[]

Şu dönem yatırımlık sıfır binek araç alınır mı?

Merhaba, tüm varlığım nakit olarak tl vadelide duruyor, 18-11 zamanında, dolardan karla çıkarak tekrar alttan almak için bekliyorum bir süredir. elimdeki paranın yarısıyla sıfır bir araç alsam vadeli getirisinden daha fazla kar ederim diye düşünüyorum.

bir kaç tanıdık bayi ile görüşeceğim sıfır araç için mutlaka birisi ayarlayacaktır, o konuda sorun yok. aracı nadir kullanacağım; evden çalışıyorum ve scooter motor kullanıyorum.

Kafamdaki plan da şöyle; 800k tl birikimin, 11.700 tl (%18) bir vadeli getirisi var.

elimdeki paranın yarısı ile sıfır bir araç alayım; 300k peşin, 100k tl %1 bayi kredisi ile. kalan 500k tl'nin vadeli getirisini kredi borcuna kullanırım.

dolar düşerse dövize geçerim, faizler artarsa zaten vadeli getirisi artar. bir yandan 5-6 ay sonra aracı satarsam her şekilde 400k tl'nin 6 ayda getireceği vadeli getirisinden daha fazla kar etmiş olurum.(asıl amacım bu)

bu plan nasıl? şurayı kaçırıyorsun dediğiniz bir yer var mı? ve asıl önemli olan soru: "şu an sıfır araç alınır mı?" 'çip krizi çözülecek, benzin bir anda çakılacak araç piyasasını geri çekecek' gibi mitlerin gerçeklik payı var mı veya ne kadar olası?

ek soru: opsiyonlar arasında ne olabilir, şu an benim için fiat egea ulaşılabilir duruyor veya fiorino ya da doblo'ya ne dersiniz? ticariye girmeyeyim mi yoksa?

 
Yatirim olur mu bilemem, sonucta masraflari var arabanin. Kredi ile alacaksan kasko falan da yaptirman gerek. Kredi dosya masraflarini da hesaba kat.

Takildigim sey, arabayi arada kullanirim demissin. 0 araba ile 300 km yapmis arasinda fiyat farki olur. Satmak maksadiyla alacaksan hic kullanma derim. 300 500 km icin baya zarar edersin.
  • brkylmz  (29.06.22 09:16:06) 
Ek bütçe çıktı, birisi hesaplamıştı kişi başı 12.500 TL ödemesi gerekiyordu, bu benzinden gelecek ötv'den gelecek.

brent ve dolar düşüşü fiyatlara yansımadıysa demek ki vergi geliri artıyor.

Şirketlere doların varsa kredi çekemezsin deniliyor yarın başka neler gelebilir, dolarını bozana ucuz ev kredisinin bir sonraki adımını tahmin ediyorsunuzdur umarım.

çip krizini burada logistic manager isimli arkadaş açıklamıştı, 2 sene daha devam eder diye yazdıgını hatırlıyorum.

Ben de sen gibi düşünüyorum hatta sıfır araç verecek bayiyi bana da paslasan süper olur, bayiici tanıdıgım yok.

Burada en büyük çekincen şu olmalı, seneye haziran seçim yapılır ve millet ittifakı kazanırsa dolar düşmeye başlar deniliyor o zaman da arabalar ucuzlar. Tabii bu bir senelik dönem. Bu yüzden arabayı alıp 9 ay gibi seneye mayısa kadar tutmayı ben de düşünüyorum veya küçük bir ev, sitede, her zaman çabucak gidebilecek bir yerde.
  • liberal  (29.06.22 09:21:45) 
sıfır araba almana hiç gerek yok. git elindeki nakit fiyata göre temiz ikinci el araba al kullan sonra masrafların artı güzel bir karla satarsın, sıfır arabada hiçbir avantajı kalmıyor. hatta kullanmıyorsan direk kapalı bir garaja koy dursun. inanılmaz derecede değerleniyor.


  • gencfb  (29.06.22 09:49:00) 
Seçim sonrası hükümet değişince döviz ciddi oranda düşecek. Dövizdeki düşüş araç fiyatlarını düşürür. Seneye kâr da olmayabilir hatta eksiye bile geçebilirsin.


  • grabbing hands  (29.06.22 11:56:24) 
arsa al.


  • komando kani var bende  (29.06.22 11:58:34) 
Bir çok kez cevaplandı bu soru ama tekrar cevaplayalım, her ne şartta olursa olsun otomobil bir yatırım aracı değildir tabi eğer bu işin ticaretini yapmıyorsanız. Şöyle anlatayım, bugün bir otomobil aldığınızda kapınızın önünde yatırsanız dahi durduğu yerde masrafı var, bir de üstüne kullanıyorsanız, yakıt gideri, kasko gideri, mtv'si, bakım ücreti, cezası, vb bir sürü gideri oluyor.

Ayrıca yatırım amacıyla aldığınız için her an korkuyla kullanıyorsunuz, birisi gelip sürtse, çarpsa değeri düşüyor.

Diğer taraftan bir yanlış algı var, 400 bin tl'ye aldığınız araç 1 sene sonra 1 milyon tl'ye çıkınca kar ettiğinizi sanıyorsunuz ancak işin aslı hiç de öyle değil, otomobil döviz bazında aslında aynı değerde belki de daha da altında, araç değer kazanmadı TL değer kaybettiği için böyle bir yanılgı oluşuyor.
  • solo  (29.06.22 12:15:18 ~ 12:15:35) 
@solo iyi diyorsun da adamın arabası var ve yatırım için ikinci arabayı alıp TL kredi çeken birisi için bu yatırım olmuş olmuyor mu?

Bence buradaki en temel etken seçim sonrası dolar düşüşü veya araba alım satımına evlerdeki gibi beyana tabi tutup vergi alınması.

gayrimenkul sermaye iradı gibi arabalardan da bunu alabilirler.
  • liberal  (29.06.22 13:30:06) 
@liberal, Aracı hiç kullanmasanız dahi yılda 2 kez MTV ödüyorsunuz bir de üstüne zorunlu trafik sigortası yaptırıyorsunuz. Diyelim aracı aldınız 1 yıl sonra satacaksınız 1 yıl sonra da aracın fiyatı 2 katına çıkmış olsun, geçmişe dönüp bakarsanız son 2 yıldır bu durumu yaşıyoruz örneği ortada, araba alırkenki dolar kuru ile bir köşeye o arabaya harcadığınız para kadar dolar koyun bir yandan da araba dursun hangisinin daha fazla kazandırdığına bakın. dövizin ya da altının daha fazla kazandırdığını görürsünüz.

Araba ya da Ev nasıl iyi bir yatırım olur onun da örneğini verelim, Krediyle alarak TL borçlanmak. Elinizde 1 Milyon TL var diyelim, bunun tamamı ile otomobil almak yerine krediyle otomobil alırsanız, TL'nin değer kaybından dolayı ödediğiniz kredi taksiti kuşa döner cebinizdeki TL'yi de alternatif başka bir yatırım aracıyla değerlendirip aylık ödemelerinizi bu paranın getirisi ile öderseniz işin sonunda değer korumayı geçtim ufak bir kar bile edebilirsiniz.

Bu yazdıklarımdan dolar alıp koymak iyi bir yatırım aracı anlamı çıkmasın çünkü o da iyi bir yatırım değil.

YTD.
  • solo  (29.06.22 15:43:25 ~ 15:44:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.