[]

Trafikte serit degistirme hakkinda bir soru

3 veya 4 seritli bir yolda, ayni seride gecmek icin sinyal veren seridin sag ve solundaki araclardan hangisinin gecis ustunlugu vardir. Yani 3 seritli yolda en soldaki arac ortaya gecmek icin sinyal veriyor, en sagdaki arac da ayni anda orta serit icin sinyal veriyor. Oncelik bulunulan seritle mi alakalidir yoksa hangi aracin onde/geride oldugu ile mi ilgilidir? Tahminden ziyade net bilgisi olan var mi?




 
Şerit değişiminde öncelik tanımlanmış bir durum yok, mantıken olamaz da zaten. Örneğin sağ şeritte giden birinin önündeki kişi aniden yavaşladıysa ve orta şerite geçmesi gerektiyse, ve atıyorum soldan sağa geçişte öncelik olduğu farazi bir kural olduğunu düşünürsek ortaya sorun çıkıyor.

Şerit değişimi kuralları zaten böyle sorunların oluşmasını önlemek için var. Şerit değiştirirken sinyalinizi verip geçeceğiniz şeridi ve çevrenizi aynalarla kontrol edip öyle geçmelisiniz. Sadece diğer şeritte değil, arkanızdan gelen araç da hızlanıp sizle aynı şeride geçiyor olabilir.

Sorun olmadığını anladığınızda bir anda değil yavaşça şerit değiştirmelisiniz.

Bütün bunları yaparken araçlar birbirlerine göre hızlanıp yavaşlayarak pozisyonlarını ayarlıyor zaten.
  • akhenaten  (27.06.22 10:29:39) 
Vallahi mükemmel soru. 25 yıldır araba/motosiklet sürerim, böyle bir soruyla da, bunun cevabı olacak kuralla da karşılaşmadım.

Yani aynı anda hem en sol, hem en sağdaki sinyal verip orta şeride geçmek istiyorsa, sıra/hak kimindir?

Kuralı kanunu bilmem, ama mantığım şunu diyor;

En sol şerit sollama şeridi olduğundan, soldaki araç orta şerittekini geçip sollamasını bitirdiğinde orta şeride geçmesi gerektiğinden, soldaki aracın önceliği en sağdakine göre daha üstündür herhalde.
  • John Bloor  (27.06.22 11:32:43) 
Net bilgi şu: soldaki şeritler sollama şeritleridir, sollama bitince en sağa şeride geçmek, önde yavaş araç gelene kadar da orada kalmak gerekiyor.

bu bilgiden yola çıkarak sonuca ulaşmak kolay. bizim ülkemizde sol şerit bmw sağ şerit tır şeridi olarak bilindiği için böyle çorba durumlar oluşuyor. 2 araç aynı şeride girmek istiyor; en soldaki araç daha hızlı ki en sola geçmiş, onun ortaya geçişi beklenip sonra sollamaya çıkılmalı.
  • onemoremile  (27.06.22 12:04:42) 
ben bu şekilde bir geçiş önceliği olduğunu daha önce hiç duymadım. ama soruyu ilk okuduğumda benim de aklıma mantık olarak, sol şerit geçiş şeridi olduğu için, orada bulunan aracın geçişini tamamlayıp şeridi boşaltması gerektiği için öncelikli olduğunu düşünebiliriz.

ama bu da kurtarmaz. eğer arabalar santimi santimine aynı hizada değillerse, daha önce olan aracın üstünlüğü olduğunu düşünürüm. çünkü daha arkada olan araç, orta şeride geçmek isteyenin sinyalini doğrudan görüş açısı içinde görebilir. daha öndeki araç, iki yan şeritte arkadan gelen aracın sinyalini aynadan da göremez, ayna orayı göstermez. illa kafasını çevirip bakması lazım.

ama bire bir yan yana gidiyorlarsa sol şerittekinin orta şeride geçmesi cevabı mantıklı.
  • kibritsuyu  (27.06.22 14:01:59) 
Aklıma konuyla alakalı bir kazayı getirdi, bu kazada haklı kim, haksız kim mesela ?

www.youtube.com
  • kimlanbu  (27.06.22 17:37:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.