[]

zekanızın gerilemesinden endişe ediyor ve bir aksiyon alıyor musunuz

stres, yetersiz beslenme, kalitesiz ve bol katkı maddeli hazır gıdalar, yoksulluk, elektronik alet kullanımının yaygınlaşması, sosyal medya kullanımının artması ve insanların kendine zaman ayıramaması...

bu saydıklarımın hepsi zekayı olumsuz etkileyen faktörler.
eminim herkes bunların bir kısmını hatta belki tamamını yaşıyordur.
haliyle zekamızın körelmesi mümkün.

ben kendimi eskisi kadar parlak hissetmiyorum.
konuştuğumda başka arkadaşlarım da böyle.

bende ve çevremde çoğunlukla stres ve ilintili şeyler önplanda.
bu da bilişsel kapasitemi etkiliyor.

velhasıl, sorum sizlere, bireysel olarak zeka düzeyinizin gerilemesinden endişe ediyor musunuz? eğer öyleyse yine kendi adınıza aldığınız bir önlem var mı?

 
20 li yaşların başındaki gibi beynim her şeyi sünger gibi emmiyor 30 dan sonra bunun farkındayım fakat bu zaten belirli bir şey, o yüzden bunu engellediği söylenen takviye vs bana kandırmaca geliyor önlem almıyorum


  • freebird5406_2  (21.06.22 14:06:35) 
Benim zekamdan cok hafizam cok kotuledi. Ozellikle pandemi ile birlikte. Bir sey yapmadan evde oturdugum bir sene boyunca. Simdi biraz iyilesme ya var ya yok ama hafizam eskiye gore cok kotu malesef


  • balpolen  (21.06.22 14:13:35) 
zekadan ziyade hafızam çok kötüleşti. acayip unutkan bir insan oldum 30 yaşımdan sonra. 40'lı yaşlarımda sağlam alzaymır hastası oalcağım gibi duruyor. boynumda künyeyle dolaşırım artık.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (21.06.22 14:24:40) 
B vitamini - tavsiye ederim. Bir de uyku.


  • SiyamkedisiZorro  (21.06.22 14:30:36) 
Evet evet evet, ediyorum.
Telefon numaralarını Allahtan ezberlemişim seneler önce, artık yenilerini ezberleyemiyorum.
Ev telefonu değişti mesela 2 sene önce, ben bilmiyorum kaç olduğunu…
Okuduklarım aklımda kalmıyor, bişeyi araştırdığım anda öğrenip hee böyleymiş demek ki diyorum, 3 gün sonra aynı konu açılsa bakıyorum ki yarısını unutmuşum…

Ek olarak fiziksel görüntüm, yüzüm değişiyor, cildim daha güzeldi eskiden.
  • megalomaniac  (21.06.22 14:37:39) 
Evet endişe ediyorum ama henüz bir şey yapmıyorum bunun için.

Mühendisim, ne formüller ne kuramları biliyordum şu an 30'larımın başındayım sıradan iki basamaklı iki sayıyı çarpmayı bile hesap makinesinde yapıyorum.

Bulmaca, sudoku falan iyi geliyor diyorlar. Takviye işine ben de sıcak bakmıyorum ama besinlerin değerleri o kadar düşmüş ki 100 yıl önce 1 kg ıspanaktan aldığımız faydayı şimdi 5 kg'dan alabiliyoruz. Çöp gıdalardan uzak durmaya çalışıyorum bir de.
  • chicha_v2  (21.06.22 14:59:55) 
etmiyorum. hayatımda gördüğüm en zor sınavları geçen sene verdim. hafızama çok şaşırdım. ilkokuldaki hafızam yok ama üniversitedeki hafızama çok yakın. ergenken gençken saniyede 3 kere cinsellik düşünmekten ve hormonlardan akıl hep çer çöp dolu olurdu ve bir şeyi ezberlediysem, biliyorsam biliyorumdu. şimdi biraz odaklansam ezberleyip unuttuğum bir şeyi geri getirebiliyorum ya da çıkarım yaparak hatırlayabiliyorum. daha farkındayım. önceden daha içgüdüsel, çiğ bir zeka, hafızam vardı. compute compute diye giden makine, robot gibi. şimdi ai oldu.


  • gabe h coud  (21.06.22 15:43:28) 
evet endiseleniyorum ve dogal olan da bu. giderek algin azaliyor. kimse inkar edemez bunu. kimisi bu durumu 25inde yasar kimi 45inde orasi ayri.
bu konuda bi sey yapmiyorum.

su an bi kotu durum da hissetmiyorum. kucuklugumden beri bulmaca canavariyim bu arada :)) ilgisi var mi bilmiyorum.
  • Kittie  (21.06.22 16:36:58) 
Hocam yaşla birlikte beyindeki gri madde miktarı azalıyor zaten, bu da haliyle doğal bi bilişsel geriliğine neden olabiliyor.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.06.22 19:08:01) 
En zeki olduğum dönemi de iyi değerlendiremediğim için çok umursamıyorum. Topluma adaptasyon açısından iyi bile olabilir. Beslenmem kötü,stresli de bir işim var, haliyle geriliyorum.


  • asteriks  (21.06.22 19:44:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.