[]

Su ısıtıcının butonuna RF alıcı takıp uzaktan su ısıtma sorusu

Selam amatör olarak Arduino ile uğraşıyorum fakat genel elektrik konusunda bilgim yok. Bir sorum olacak; Elimde tuşu bozuk bir su ısıtıcı var, bunun tuşu iptal edip yerine Resimde görünen alıcıyı yerleştirip, verici ile uzaktan açıp kapatmak istiyorum.

Tabi bu alıcı 5V üstü yanacağını tahmin ediyorum dolayısıyla prizden gelen akıma direk takamam. doğru mudur yoksa mesela mavi kabloyu kesip araya bu alıcıyı lehimlesem sorun olmaz mı?

nasıl olur bu iş en basit şekliyle?

 
Bu parçayı bilmiyorum ama bu parça ile röle kontrol edilir ve onunla aç kapa yapilirt.
Arayacağınız şey röle
Kibrit kutusunun yarısı kadar bir parça
  • kisa  (23.06.22 09:09:26) 
www.robotistan.com

İncelemedim ama sanırım bu
  • kisa  (23.06.22 09:10:12) 
Resimde bulunan modül kendisine gönderilen bilgiyi seri olarak çıktı verir. Yani devamlı 1 olarak kalmaz. Ancak bir röle modülünü kontrol için kullanılabilir. Modül diyorum çünkü tek başına röleyi kontrol edemezsiniz o alıcıyla. Alıcıdan gelen veriyi dekode edip röleye 1 veya 0 bilgisi vereceksiniz. Su kaynayınca otomatik kapanması için bir sensör de kullanmanız gerekecek


  • delikedidilimiyedi  (23.06.22 09:36:38) 
Öyle olmaz o iş.

Öncelikle Alıcı verici modülü RF sinyalini alıp vermek için kullanılan bir modül zaten doğrudan o modüle o aç kapat işlemi yaptıramazsın. Devreyi açma kapama işini Röle yapar, öncelikle röleyi sürmek için bir devreye ihtiyacın var bu RF modüllerini kullanabilmek için, onu da araya bir arduino koyup yapabilirsin de buna da gerek yok zaten kendinden kumandalı Röle modülleri var.

Al sana bir örnek :
www.elektrobo.com.tr

Hiç bir şeyle uğraşmana gerek yok hazır kumandalı röle sadece RF değil Infrared kullanıyor.

Ha yok ben illa RF olsun istiyorum dersen al bak bu var :
www.robotistan.com
  • solo  (23.06.22 09:43:15) 
Kumanda ile bir röleyi röle ile de bir "kontaktör"ü kontrol etmek en sağlıklısı olur.

Verilen linklerdeki devreli röleler su ısıtıcıda cayır cayır yanar, kısa sürede kontaklar erir ve devre bozulur.

Yüksek watt çeken elektrikli aletlerde "kontaktör" kullanılmalı, bu kontaktörü de bu tür bir küçük röle ile sürebilirsiniz.

Yani pratikte sizin düşünce pek mantıklı değil, estetik olmaz kurulan sistem. Baya da maliyetli olacaktır.

Verilen linklerdeki ürün tipi ile 180-200 wattlık bir ışıklandırmayı kontrol etmeye çalıştım, bir süre sonra devre üstünde yanan kompenantlar oldu.

Su ısıtıcı gücünü siz hayal edin.
  • John Bloor  (23.06.22 13:08:38) 
John Bloor +1

Kontaktör yerine optokuplör ile triac da kullanılabilir ama kontaktör gibi tak kullan olmaz. Bir de kaynadığını nasıl algılayacaksınız?
  • reactionic  (23.06.22 14:22:51) 
yukarıda genel hatları ile röle modülü ve röle kullanılarak nasıl kontrol edileceği anlatılmış. ancak bunları yapsanız bile güvenli olmaz. zira kettle anahtarları, kaynama sonrasında kapanacak mekanizmaya sahiptir. siz bu anahtarı iptal edip uzaktan aç/kapa yaptığınızda, kaynama sonrasında anahtar otomatik kapanmaz. eğer unutursanız (ki çok normal ısıtıcıyı kapatmayı unutmak) hem gereksiz çok fazla enerji çeker, hem de su buharlaşıp biterse en iyi ihtimal ısıtıcı eleman bozulur (yangın bile çıkabilir). o yüzden hiç bu işe girişmeyin bence.


  • shadowfollower  (23.06.22 14:27:12) 
düşündüğüm kadar basit bir iş değilmiş fakat öğrenmiş ve fikir sahibi olmuş oldum. teşekkürler cevaplar için.


  • marlonbranda  (23.06.22 15:43:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.