normalleşmis olsun.

Bu duruma dair bir ekonomi kavramı ya da felsefi kavram var mıdır?

Eğer anlaşılmıyorsa bu anlattığım haliyle somutlastirmak için örnek uydurabilirim.

 
valla ne dediğini tam anlamadım ama düşük mal denilebilir, farklı mallardan bahsetsen daha net olurdu.

dediğinle ilgili bir kavram da fiyat/ürün farklılaştırması, özellikle üretim gücü elinde olan şirketler rekabet vs. için belirli bölgelere derece daha düşük kaliteli veya farklı açıdan farklılaştırılmış mal, fiyat sunabiliyor.
  • passion rules the game  (01.07.22 10:16:09) 
Anlattiginiz kadariyla yok fakat tam anlasilmiyor. Ornek nedir?


  • dunal  (01.07.22 15:48:46) 
Dediğim tam olarak bu değil aslında.
Uydurma olacağı için ilk başta yazmamistim ama demek istediğim şöyle:

diyelim bir enstrüman eğitimcisi var, mesela keman olsun. Bu öğretmenimiz öğrencilerinin kabiliyetini, yetenek ve yatkinliklarini da çeşitli şekillerde değerlendiren bir öğretmen. Ve bir aşamada bazı öğrencilerine diyor ki, cancağızım senin kemana yeteneğin yok, sen gitar öğren, ya da sen müzikle uğraşma, tabii gerekcelendirerek. İstersen derslere devam ederiz, ama boşuna uğraşırsın çünkü hedefledigin yere bu bu sebeplerle varamazsın.

Bir de bunu demeyen ve sürekli şöyle yetenklisin böyle aslan kaplansin diye gaz veren bir öğretmen tipi var piyasada.

Talep öğrencilerin (ya da içlerinde çocuk varsa anne babaların) kayıtsız şartsız yetenekli oldugunu vurgulayan ve olumsuzluklara susan/görmezden gelen öğretmen tipi etrafında şekilleniyor. Yani bir anlamda kalite ve standardından odun vermek ya da onu yok etmek pahasına kendini tamamen talebe göre şekillendiren.

Diğeri de batıyor ya da itibarsizlasiyor vb.

Kastettigim kalitedeki düşüş vs değil ama, bahsettiğim durumda kalite anlayışı, onu belirlemeye yetkin olmayanlar tarafından yok edilmiş oluyor

Bu tür bir sürecin bir adı var mı, ya da kavramsallastirilmis hali onu merak ediyorum.
  • encokbenisevinnolur  (01.07.22 15:51:06) 
Benim bildigim kadariyla yok, bilen varsa soyler. Aslinda bu standart arz talep dengesi gibi duruyor. Siz konu egitim oldugu icin bu durumun cocugun gelisimi icin optimal olmadigini soyleyebilirsiniz fakat diger yandan ben de size cogu ailenin talebinin kemanda optimal egitim degil cocugu egleme / deneyim / beceri kazandirma oldugunu soyleyebilirim.


  • dunal  (01.07.22 16:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.