[]

arsa alirken nelere dikkat etmeli

son donemlerde ozellikle arsa alin uzerine tinyhouse yapin oldu bitti super yatirim diyenler var epey. mesela bunun icin ne kadar butce gerekli, ege'ye falan mi bakmak gerekli, boyle bir sey arti airbnb mantikli mi? butcem de mesela 500-600 bin diyelim? arsanin imari olmasi lazim sanirim, bir de yerlesim yerlerine yakin olmali ki ileride degerlensin dogal olarak? baska nelere dikkat edilmeli? arsa genelde al unut tarzi bir yatirim midir yoksa hemen uzerine ev-villa dikilerek kisa vadede de kar getirir seklinde bir eyleme mi girisilmeli?

illa butce soylemem gerekirse 600-700 bin lira.


 
Tapu kayıtlarına bakıp hisseli olup olmadığı, üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığı veya davalı olup olmadığına bakabilirsin.

Belediyeden imar durumunu.

en son çok garanticiysen kadastrodan çalışma olup olmadığını sorabilirsin. tabi fiziken gördüğünü varsayıyorum.

ciddi bir yatırım yapıyorsan haritacı götürüp fiili durumun tapu kayıtlarına uyup uymadığını da tespit ettirebilirsin
  • paintov  (25.06.22 01:46:57) 
Sorunun tamamına değil de bir kısmına cevap vereceğim.

'Satılık arazi. Üzerine tinthouse veya prefabrik ev yapabilirsiniz' sözü bazı .. .emlakçıların kullandığı bir argüman.

Doğrusu şu şekilde. Bir arazinin, yola cepheli olması koşuluyla ve belediyeden gerekli izinleri alarak 5000 metrekareden büyük olan kısmına kısıtlı büyüklükte ve kısıtlı yükseklikte bina yapabilirsin.

İmar planı uygulanmış arsalara ise imar planında belirtildiği şekilde bina yapabilirsin ki bu arsalar zaten yeterince değerlenmiştir.

Her iki durumda da yapacağın binanın, (trafiğe tescilli, çekilebilir durumda olanlar hariç) konteyner, tinyhouse, prefabrik, ahşap, betonarme olması arasında hiçbir fark yoktur.

Yani 5000 metrekareden küçük, imar planı uygulanmamış araziye yaptığın her şeyin adı gecekondudur ve bir gün belediye onu başına yıkıp, yıkım parasını senden alabilir.

Bu konuda bazı ... emlakçılara çok sinirliyim.
  • Mirket  (25.06.22 01:47:24) 
Valla alma işini bilmem de aldıktan sonra askıya çıkan belediye ilanlarını takip et. Senin arsanı alıp saçma sapan yerde sana arsa verebiliyor. Askı süresinde görmez, itiraz etmezsen her şey bitiyor.


  • fikox  (25.06.22 01:51:25) 
genel olarak yukarıda yazılanlar +1
alacağın arsanın yola cephesi mutlaka olsun
elektrik, su, telefon hatlarına uzak olmasın, altyapının olmadığı yerlerde bu işleri yaptırmak inanılmaz zor.

İş ve arkadaş çevremden birçok kişi kuzey marmara otoyolu sevindikli, şemsettin köyü civarlarından yerler aldı, bahçe falan yaptılar, hafta sonu istanbuldan 45 dakikaya gelip takılıyorlar.

İstanbula yakın olsun dersen kuzey marmara otoyolu çıkışlarına yakın köyler bölgelerine bakabilirsin.

Yalova çiftlik köy/ kılıç gişelerine yakın bölgelere de bakılabilir. Bu yerler geçen 5 sene de çok değer kazandı, körfez geçiş köprüsü yapılınca ve yeni osb alanları tescillendiğinde.
Yine de bölgedeki osb'ler yeni yeni kurulmaya devam ediyor, uzun dönemli olarak mantıklı bir seçim olur, 5-10 sene içinde bu Osb'ler ve yan sanayileri tamamlandıkça büyük bir nüfus artışı olacak.
  • sealth  (25.06.22 10:31:08 ~ 10:50:08) 
Gözünün önünde olmayacak yerlerden alma. Yukardaki sebeplerin tümü kaynaklı söylüyorum bunu.


Bir gün bir bakmışsın belediye ortasından yol geçirmiş haberin bile olmamış:)

Bir de bu tiny house falan işleri özellikle inşaat aşamasında teferruatlı. Çok fazla bürokrasi ve belge var. O instagram hayalleri, youtube blogları belediyede belge peşinde koşarken kayboluveriyor.

Bu arada o tiny houseları çalıp götürüyorlar vinçle gelip ücra yerlerdeyse arsanız.

Ne kadar güvenilir bilmiyorum ama bir iki gayrimenkul firması proje arsa satışlarına başladı. En azından temel düzeyde bir yaşam alanı oluşturuyorlar arsaların ortasında, hastane, okul, dükkan vs gibi. Sonra herkes kendi arsasına istediği evi dikiyor.

En azından çevrede insan yerleşim olacağı için güvenli olabilir.
  • anten  (25.06.22 11:27:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.