[]

Elinize 20 bin TL geçse telefon alır mısınız?

Öğrenciyken biriktirdiğim parayla telefon, bilgisayar, kamera, kulaklık alır, yer içer gezerdim.

Bu dönem haliyle hiçbirini alamıyorum. Fakat kirada değilim, yeme-içmede sorunum yok. Yani bir şey almak için para biriktirmiyorum, durumum stabil. Sadece elektronik alamıyorum.

5 yıllık telefonumu yenilemem gerekiyor, aktif olarak kamerasını kullanıyorum.

Şu senaryoda telefonu yenilemek mantıklı mıdır? Aklımda iPhone 13 var. Aldığım her ürüne "iyi ki almışım" diyorum, bir daha alınamıyor çünkü bu enflasyon ortamında.

Eski orta direk, yeni fakire bir fikir lütfen. Teşekkürler :')

edit: Yarısını yatırıma ayırıp geri kalanıyla daha düşük model almak da bir seçenek. Fakat uzun vadede yaklaşık 580 dolarlık yatırım bana ne getirecek? Küçük yaşlarımdan beri biriktirmeyi çok seven biriyim, hep de faydasını gördüm, ailemden hiç ek harçlık istemeden aldım tüm elektronik aletlerimi, gitarlarımı, kıyafetlerimi; yurtdışında bile staj ve Erasmus yaparken kendi birikimlerimi kullandım.

Ama artık bu birikim bir araba parası değilse bir anlam ifade etmiyor, daha azını biriktirmeye çalıştığımda bana bir faydası olmuyor çünkü uzun vadede bile olsa. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Edit 2: Tatile çıkmak iyi bir fikir fakat hayatım biraz tatil gibi, yazları Kuşadası'nda yazlıkta yaşıyorum, deniz, kum, güneş, havuz, bisiklet, müstakil bahçeli evde geçiyor yazlarım. Remote çalışıyorum ama zengin değilim. Geri kalan zamanlar İzmir'deyim. Benim için tatil çok özlediğim İspanya'ya gitmek şu an. Ama bunu yapabilmek için vize + uçak + hostel + yeme içme bana telefonun getireceği marjinal faydayı getirmeyebilir gibi hissediyorum. Çok yapıcı ve mantıklı yorumlar geliyor bu arada, tekrar teşekkür ederim.

 
ben bir telefona o kadar para vermeyi açıkçası israf olarak görüyorum. aşırı apple tutkun yoksa 3 te biri fiyatına xiamoi almanı öneririm.

kalanıyla da dolar/euro yapabilir, hatta yapmayıp kısa bir avrupa seyahati yapabilirsin.

tabi tercih senin.
  • gottacatchemall  (17.06.22 22:25:48) 
20bin geçse 10bnilik telefon alırım. 10binden sonra telefonların marjinal faydası ciddi anlamda düşüyor. hatta belki 8bin falan.


  • floydian  (17.06.22 22:28:14) 
benim bir arkadaş var ofiste, o da senin gibi hocam. en son araba ev alamıyorum, bari keyini çıkarayım dedi. hem iphone 13, hem de airpods aldı. mutlu olacaksan sen de al gitsin. ama faizsiz kredi, taksit vs yaptırabiliyorsan nakit yerine onu tercih edebilirsin. hazır parayı da bir şeylerde değerlendirebilirsin.


  • vayanasinisayinseyirciler  (17.06.22 22:28:25) 
uzun süre gidecek bir telefon alman lazım, iphone veya S serisi Samsung vs. 8-10 binden başlayacak.

Bahsettiğin kafayı iyi biliyorum ama orta direkten fakire düşme sebebimiz de bir yandan bu. Düzgün birikim yapmadan bunları hak etmiyoruz aslında :/ Ama şimdi almazsan ileride fiyatı daha da artacak orası kesin. Ben olsam hepsini telefona gömmezdim sanırım. 1 tam altın 6000 küsur lira mı, onu alıp köşeye atıp kalan 14 bine alırdım hem kendimi az da olsa birikim yapmış hissederdim.
  • nhk ni youkosu  (17.06.22 22:34:03) 
alırım. geçmişte de aldım. parayı yerine koyabiliyorsan, yarın yiyeceğin yemeğin hazırsa düşünme al. keyfini çıkar. yavaş yavaş bir şeye sahip olma lüksünü kaybediyoruz zaten. bugün alsam mı acaba düşünürken yarın bunu bile düşünemeyeceksin, erişiminin dışında olacak belki de.


  • sarahkerrigan  (17.06.22 22:36:16) 
ben eskiyene kadar telefon kullanam bir insan olarak o parayla tatile giderdim.


  • in vino veritas  (17.06.22 22:40:16) 
bizim cto bile 13 kullanmiyor adam koc'la falan takiliyor 200bin maasi vardir.

Ne gerek var sana para kazandirmayacak alete para gommene. Madem gozden cikardin parayi, a52 alip kalan parayi egede antalyada ez.
  • divit  (17.06.22 22:43:02) 
Fakir bir insanın cebinde 20 bin liralık telefon olması bazen telefoncu dayıların haklı olduğunu düşündürüyor bana :) Tercih senin elbette ama genç yaşlarda olduğunu düşünerek 6-7 binlik iyi bir telefon alıp üstünü eğitim gideri olarak harcamayı düşünürdüm. Hiç olmadı ye iç gez toz seviş yine kısıtlı parayı telefona gömmekten iyidir. Yapma bence.


  • msb  (17.06.22 22:45:02) 
kişinin önceliklerine göre çok değişebilen bi durum bu. benim elime o paranın 5 katı geçse de bi telefona o kadar para vermezdim sanırım. işimi görebilecek fiyat / performans ürünü bi telefon alıp kalan paranın tamamını gezmek, tatil yapmak, değişik yerler görmek için harcayabilirdim ama bilgisayar dışında herhangi bir elektroniğe 5 haneli rakamlar ödemezdim.


  • hypathia  (17.06.22 22:48:35) 
Hayatta almam. Birikim sadece ev, araba için yapılmıyor. Bir gün istifa edersin, iş bulana kadar birikimin seni rahat ettirir. Ya da ne bileyim, dişin ağrısa iyi bir dişçiye gitmek için bile birkaç bin lira harcıyorsun. Ne zaman paraya ihtiyacın olacağı belli değil. O yüzden en fazla 10 bin liraya telefon alırdım. 10 bin liraya mis gibi telefonlar var.


  • dissendium  (17.06.22 22:54:03) 
Alırım. Çok paraya ihtiyacın olursa satar daha ucuz bişey alırsın zaten seneye. Benim geçen sene 8-9 bine aldığım telefonu şimdi ikinci el 20 bine satıyorlar :)


  • plutongezegendegilmi  (17.06.22 22:54:42) 
Al


  • baldur2  (18.06.22 00:33:49) 
almam


  • alt4y  (18.06.22 00:39:11) 
Elimdeki telefon bozulmadığı sürece değiştirmem. Yapması gereken her şeyi yapıyor zaten.


  • chavezding  (18.06.22 02:03:42) 
al gitsin. 5 yil gayet uzun bir sure telefon icin. yenisini de bir bes sene daha kullanacak gibi dusun. o bes sene icinde eline gecen parayla yaparsin digerlerini, daha kaliteli Ispanya fotograflari cekebilirsin :D


  • supergirl  (18.06.22 11:48:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.