[]

Ev sahibi evi satıyor. Yeni ev sahibi kiramızı ne kadar arttırabilir?

İstanbul'da üç yıldır kiracı olduğumuz daire satışa çıkarılıyor. Kiramız şu an 4000 lira. 2023 Temmuz ayında zaten İstanbul'dan taşınacağız. Yani uzun süre İstanbul'da kalma planımız yok. Kardeşimin üniversiteden mezuniyetini bekliyoruz.

Kira sözleşmemiz normalde 2022 kasım ayında yenileniyor. Bu yıl yasa gereği 5000 liraya çıkacaktı kiramız. Ev sahibi talep ederse 6000'e de tamamdık son yılımız olduğundan. Fakat dahasını ödemek maddi olarak bizi epey zorlar. Yeni eve taşınmak da zaten son senemiz olduğundan çok masraflı.

Şimdi merak ettiğim şu;

Kasımda sözleşmemiz yenilenmeden önce satış gerçekleşirse, evin yeni sahibinin bize "Burada kiralar 15 bin oldu ya 10 bin üzerinde kira verin ya da çıkın" deme hakkı var mı?

Şimdiki kira sözleşmemiz haklarımızı ne zamana dek koruyabilir?

 
Üstteki bilgi yanlış.

Kendisi ya da 1. derece yakını oturacaksa 6 ay içinde çıkmanızı isteyebilir. Bu durumda başkasına kiraya veremez.
Kendisi oturmayacaksa eski sözleşme devam edeceği için max %25 zam yapabiliyor.
Makul bi şekilde oturup konuşun bence orta bir yol bulursunuz, zaten çıkacakmışsınız.
  • roket adam  (20.06.22 15:54:21 ~ 15:55:01) 
Evi satan alan, otomatik olarak mevcut sözleşmenin tarafı olur. Yeni kontrata gerek yoktur. Fakat alan kişi ben burayı oturmak için aldım çık diye ihbarname göndererek tahliye etmeni isteyebilir.


  • Tisatiaşer  (20.06.22 16:05:26) 
Tapuda kiracının şerhi yoksa ilk ay içinde ihtar çekip 6 ay içinde boşaltmanızı talep edebilir diye bir bilgi var tam doğruluğu hakkında bilgim yok, onun dışında eski sahibinizle aynı haklara sahip aslında.


  • atom karincanin torunu  (20.06.22 16:07:32 ~ 16:09:27) 
Ev ha deyince satılmazsa -ki öyle olur- 6 ay da ekstradan oturma hakkınız var. Bence her türlü mevzu olmadan kurtulursunuz bu süreçten.


  • lcha  (20.06.22 16:24:21) 
cevap değil ama aynı durumdaydık diye uyarayım dedim, şuna hazırlıklı olun:
bizim sözleşmemiz de kasımda bitiyordu, ağustos gibi ev sahibi evi satışa çıkardı. ev satılsa bile 6 ay hakkımız vardı güya ama içinde kiracı olunca evi satamadı tabi ki. Bu yüzden de sözleşmenin bitimine bir ay kala, o meşhur kira sözleşmesi yapılırken boş tarihle imzalatılan tahliye taahhütnamesi ile icradan ihtarname çekti ve evi boşaltmamızı istedi. sonuçta evi biz satın almak zorunda kaldık.

  • halanne  (20.06.22 16:28:43) 
saatılana kadar bekle satılınca zaten kapını çalar yeni ev sahibi.
otur derse anlaşırsın. Oturma çık ben oturacam derse 6 ay vaktin var.

  • jamswety  (20.06.22 16:50:34) 
Evden çıkman kesinse tahliye taahhüdü verirsin mal sahibi aynı fiyattan bile devam edebilir. Yoksa çıkman için ihtar çekecektir.


  • pofudukayi  (20.06.22 19:18:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.