[]

Bir kimya sorusu (mu)? İki suyun birleşmesi

Bazen Erikli, bazen Kuzeyden 1.5 litre suları alıyorum. Bazen ikisinden birden oluyor evde.

Bugün bir şişede yarım litre erikli, bir şişede ise 1 litre civarı kadar kuzeyden vardı. Ve bunları karıştırdım tek şişede.

Sonra bir kaç şey merak ettim.

1- Bu sular gerçek anlamda kimyasal olarak karışmış oluyor değil mi?
2- Aldığımız tat, miktar olarak fazla olana mı yaklaşıyor? Yoksa ikisinin de atıyorum magnezyum, kalsiyum, flörür, vs. tüm oranları komple değiştiği için bambaşka bir suya mı dönüşmüş oluyor?
3- 0,75 - 0,75 karıştırdığımızı düşünseydik, suların her bir özelliğinin aritmetik ortalamasını aldığımızda yeni suyun değerlerini bulmuş oluyor muyuz?

Google'da bu konuyu inceleyen bir yazı bulamadım.

Not: Kendi karışımımın tadını sevmedim. Tam dünyayı kurtaracaktım, olmadı :/

 
Kimyasal olarak karışmış olmuyor (en azından dediğinizi tahmin ettiğim anlamda) Çünkü ortada reaksiyona girecek bir şey yok, suya su katıyorsunuz.

Suyun içerisindeki mineraller suyla bileşik halinde bulunmadığı için farklı homojen içeriğe sahip karışımları birbirleriyle karıştırmış oluyorsunuz sadece. Bu durumda su miktarı eklediğiniz su oranında artıyor ve içerlerindeki mineraller de yeniden oranlanıyor.

Neticede suya tadını veren büyük oranda içerisindeki mineral oranları olduğu için ortaya çıkan karışımın yeni mineral oranı suyun tadını belirler ancak ortaya yeni bir "şey" çıkmış diyemeyiz bu durum için.

Bunun atıyorum tuz oranı çok yüksek ayranı seyreltmek için üstüne biraz tuzsuz ayran eklemekten bir farkı yok aslında.

Burada aritmetik ortalamanın pek bir işlevi yok, toplama çıkarma yapıyorsunuz. Sadece ph dengesinde minimal bir fark oluşacaktır, bu da logaritmik bir hesap.
  • akhenaten  (24.06.22 15:14:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.