[]

35 yaşından sonra yazılımcı olmak

Hello world.

Şimdi bu tarz soruları internette binlerce defa sormuşlardır. Ekşi'de de benzer sorular, tartışmalar var. Çok fazla kafa karışıklığı yaratan cevaplar...
Öznel olarak neyim eksik diyerek ben de soruyorum.

1- 35 yaşından sonra gerekli kurslara veya çalışmalara günlük kaç saat ayrılır ise, Python gibi programlar öğrenilip Data analist tarzı programcı olunur? (isteyen her yaşta her şeyi yapabilir denebileceğini bildiğim için olunur diye kati soru sordum).

2- diyelim kişi, önceki mesleğini bıraktı ve yazılım-programlama işine kafayı yordu. ve 6 ay, 1 sene sonra bu meslekte bir şeyler yapabilmek için donanım sağladı. Yurtdışında veya remote olarak start verdiğinde kazançları maddi olarak kaç dolarla başlar?

3- matematik, ingilizce yazılımcılık için önemli parametreler. Bu alanlarda eksikleri olan kişilerin de bu mesleklerde boy göstermesi, bu sektörlerdeki iş açığını gösteriyor (linkedin'deki günlük iş ilanları bile bir veri). elbette bunun böyle gitmeyeceği aşikar. dünya data science, machine learning,
artificial intelligence gibi alanlarda daha hızlı gelişirken, matematiği veya ingilizcesi eksik olanlar eksiklerini kapatmalı mıdır, yoksa kemikten yetiştim geyiğindeki gibi bir 50 yıl daha ekmeğini yiyebilirler mi?

4- kodlamadan gözü korkanlar ama bu sektörlerde de var olmak isteyenlere front end developerlık tavsiye edebilir misiniz? bu alanda da büyük yenilikler olduğu için yarın birgün gerek duyulmayabilir mi?

5-bu soruları soran kişiye "hepsini boşver. yaşın gelmiş 35'e tecrübe kazandığın mesleğinde çorban kaynasın, hiç girme, uzun vadede yıpranır ve rekabetçi ortamda silinip gidersin" mi demeliyiz.

not: yazılıma yönelmeye çalışan çevremde bu yaşlarda çok insan var. büyük tartışma konusu açıkcası. uzmanlarına bi sorayım dedim.

iyi akşamlar, sevgiler.

 
Hocam bence öncelikle ''yola ben yazılımcı olarak çıkacağım'' demek bu aşamada doğru değil çünkü kendi yeterliliğiniz var mı yok mu emin değilsiniz (çok normal bilmediğiniz bir alan). İngilizce olmaması çok büyük bir sıkıntı. Dolasıyla ben sizin yerinizde olsam ciddi anlamda bu işe yönelmeden önce basit Udemy gibi kurslarla önce bir kendimi tanımaya odaklanır, kodlama vs gibi kurslar alırdım. O kurslarda size uyup uymadığı az çok belli olur daha sonra eğer kendinizde ''ben bu işin üstesinden kalkarım'' hissi gelirse profesyonel eğitime katılırdım. Ama İngilizce yi de bir yandan geliştirmeniz zor, eğer başlangıç seviyesindeyseniz hem İngilizce hem de yazılım öğrenmek ve ciddi anlamda para kazanmaya başlamak 40 yaşı bulur. Ben bu bedeli öderim diyorsanız elbette hiçbir yaş geç değil. Basit başlayıp basit kurslara yönelip kendinizi tanıyın derim.

Not: yazılımcı değilim ama 30+ üstü sektör değiştiren birisiyim.
  • titanic kemancısı  (29.06.22 22:26:56 ~ 22:28:12) 
1- pas. klasik yol yerine (üniversite oku + işe gir) dediğin şekilde işe giren, freelance çalışan arkadaşlar daha güzel cevap verir.

2- mesleğe başlangıç parası türkiye'de yaklaşık 1000 dolar. şu an girsen 15 bin liranın altında almazsın eğer kurumsalız ayağına milletin hakkını gasp eden bir firmada çalışmıyorsan.

3- matematik çalıştığın alana göre değişen bir gereklilik. benim yazdığım kodun ne kadar verimli çalıştığını anlayacak kadar(zaman karmaşıklığı analizi) matematik bilgim var ama şu an grafik programlama yapamam mesela. onun için daha farklı matematik dalı hakkında bilgi sahibi olmak lazım.

senin sorun özelinde www.coursera.org
bunları bilmen gerekebilir işi zorlanmadan yapabilmen için. net olarak alana karar ver, sonra o alan için gereken matematik bilgisini de internetten bulup öğrenebilirsin.

ingilizce en azından b2 seviyesinde şart. bolca okuman gerekecek.

4- front end dev değilim ama, bizim şirkettekilerden yola çıkarsam, en az backend kadar iş yapıyorlar. çok hızlı değişen bir alan. her daim iyi derecede javascript ve genel geçer bir framework bilen (react, vue, angular vs) insan ihtiyacı olacaktır. yapabileceklerinin sınırı yok Fe'de.

5- ben bunu derim. eğer gelirinden memnunsan yazılım çekilecek çile değil. garip bir şekilde kolay algısı var insanlarda. öğrenmesi de, güncel kalması da, iş yapması da stresli ve -bence- genel kanının aksine zor. 35 yaşındaki birini mutlu edecek parayı da ilk başta kazanman yine zor olacaktır. çok fazla talep var.
  • sarahkerrigan  (29.06.22 22:37:01 ~ 22:38:45) 
roadmap.sh

Yukaridaki site bir yazilimcinin (backend, frontend, android,ios...) Bilmesi gereken tüm gereksinimlerini göstermekte.

İngilizce olmazsa olmaz. Belirttiğiniz kişinin yolu çok uzun.
  • kaiserr76  (29.06.22 22:45:53) 
Valla hocam şöyle bişey var, şu an çalışmaya başlasan güzel para kazanacağın dönem 40+ yaşların.

Ben 30 yaşındayım, kod yazmaktan başım şişti. Artık ufak ufak yöneticilik / danışmanlık pozisyonlarına kayıyorum, 40'tan sonra kod yazmakla uğraşmak istemem. Çünkü çok yıpratıcı bir alan, her gün oturup yeni bir şeyler öğrenmen gerek.

Ha bence yine otur başına bi bak, ben bunu 20 yıl yaparım dersen gir tabi. Sektör her geçen gün daha "rekabetçi" oluyor ama açık 3-5 sene içinde kapanmaz bence.
  • plutongezegendegilmi  (29.06.22 23:29:03) 
Gemicilik bi ara boyleydi, 6bin dolar maas var deyip herkes gemicilik kurslarina gitti. Bir kismi da 4 sene uni okudu.
Sonunda herkes alakasiz islerde.

55'den sonra bile yazilimci olabilirsin ama olmak ister misin. Ben 35+ yazilimciyim, ustteki yazilimcilarin dillerini 3 sene ugrassam ogrenemem. Cunku ben de tiksindim, belli bir yastan sonra yapilacak is degil.
Yapan adama saygim var ama 2000 dogumlu adamin sana is verip sonra bunu denetlemesi, kusur bulmasi falan saglam sinirler gerektiriyor.
  • divit  (29.06.22 23:48:13) 
1-) Herkesin öğrenme hızı farklı. Bir işte çalışıyormuş gibi, tamamını öğrenerek geçirmek tabi çok mümkün olmayabilir ama günde 7-8 saat bir yıl boyunca uğraşırsanız, giriş seviyesi pozisyonlara girecek kadar bilgi ilerleyebilirsiniz. Türkiye'de şu anda giriş seviyesi (junior) yazılımcı maaşı 10 bin lira civarı diye biliyorum, buradan başlayıp yukarı doğru gidiyor. Bu konuda şöyle bir yorum yapabilirim, eskiden herkesten yazılımcı olmaz diyordum, yılların getirdiği tecrübeden sonra bunu daha sonra düşündükçe, herkesten "iyi yazılımcı" olmaz diye düzeltmeye karar verdim, yani giriş seviyesinde iş yapabilecek seviyeye hemen hemen herkes gelebilir ama dünya standardlarında iş çıkaracağım diyorsanız, işte bunu (doğal olarak) herkes yapamaz.

2-) Kontrat bazlı çalışacaksanız remote işlerde genelde senior seviyesine gelmeniz gerek, bu da bence minimum 5 yıl tecrübe ile olur. Ben serbest çalışırım derseniz bir yıldan sonra yavaş yavaş iş almaya başlarsınız ama rekabetten sıyrılmanız zor olabilir.

3-) Web geliştiricilerin %99'unun lise matematiği harici matematik bilmesine gerek yokken C++'ta oyun motoru geliştirenlerin fizik bilmesi gerekiyor. İngilizce bilmeden zorlanırsınız, olur yine ama bence her yazılımcının İngilizce bilmesi gerekiyor.

4-) Tavsiye ederim, bence önü açık bir alan. Ben backend geliştiriciyim, haddime değil ama frontend için "kolay" diyemem, onun da kendine göre zorluğu vardır.

5-) Ben bunu demem, diyemem.

Bu arada eğer dört yıllık ilgili bir alandan mezun değilseniz, yapacağınız iş başvurularının yaklaşık olarak tamamı reddedilecektir.

Başarılar dilerim.
  • hayirsiz  (30.06.22 01:20:07 ~ 01:27:13) 
ingilizcesi eksik olan birinini it sektöründeki herhangi bir işi bence hakkıyla yapması imkansız. tüm kaynaklar, içerikler, detaylar ingilizce, onu geçtim ileride x bi yazılımla, ürünle ilgili destek gerekir, birine ulaşman gerekir o adamlarla da ingilizce konuşuyorsun. 10+ yıllık kariyerimde gördüğüm ing bilmeyen adam sektöre bi şekilde girebilmiş olsa bile ilerleyemiyor.


  • roket adam  (30.06.22 10:31:24) 
Bu saatten sonra alaylı yazılımcıların sektörde tutunması zor. Bir yazılım mühendisi olarak bu yazılım balonunun patlayacağını düşünüyorum. Elbette sektör asla ölmeyecek ama daha çok Data science, ML, DL, AI gibi alanlara talep olacak. Onlar da alaylı yazılımcıyı aşar. İşinizde vasat bir seviyedeyseniz bile bence macere aramayın. Uzaktan göründüğü kadar kolay bir iş değil. 27 yaşında 5 yıl tecrübeli halimle kod yazmaktan sıkıldım, ben de yukarıdaki arkadaş gibi birkaç sene için danışmanlık yöneticilik tarzı bir tarafa geçmeyi düşünüyorum. Belli bir yaştan sonra kod yazmak zorlaşıyor, performansın düşüyor. 35 yaşında başlasanız, orta halli bir front-end developer olmak için bile min. 2 yıl lazım.


  • Departure  (30.06.22 10:59:11 ~ 11:01:14) 
ben artık birçok konuda insanları dinlememeye karar verdim. bence şöyle yap. bir word dosyası aç (onenote, notion kullanmıyorsan tavsiye ederim) ve sağlam bir araştırma yapıp oraya notlar yaz. kronometre ile zaman tut ve en az bir 30 saat ayırarak bir rapor hazırla kendine. haftada 3-5 saat ayırarak birkaç aya yay gerekirse.

bunun içine yazılımla ilgili meslekleri yaz sırayla araştır ne olduklarını. takip etmen gereken siteler, programlama dilleri, izlemen gereken youtube videoları, oradan buradan duyduğun anahtar kelimeleri yaz ve araştır.(mesela bu duyurudan ben bu duyurudan react, angular gibi kavramları öğrendim ve ne olduklarını bilmiyorum)

birilerine de sor ama bu tarz bir araştırmaya min. 30 saat ayırmadan kimseyi dinleme. çünkü herkesin tavsiyesi farklı oluyor ve sana uymuyor. gereksiz yere şevk kıranlar olduğu gibi gereksiz gaza getiren de olabilir.
  • black mamba  (30.06.22 13:16:20) 
  • istiririm yalarim bir de  (30.06.22 13:31:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.