[]

Deadlift zararlı mı?

Kimi hocalar asla yapılmaması lazım. Omurilik ve bel sağlığı açısından insanı mahveder diyor. Kimisi çok faydalı diyor anlamadım




 
Amerika'da fizyoterapistler omurgasında problem olan 70-80 yaşındaki insanlara deadlift yaptırıyor etrafındaki kaslar güçlensin hayat kalitesi artısn diye, egolifter değilsen formunu tam öğrenip yapıyorsan sorun yaşamazsın, bunlara dikkat etmeden yapıyorsan zarar görürsün ama bu zararı deadlift yaptığın için değil deadlifti yapmaman gereken şekilde yaptığın için görürsün, tıpkı aynı nedenle biceps curl yaparken biceps tendonunu koparabileceğin gibi.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (30.06.22 14:51:50 ~ 15:30:03) 
Ben zararlı olduğu kanısındayım.
Bilirkişi ya da uzman değilim. Ama konuşugum fizyoterapistler de böyle diyor.

Zaten hareketin yapılışı da mantıken bel için ne kadar riakli olduğunu görmeye yetiyor.

Ağırlık kaldırmanın kuralı, çömelerek ve ağırlığı vücuda yakın tutatak bacaklarla beraber kaldırmaktır. Ama dedliftte, üst vücut adeta bir askı gibi tamamen belden desteklenerek hareketi yapıyor.

Ben spor yaparken hafif ağırlıklarla ve dambılla arasıra şu şekilde yapıyorum. Belki iki haftada bir.
m.youtube.com

Faydası var diyenler sırt brl kalçayı güçlendiriyor diyerek savunuyırlar. Bunu yapmanın dedlifte gelene ladsr başka yüzlerce güvemli yolu var.

Halterci ve kısa boylu insan dedlift yapsın. Amabunun haricinde gereksiz olarak görüyorum.
  • mahone  (30.06.22 14:55:30) 
Düzgün formda ve kaldırabileceğiniz ağırlıkla yapmadığınız her hareket zararlıdır. Overhead press ya da ayakta barbell curl yaparken gövdenizin kontrolünü sağlayamdığınızda belinizi deadliftin yapacağından daha kolay sakatlayabilirsiniz.

"...üst vücut adeta bir askı gibi tamamen belden desteklenerek hareketi yapıyor."

hareketi öyle tamamen belden destekleyerek yaparsan evet sakatlanırsın mesela.

Türkiye'deki bu sözde uzmanlar hareketlerin mekanizmasını ve nasıl yapılacağını öğretmeye odaklanmak yerine, "zordur onu yapmak, boşver en iyisi hiç yapma" mantığıyla hareket ettiğinden kestirip atma taraftarı oluyor genelde. Deadlift'e zararlı diyen fizyoterapist diplomasını çöpe atabilir.
  • synesthesia  (30.06.22 15:12:02) 
Diz için gittiğim ortopediste sormuştum meraktan: Buradaki arkadaşlar gibi cevap vermişti. "Yanlış formda yaparsan pek çok spor tehlikeli ve zararlı olabilir."

Ağırlığı abartmaz ve nizami yaparsanız faydasını görürsünüz.
  • kaptankedi  (30.06.22 15:25:50) 
Yanlış formda ve egoliftin yaptığın her şey zararlı.

Bugün barfiks yaparken de sakatlanirsin biceps curl yaparken de.

Ben deadlifte 60 kg yaparak basladim, yaklaşık 4-5 sene araliksiz yapabildim ve şu an max yaptığım kg 225. Bir kere bile sakatlanmadim.
  • logisticsmanager  (30.06.22 15:46:06) 
Ben ben 6-7 yıl önce 30 kg ile yanlış formda yaparken sakatladım beli 2-3 yılda iyileştim. Bu hareketi yapacaksınız form önemli.


  • komando kani var bende  (30.06.22 16:27:21) 
deadlift kadar faydali (tek) bir hareket yoktur agirlik egzersizlerinde. teknigi de cok basittir, ama yanlis yaparsaniz ufacik kilo bile sakatlayabilir.

gundelik hayatta cogumuz surekli oturuyoruz. bu, deadliftten kat be kat daha zararli bir olay aslinda.

deadlift yapmak > hic yapmamak > yanlis deadlift yapmak.
  • reavelyn  (30.06.22 20:28:09) 
100+ kiloya girmiyorsan, yani abartmıyorsan bir zararı olmaz. gaza gelmemek lazım. babam mesela, normalde hiç alakası yoktur, arkadaşıyla spora gidip şov uğruna, gereksiz bir şekilde fıtık olmuştu 50 yaşında. 5'er 5'er kiloları artır, kaslarının geliştiği yerde dur. önemli olan istikrar, sabır.


  • gabe h coud  (30.06.22 20:44:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.