[]

Para Durumları - Biriktirmek veya Yemek

Biraz öncesini de anlatacağım ki neden ikilemde kaldığımı anlayabilesiniz :)

Ben fakir sayılabilecek bir ailede büyüdüm, akrabalarımızın durumu iyi olduğu için onların desteğiyle bazı şeylere erişebiliyordum (bilgisayarıdır, telefonudur vs.) ama gerçekten fakir olarak büyüdüm yani. hayatımda ilk kez 28 yaşımda direksiyon tutabilmiştim mesela.

neyse, yıllar geçti etti, ben de aşırı çok çalıştım, aşırı çok çabaladım hatta öyle ki 20li yaşlarıma dair pek anım/hatıram bile yok. ve şansım da yaver gittiği için (seçtiğim meslek olan yazılımcılık aniden gözde meslek olduğu) maddi durumumu fazlasıyla iyi hale getirebildim.

bu süreçte evlendim, eşimin de benden farkı yok aslında. o da fakir bir ailede büyüdü etti, beraber ikimiz de yükselerek ederek gelirlerimizi ve yaşam standardımızı güzel bir noktaya getirdik.

mevcut noktada;
ben ayda 5000 dolar + prim kazanıyorum. bir de kendime ait şirketim olduğu için oradan da yılda 400-500bin tl civarı gelirim var, eşim de 20bin tl civarı bir gelire sahip.

yani durumumuz gayet iyi, arabamızı da aldık. evimizi de istanbul'un en güzel bir yerlerinden kiraladık (haliyle kiraya da 17-18bin tl civarı para veriyoruz), yaşıyoruz. istediğimizi de giyebiliyoruz vs.

ama ben bir yandan da her ay birikim yapmaya çalışıyorum.
çünkü; biz ne kadar kazanırsak kazanalım, ne kadar iyi şeyler yaparsak yapalım "normal" insanların çok gerisindeyiz.

herkesin ya anasından ya babasından en aızndan bir evi var, bir evi olmasa da aile desteğiyle aldıkları (bildiğin kredilerini ailelerinin ödediği) bir evleri oluyor. biz bir araba almak için yıllarca peşinat biriktiriyorken, başkalarının peşinatını çat diye anaları babaları koyuyor vs.

haliyle nolursa olsun 3-0 geride başlama durumundayız.

ben de para biriktirip, yatırım fonu, temettü hisseleri vs. gibi şeylerle en azından 10 yıl sonra oturmak isteyebileceğimiz bir evimiz olsun derdindeyim. her ay kenara gelirimin en az yarısı kadarını atmaya çalışıyorum (belki daha fazlasını). çünkü 40lı yaşlarımızda ne olacağı belli olmaz, ben işsiz kalabilriim, gelirim düşebilir, sakat kalabilirim vs.

-----------

işte diğer noktada ise tüm herkesin avrupayı, amerikayı dolaştığı, güzel yerlerde tatil yaptığı 20'li yaşlarında ben ve eşim hiçbir şey yapamadık. paramız yoktu, yapamadık.

şimdi de 30'lu yaşlarımızı ev parası biriktirmek için harcamak, bir daha asla geri dönmeyeceğimiz yaşlarda "gayet iyi" bir yaşam yaşayabileceğimiz dönemde kendimizi kasıp ev parası biriktirmeye çalışmak ne kadar doğru bilemedim.

"mantık" olarak tabi ki güzel.
ama "duygusal" olarak bi fransa'da 2-3 şehir görmek, bir new york'u görmek, en azından 20-25 günlük bir avrupa turu atmak (ve bunu atabilecek maddi yeterlilikteyken) varken, yine hayatımızı yaşamadan ölüp gideceğiz gibi de hissediyorum.

kısaca;
her iki taraftan biri eksik kalacak mutlaka. çünkü ne kadar para kazanırsak kazanalım, ne yaparsak yapalım biz ikisini birden yapamayız.

siz ne düşünürsünüz?

 
Eğer bahsettiğiniz gibi ayda 5000 $ + Prim + Sabit yıllık 400K + Eşinizin Maaşı kadar geliriniz varsa Ev ve Araba almak içn neden para biriktirme ihtiyacı hissediyorsunuz anlamadım?

Herhangi bir bankaya gidip hem ev hem de araba kredisi çekip krediyle ev araba sahibi olabilirsiniz.

Bir de şuna takıldım : "çünkü; biz ne kadar kazanırsak kazanalım, ne kadar iyi şeyler yaparsak yapalım "normal" insanların çok gerisindeyiz." Sizin çevrenizdeki normal insanlar nasıl merak ettim, Bentley'e binip 27 odalı şato tarzı villalarda mı yaşıyorlar? Evinize giren para şu an ülke nüfusunun %99'unun evine girmiyor, ya da ben mi yazdıklarınızı yanlış yorumladım.

Not : Bahsettiğiniz kadar kazanıyorsanız, hem ev hem araba sahibi olabilir bir de üstüne rahatlıkla yurt dışı tatili yapabilirsiniz.
  • solo  (29.06.22 14:13:12 ~ 14:15:42) 
İkisini de rahat rahat yapacak geliriniz var, sadece hesap yaparken problem yaşıyorsun. Avrupa için 20-25 günlük turlar yerine 1 haftalık 2-3 farklı yere, bölgeye gidin.


  • archmage mahmut  (29.06.22 14:14:52) 
Bu duyuruyu biraz bakın nasıl sıfırdan gelip süper oldum duyurusu gibi algılıyorum maalesef. Dediğinize göre yıllık prim harici 1.75m geliriniz var. Orta üst klasman bir arabayı 1 yıl içinde alabilirsiniz mesela. Fakirlikten geldiyseniz ikiniz de demek ki süper zengin hayat olmazsa yapamam diyecek insanlar değilsiniz. Aylık 50k para harcasanız istediğiniz her şeye maksimum 10 yılda erişmiş oluyorsunuz. Soru ne ben gerçekten anlamadım.


  • mg3929  (29.06.22 14:18:55) 
valla üzüldüm. umarım daha çok kazanırsınız. ülkenin durumu gerçekten kötü.

ben olsam biriktiririm bu durumda. yarınımız belli değil sonuçta.
  • floydian  (29.06.22 14:26:43 ~ 14:27:08) 
@adventchant,

bu gelire birkaç aydır sahibim.
daha önce arabamızı almak için 2.5 yıl para biriktirmemiz gerekmişti.

şuan da ev almak istersek (tabi ki 1+1 şehir dışı bir evden bahsetmiyoruz) 2 yıl para biriktirmemiz gerekiyor kabaca. (çünkü 3+1, doğru düzgün semtteki evler mevcut haliyle 2.5-3 milyondan başlıyor. ve bu paranın en az %50-60'ına sahip olmamız gerekiyor hem banka tarafında hem de müteahitin ev fiyatını düşük göstermesi sebebiyle)

kabaca 180bin tl değil, 130-140bin tl civarında diyebiliriz gelir için.
  • tchuck  (29.06.22 14:37:49) 
@mg3929,

bu amaçla açmadım duyuruyu,
orta üst segment araba dediklerinizin fiyatı şuan 1.5 milyon tl civarında.
yıllık 1.7 milyon kazandığımızı varsayarsak, bu parayı hiç harcamadan 1 yıl boyunca biriktirmek demektir. ki aylık giderlerimiz de var haliyle.

ama zaten bu araba konusunda bahsettiğim mevzu geçmiş yıllardandı. 2-2.5 yıl para biriktirmemiz gerekmişti, onu kastetmiştim. şuan aracımız var, taksidini de ödemeyi sürdürüyoruz.
  • tchuck  (29.06.22 14:39:55) 
@tchuck, kendinle çelişiyorsun sürekli, Öncelikle değeri düşük göstererek satış yapma mevzusu çok sıra dışı müteahhitlerin yaptığı bir çakallık, bugün %10 peşinatla rahatlıkla ev alabilirsiniz dediğiniz gibi 2.5 milyonluk bir ev almak istediğinizi varsaysak cebinizde 250K olması kafi ki bu sizin için şu anda sıkıntı çıkaracak bir meblağ değil.

Para biriktirme mevzusuna gelince, zaten sonsuza kadar para biriktirseniz dahi para biriktirerek ev sahibi olamazsınız, bunun bir örneği yakın dönemde görülmüş değil bu ülkede, belki geçmişte yetmişli, seksenli yıllarda örneği vardır ancak ev almak için para biriktirmek gibi bir şey olamaz enflasyonu olan ülkelerde. Yani her şekilde ya peşin paranız vardır peşin alırsınız ya da peşinatını verir kredi çekersiniz.

Tekrar söylüyorum yazdıklarınızla ilgili bir sorun var, bahsettiğiniz kazançlarla şu an Türkiye şartlarında sorunsuz, sıkıntısız ev sahibi de olursunuz, tatilinizi de yaparsınız, yatırımınızı da yaparsınız.

bence acilen bir yatırım danışmanı ile çalışmaya başlayın, anladığım o ki para yönetimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşamanız olası.
  • solo  (29.06.22 14:53:17 ~ 14:56:14) 
Kazandigin parayla avrupa ve amerika'nin herhangi bir sehrinde ev araba alip rahat rahat yasabilirsin.
Benim avrupada yasayan yazilimci arkadaslarim daha az kazaniyor.

Bence para algin kaybolmus, almancilarda bunu gorursun.
Bankada 3 milyon euro parasi vardir ama ne yapacagini bilemez fakirlikten geldigi icin en fazla gidip opel corsa falan alir.

Mahallede rastgele bir emlakciya danis sana 1 ay icinde ev aldirir ustune araba da aldirir.
  • divit  (29.06.22 15:12:12) 
sadfasdf millet gömmüş ama anlıyorum ben seni abi.

sıkıntı şu, 5-10 sene önce kredi çekip rahat rahat ev alanlar şu an evlerin dolar bazında bile daha pahalı olduğunu, üstüne de kredi faizlerinin hayvan gibi arttığını anlamıyorlar.

üstüne üstlük biz contractor olarak yurtdışına çalışıyoruz, yani yarın pat diye işsiz kalabiliriz, dolayısıyla 100k kazansan da aylık 50k ödemesi olan krediye girmek riskli. o yüzden "%10 peşinat öde gir" gibi olmuyo öyle :)

yani çok basit aslında, babamın 15 sene önce 50k dolara aldığı ev şu an 3-4 milyon lirayı geçti. o öğretmendi alabiliyordu, ben yazılımcıyım alamıyorum, çünkü para biriktirmem lazım.

neyse asıl diyeceğim şu, avrupa turu düşündüğün kadar pahalı değil, yılda 20-25 günlük bir tatil yapabilirsin. hazır tur falan bakıyorsan onları salla, kendin planla turu. ev konusunda da önce ucuz bi 1+1 al, hatta aylık ödemesi abartı olmayan bi kredi de çekebilirsin. onu kiraya ver, dursun. kendine güzel bir ev almak istediğinde satarsın. zaten dolar olarak para biriktirmekten bile fazla değer kazanacak muhtemelen.

bir de spesifik olarak istanbul'da yaşamanı gerektirecek bir durum yoksa başka şehir bakabilirsin. düzgün yaşamak istediğinde gereksiz pahalı olan bi şehir orası. halbuki çok daha kaliteli bir şekilde çok daha ucuza yaşayabileceğin başka yerler de var.

ben öyle yapıyorum en azından.
  • plutongezegendegilmi  (29.06.22 15:27:44 ~ 15:28:44) 
derdimi rakamsal olarak özet geçmem gerekirse;

benim gelirim 100bin dolar diyelim yıllık. (ki değil, gelirim 80-90 bin dolar taş çatlasın ve türk lirası. bölümü dolar karşısında sürekli değer kaybediyor)

istanbul'da düzgün semtlerden birinde 100 metrekareden büyük ev almanın maliyeti en az 180-220bin dolar arası. ki az bile söyledim, çünkü ben 3.5 milyon tl'den azını bulmadım. (kadıköy vb. semtler tabi ki) (sancaktepede X sitesinde 1+1 evler 1.900bin tl den başlıyor)

bu evlerde koşullar şöyle; 0 alıyorsan %70 kredi çekebiliyorsun. ancak 0 aldığında müteahitler bu evleri asla kendi değerinde göstermiyor. (3.5 milyonluk evi tapuda 1 milyon tl gösteriyor, sen 700bin tl kredi çekebiliyorsun. bu konuda lütfen benimle iddialaşmayın, açın ekşisözlük başlıklarını okuyun veya rastgele 10 tane ilana telefon açıp kaç para kredi çıktığını sorun)

ikinci el alıyorsan %50'sine kredi çıkabiliyor maksimum.

yani ne gerekiyor?
benim en az 100bin dolar peşinat biriktirmem gerekiyor, ki muhtemelen daha fazla.
kenarda 20bin dolardan biraz fazla birikmişim var, bu birikmişn bir kısmını kredi ile yaptım.

neyse.

ülke koşullarında kirasıdır yiyeceğidir giyeceğidir yılda bana en fazla 40-50bin dolar civarı para kalıyor cebime. hatta kredileri falan düşünce daha az kalıyor ama sizin gönlünüz olsun, bunu söyleyelim rakamlarla.

bu ne demek?
ben 3 sene boyunca para biriktirmeliyim ev peşinatı elde edeiblmek için. bu konuda hemfikir miyiz?

benim sorum da burada başlıyor:

her sene kenaara attığım 40-50bin doları avrupa tatilleri, amerika tatilleri, kendimi mutlu edecek başka aktiviteler gibi şeylerde harcayıp 20'li yaşlarda yapamadıklarımı mı yapmalıyım?

yoksa. bu paryı biriktirip ev peşinatı mı yapmalıyım.

yukarıdaki hesapta gördüğnüz gibi, ikisi birden olmuyor.

kenara 40bin dolar değil, 20bin dolar yapıp, o kalan parayı yerim tabi ki. bu durumda da 3 sene deil 6 sene peşinat ibirktirmem gerekir. ki ceteris paribus.

anlatmaya çalıştığım şey bu.
  • tchuck  (29.06.22 15:59:03) 
iyi de sen zirveden ev almaya calisiyorsun, kadikoy dedigi manhattan ile kapisiyor su an.
New york emlakcisi kadikoy emlakcisi kadar kazanamadi son 1 senede.

Once 1 tane normal ev aliyorsun artik bu izmir mi olur tuzla,gebze mi olur sen sec.
Cekmekoy falan da olabilir belki fiyatlari bilmiyorum.
illa 3+1 de sart degil.

Bununla kendini garantiye aliyorsun isten atilirsan burada bedavaya oturacaksin.

Sonra ev fiyatlari normallesince bunu satip kadikoy evine girersin.
Sonucta dolar kazandigin icin bir noktadan sonra ev almak senin icin kolaylasacak.

Sen su an 1 milyona 1.0 golf almaya calisiyorsun alamiyorsun ama sana dizel clio lazim.
  • divit  (29.06.22 16:21:28) 
benzer gecmise ve gelire sahibiz, bizim sansli oldugumuz sey ise emlak fiyatlarinin dustugu/duraganlastigi o minicik zaman dilimi icerisinde kendimize elimizdeki tum birikmis ile bir ev alabilmek oldu, istedigimiz lokasyondan, istedigimiz buyuklukte. ama onu yapana kadar da acikcasi gezmemizden odun vermedik. ama her ikisini de yapabilene kadar biraz beklememiz gerekti. yani bu gelire bir kac aydir sahipseniz, biraz bekleyin az daha birikmisiniz olsun. Hem kendinizi daha rahat hissedersiniz.

eger kontrat bazli calisiyorsaniz, bir kenarda birikmisinizin olmasi her daim iyidir, ne kadar sure issiz/projesiz kalacaginiz belli olmaz. uzun sureli bir proje aldiginizda hem kafa hem de maddi olarak biraz daha rahat edersiniz.

ayrica avrupa gezmesi (mevcut doviz kurunu hesaba katmazsak) o kadar da tutan bir sey degil, planinizi duzgun yapmaniz gerekiyor sadece.
  • 65 derece  (29.06.22 18:15:55 ~ 18:16:54) 
zor şartlarda büyüdüğün için bazı şeyleri takıntı hale getirmişsin gibi geldi. insan hayatının ilk dönemlerinde bazı şeylerin eksikliğini yaşayınca ne yaparsa yapsın bunu kapatamıyor gibi gelebiliyor. mesela şu an türkiye'nin %90'ından iyi bir geliriniz var ancak hala 3-0 geride olduğunu düşünüyorsun. şu an o skoru 3-20'ye çekmişsin bence. yine benzer bir yanılgı daha var. insanların büyük bir kısmı avrupa'yı gezmedi aslında. o oran da daha düşük.

bence bir denge kurmalısın. kazancının belli yüzdelerini genel giderlere, yatırıma, kişisel isteklere gibi ayırmalısın. böylece birçok şeyi yaparak yatırım da yapabilirsin.
  • black mamba  (29.06.22 20:37:48) 
Bahsettigin gelirinizin yaninda 1-2 haftalik avrupa tatili hicbir sey. Geleceginizi etkileyecek bir gider degil.

20 bin tl gelir ile kredi çekip 2 milyonluk eve giren işten tanıdığım var. dolayısıyla sahip olduğunuz gelir ile yazdığın her şeyi yapabilirsin.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (29.06.22 21:12:27 ~ 21:22:14) 
Black mamba arti 1. Gecmisteki durumun su anki durumunu dogru bir sekilde algilamani zorlastiriyor. Bunu alabilirsen daha rahat olur her sey.


Sen bu kafayla ev alamayacagini dusunuyorsun ama senin yarin kadar kazananlar, riskti, krediydi, daha tasarruflu bir butce yonetimiyle belki 2. Evi aliyorlar. Demek ki sorun sende diyebiliriz.
  • baldur2  (30.06.22 03:53:20) 
black mamba +1

ne kadar para kazanırsanız kazanın, bilinçaltınız parasızlığa programlı ve o yüzden kendinizi güvende hissetmiyorsunuz.

dediğiniz doğru, yani insanın yeri geldiğinde gezip tozup bir yerleri görmesi de lazım, para biriktirmesi de.
bunlar dönemsel şeyler, şu anda normalin çok üzerinde ve tuhaf bir dönemden geçiyoruz ülke olarak.
yani normal şartlarda belli süre bu gelire sahip olup otomatikman biraz birikim yaptıktan sonra tatilinizi de yaparsınız, başka şeyleri de.
o yüzden şu anda new york'a gidemiyor olabilirsiniz ama bu birçok kişinin hayatında olan bir sorun.
babası fabrikatör olan, her yıl manhattan'a muhakkak tatile giden arkadaşım da şu anda o tatile gitmiyor mesela.

yani dövizin yüksek olduğu dönemde döviz kazanıyorken doğru yatırımlar yapın, hem para biriktirip hem "yaşayacağınız" zamanlar da gelecek ama şu anda zaten şartlarınız gayet iyi.
mesela şu süreçte de türkiye'yi dolaşabileceğiniz, gezip görebileceğiniz fırsatları değerlendirebilirsiniz.

sizin söylediğiniz sosyal-kültürel durumu yakalayabilmek bir süreç, bütçe meselesi değil aslında.
  • blatta hiberna  (30.06.22 04:02:12 ~ 04:21:50) 
Ben divit'e katılıyorum. Yani türkiye şartlarında iyi para kazanıyor olmak birden ev araba sahibi olacağın manasına gelmiyor. Aylık maaşın bi kısmını yatırıma, bir kısmını krediye, bir kısmını da harcamaya ayırmanız lazım. Kesinlikle tatile gitmeniz, gezmeniz, kendinizi motive etmeniz lazım. Ayda 5 bin doların 1500 dolarını harcasanız geriye yine hayvan gibi para kalıyor. Neden hem gezip hem para biriktiremiyorsunuz onu hiç anlamadım.

Orta halli bir araba + orta halli bir ev al yatırımlık, en azından bir garantin olsun madem bu kafadasın, biraz olsun seni rahatlatır. Gidip istanbul'un en güzel yerlerinden ev almak zorunda değilsin yani.

İşsizlik anksiyetesine gelirsek, Aylık 150 bin liradan bahsediyorsun. Ayda 50 bin harcayarak gidiyor olsan, kalanı kenara atsan ayda 100 bin lira kenarda durur. Her ay 2 aylık parayı kenara atmış olursun. Bu şekilde 1 sene çalışsan, 2 sene işsiz kalacak kadar tamponun olur. 2 sene işsiz kalmazsan bu parayı yatırımda değerlendirirsin. Ayda 50 bine de o yurtdışı tatillerini rahat rahat yapabiliyorsun. Yani bence hocam işin özeti sizin psikolojik bir probleminiz var, bir nevi tekrar fakir olur muyum anksiyetesi yaşıyorsunuz ama bu çok saçma. Hedefleriniz gerçekçi değil, bu gelirle 1-2 senede bile istanbulda ev alabilecek durumdasınız zaten.

Bu arada yine yurtdışı firmasında çalışan biri olarak iyi bir muhasebeci ile de çalışın derim, kazandığınızın vergisini ya ödeyin ya da muafiyetlerden kurtulun mutlaka kafanız rahat olsun. Devlet verginin peşini bırakmıyor çünkü.
  • roket adam  (30.06.22 10:44:52 ~ 11:08:30) 
Genel anlamda yaşadığın ikilemi anlayabiliyorum ve bu noktada şöyle bir pencere açsan;

Gelecek kaygından dolayı ileride kötü senaryo ihtimaline karşın 2+1 veya 1+1 ortalama bir semtte yatırımlık ev alıp (1.2-1.5 m bütçeli), Avrupa tatilini de direkt euro bölgesinden ziyade Budapeşte veya Balkanlar gibi daha ortalama başlangıçlar ile gerçekleştirmen daha makul gibi. Yavaş yavaş vites yükseltsen daha sağlıklı olur kanaatimce, hem kafana yatan bir ev bulursan mevcut aldığın evi de satıp peşinat olarak değerlendirirsin.

Good luck.
  • vogojin  (05.07.22 15:39:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.