[]

Temettü Emekliliği hk?

şimdi buna ayda 3-4bin lira para atayım, 15-20 yıl sonra da en azından tutunacak bir dalım olsun istiyorum.

ama bir yandan da tam olarak mantıklı gelemiyor, çünkü mevzuyu tam bilmiyorum sanırım.

diyelim ereğli vb. gibi 5-6 tane şirkete her ay düzenli yatırım yapıyoruz.
hatta 10-15 yıldan önce temettüyü de çekmiyor, gelen temettüyle de hisse alarak yolumuza devam ediyoruz.

bu adamların 10-15 yıl sonra "varolacağının" da bir garantisi var mı?
veya 5-6 yıl sonra artık temettü vermemeye başlayacakalrının?

temettü emekliliği denen şey gerçekten güvenli mi bu açıdan bakınca?
yoksa gidip ne bileyim altın, emtia vb. fonlardan yürümeye devam etmek mi mantıklı?

 
abi vaktim yok uzun uzun yazamayacalım sonra editlerim ama tr de temettü emekliliği maalesef çalışmıyor.


  • hlt1985  (20.06.22 09:23:28) 
yurtdışındaki hisseler ile yapılabiliyor mu peki bu iş? yoksa ona "yetkimiz" yok mu?


  • tchuck  (20.06.22 09:24:21) 
bu adamların 10-15 yıl sonra "varolacağının" da bir garantisi var mı?
veya 5-6 yıl sonra artık temettü vermemeye başlayacakalrının?

ikisinin de cevabi hayir.

google'a diversification yazip arat. tek bir sirkete yatirim yapma konsepti her zaman asiri risklidir. tek bir sektore yapmak da risklidir. hatta borsa ozelinde konusuyorsak tek bir ulkenin borsasina yapmak bile risklidir. mantiken gayrimenkul, borsa vs farkli farkli araclara yatirim yapiyor olman lazim.
  • hot potato  (20.06.22 09:32:32 ~ 09:33:14) 
@tchuck yok yok olabilir ama şunu unutmayın tr borsası göl ise yurt dışı özellikle amerika vs resmen okyanus. Çok iyi araştırmak lazım bir de dediğin gibi oradaki rakamlar dolar bazlı olduğu için satın alması vs vs maliyetli baya. Bu arada midas uygulaması üzerinden veya banka uygulamaları üzerinden yurt dışı hisseleri alabilirsin.


  • hlt1985  (20.06.22 09:42:18) 
Ben 6aydır uyguluyorum , şu ana kadar iyi gibi gidişat. BES e filan göre bence daha iyi.

Her ay maaşım yatınca aldım hisseleri. Dolar alsam ne kadar dolar alırdım not ettim. Doların bu kadar artmış olmasına ve dolara göre demir çelik sektörü baya ekside olmasına rağmen artıda kalmış portföy.

10-15 yıl sonra ne olacağı belli olmaz , en azında 3 ayda 1 ve yıl sonu şirketleri değerlendirip gerek duyarsan değiştirmen gerekiyor. Büyük olasılıkla gerek olmaz ama kafan rahat eder en azından
  • bnmzz  (20.06.22 09:47:59) 
o fonlarin %2-%3 arasi yillik masrafi var, ilk basta az gibi gelse de buyudukce hayvan gibi masraf cikariyor oncelikle onu aklinda tutmani tavsiye ederim, altta cok guzel hesaplamasi yapilmis.

pintidegiltutumluyum.com

"buna 3-4bin atiyim" demissin de temettu emeklili bir meta degil hatayi burda yapiyor bir cok kisi. cok uzun vadeli bir yatirim olarak dusunmen lazim bunu ve burdaki en kritik nokta sirket secimi o da senin piyasa bilgine ve risk algina gore degisir.

"bu adamlar"in tabi ki hicbirinin varolma garantisi yok ama yine dedigim gibi bu sirketlerin varolmayacagini dusunuyorsan zaten uzun vadeli yatirim sana gore degil, burda yine sirket secimi kritik nokta. yani ford otosan'in, arcelik'in 10-15 yil sonra varolmayacagini dusunuyorsan borsa sana gore bir yer degil :)
  • bay b  (20.06.22 10:14:00) 
fon harici yurt dışı hisselerinde tl bazında elde ettiğin getiriden gelir vergisi ödemen gerekiyor bunu da ekleyelim listeye.


  • roket adam  (20.06.22 11:12:52) 
bist iyidir candır, temettü emekliliği de güzeldir.
amerigan hisselerini midas gibi kuruluşlardan alabilirsin, o da çok iyi fikir. temettü olarak değil de güzel bir sepet yapabilirsin. Tefas üzerinden 5 yıllık getirilerine bakarak bir ya da birkaç yabancı hisse fonu da alabilirsin, yönetim giderleri oluyor tabi ama neticede profesyonel bir kadro yönetiyor.
yalnız şunu söyleyeyim amerigan borsası epey şişik durumda ve büyük bir göçüş olacak, şu an almak ne kadar iyi bir fikir bilemiyorum. Temmuz, ağustos gibi yükselebilirler, şimdi biraz alırım yükselince satıp büyük düşüşü beklerim dersen tabi o da iyi bir fikir olabilir.
Neticede kademeli alım yapacaksın, bist de, s&p500 de, nasdaq da her türlü güzel kazandırır 10-15 yıl tutacaksan.
bu adamların 10-15 yıl sonra "var olacağının" da bir garantisi var mı? Analistlerin yorumlarını takip edeceksin arada, neticede bunlar bir ülkenin milli değerleri olan firmalar. Riski var, spekülasyona açık. Her insanın alabileceği risk farklıdır, uykuların kaçmasın, düştü diye üzüleceksen tatlı canından daha kıymetli değil. Ayrıca düştükçe ekleme yapıp ortalamayı düşüreceğin şekilde bir miktar para tutabilirsin kenarda.
  • tiny penny  (20.06.22 12:19:32) 
şunu unutmamak lazım, risksiz yatırım yoktur.

Altın, döviz, gayrimenkul için bile böyle bu.

Borsa, döviz, yatırım fonu, altın gümüş gibi madenler ya da gayrimenkul.
Hepsinin kendine göre riskleri, avantajları, dezavantajları var.

Temettü konusunda birkaç yıldır yatırım yapıyorum.
Hisse söylemeyeceğim ama bist 30 şirketlerinden birine 2-3 sene önce ufak ufak miktarlarla düzenli alım yaptım. 3 senedir de düzenli temettü aldım. 4. sene yani 2023'te tahmin edilen temettü gelirse, toplam temettü gelirim hisse alımı için yaptığım maliyeti çıkarmış oluyor. bundan sonrası tamamen maliyetimin üstüne eklenen bir ek gelir olarak görüyorum. Hisse fiyatı da bu süreçte 3 katına falan yaklaştı.

Hatta şöyle diyeyim, 2015 gibi bir ev almıştım. Sonra sattım gerçi ama o evin şu an kirası ayda 7-8 bin. Ben o evi almak yerine 2015'te bu hisseyi alsaymışım ev parasına, bu sene alacağım yıllık temettü 240-260 bin civarıydı. Bu da ayda 20000 TL'ye geliyor yaklaşık.

Ama bu tabii ki onlarca şirketin olduğu bir borsada tek bir şirket üstünden benim kişisel koşullarımla yaptığım bir hesap.

Yabancı hisseleri işbankası, garanti bankası uygulamalarından alabiliyorsunuz. Ya da midas gibi uygulamalardan.

bu arada o şirketlerin ilerde varolup olamayacağı bir muamma elbette. Yani yabancı şirkettir türkiye'den çekilir, küçülmeye gidebilir, önemli bir müşteri kaybeder, bir sorun yaşar, o sektörle ilgili bir yönetmelik değişikliği olur satışları düşer vs.

Zaten risk dağılımı yapmanın mantığı da budur.
  • anten  (20.06.22 13:23:21) 
Genel olarak fikir vermesi için şunu izleyebilirsin.
youtu.be

  • archmage mahmut  (20.06.22 23:29:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.