[]

kiralık ev ilanları neden hep emlakçılar üzerinden veriliyor?

sahibinden.com'da ki kiralık ev ilanlarına bakıyorum evler hep emlakçıların elinde. ev sahipleri neden evlerini kendileri kiraya vermiyor? sonuçta emlakçı komisyonu nedeniyle 1 kira emlakçıya gidiyor. kiralık evi emlakçı kiraya verir diye bir kanun mu çıktı?




 
emlakçıya giden bir kira kiracının cebinden ekstra olarak çıkıyor. ev sahibine giren çıkan yok ki. kendisi işi gücü bırakıp evi göstermekle falan da uğraşmamış oluyor.

emlakçılarla ilgili kanun baya konuşulmuştu ama henüz çıkmadı bildiğim kadarıyla.
  • hadsafhada  (16.06.22 21:30:37) 
Ev sahibi kiracı adaylarıyla uğraşmıyor, daha güvenli de oluyor


  • photo85  (16.06.22 21:32:16) 
Komisyonun yarisi kiracidan yarisi ev sahibinden alinmadigi surece boyle devam eder. Ev sahibinin bir kaybi yok cunku


  • floydian  (16.06.22 21:32:52) 
@floydian 1 kiralık komisyon ev sahibinden alınıyor mu? sanki ev sahibide veriyordu diye hatırlıyorum.


  • ayseee  (16.06.22 21:37:33 ~ 21:38:06) 
Evi ilana koydum, arayan 10 kişiden 9'u emlakçıydı. Ben de artık emlakçılarla uğraşmamak için içlerinden birine yetki verdim. Kendi çevresi de olduğu için beklediğimden yüksek bir meblağ ödeyecek kiracı buldu. Bir de pazarlık vb hiçbir şeyle ben uğraşmadım, gerekli araştırmayı da emlakçı yaptı. Kadın olduğum için tedirgin oluyordum evi göreceğiz diye taciz mi edecekler, gasp mı edecekler diye. Emlakçı ile böyle bir sıkıntım kalmadı. Tabii ki +1 kira bedelinin caydırdığı kiracı adayları da oldu. Bana emlakçıyı aradan çıkaralım, ileri tarihli sözleşme yapalım oldu ama bu durumda emlakçının bunu öğrenmesi durumunda 1 kira bedeli+KDV'yi ceza bedeli olarak ben ödeyeceğim için yanaşmadım.


  • marla is in my head  (16.06.22 21:39:24) 
Ev sahibi hicbir sey vermiyor. Asil sacmalik da burada zaten. Iki taraf da hizmet aliyor ama odemeyi tek taraf yapiyor.

Ha aslinda sadece ev sahibi hizmet aliyor cunku burada emlakciyi imza attiktan sonra bi daha bulamazsin.
  • floydian  (16.06.22 22:17:03) 
ev sahibi olarak hiç ev kiralamakla uğraştın mı? milyon tane abuk subuk adam geliyor eve bakmaya, hepsini ayrı ayrı gezdirmesi, muhabbet etmesi, ölücü pazarlığı, bilmemnesi, ıvır zıvırı uğraşıp duruyorsun. onun yerine emlakçıya veriyorsun, sana binlerce ıvır zıvır adaydan 3 tanesini süzüp getiriyor, üstelik parasını da kiracı ödüyor. daha ne olsun?


  • roket adam  (16.06.22 22:41:58) 
Benim inandığım zaten ev sahipleri uygun kira alıyorsa emlakçı bir şekilde ulaşıp ev sahibini gaza getiriyor. Şöyle dersin, böyle yaparsın çıkmak zorunda kalır diye. Ev sahibi hiç kasmadan x2 hatta x3 kira alacak olunca ipleri emlakçılara veriyor diye düşünüyorum.


  • baal  (17.06.22 06:44:00) 
Ilan verince o kadar cok insan arıyor ki, insan bıkıyor. gece 12 de arayan bile oldu. kırık türkce yabancı kadın arayıp olumsuz diyince neden bize ev vermiyorsunuz diyip telefonda kur yapmaya kalkinca evi emlakçiya verdim. 2 gün sonra uygun aday bulup sozlesmeyi yaptı.

Sahibinden de telefon numaram herkese acık. Merkezi sistemin ne oldugunu bilmeyen aidata dogalgaz dahil mi diye soranı gordum. Bütun gun telefona bakman lazım arayanların çogu ciddi degil
  • Fritz-X  (17.06.22 11:15:39) 
Her ne kadar kendilerine ara ara çok kızsam da emlakçıların bir katma değeri var. Kiralayacak evim yok ama olsaydı evsahibi olarak birsürü insanla muhatap olmayı istemezdim. Bin türlü insan gelir, sen bir fiyat belirlemişsindir, ısrarla altına fiyat verir, darlar vs.
Satışta evsahibinden de para alıyorlar ama kiralarken sadece kiralayan veriyor sanırım komisyonu.

  • SiyamkedisiZorro  (17.06.22 12:34:08) 
Birkaç yıl önce dedim ki evi ben kiraya vereyim, emlakçıya para gitmesin. İsraf. Ben ödemeyeceğim ama ödeyecek kişi için de yazık yani dedim. Ayrıca düşündüm dedim ki "sahibinden.com'a girip de ev ilanlarına bakamayan birisi zaten benim evimi tutmasın. Telefondan bankaya girip kirayı da yatıramaz bunu yapamayan kişi" dedim. Ama çok pis yanılmışım.

İlanı koydum ve o evde yaşıyorduk, birkaç hafta sonra çıkacaktık. İlan verirken ilana da yazdım şu tarihte (yaklaşık 20 gün sonra) emlakçıya geçecek ev.

Telefon çalıyor, sürekli birileri arıyor. Emlakçılar zaten arıyor hadi onu demiyorum.
Cins cins insanlar arıyor. Evi görmeleri için randevu veriyorum. Yaklaşık 50 kişiye bilgi, 30 kişiye randevu verdim. 2 tanesi zamanında geldi. 10 tanesi bir daha aramadı bile. Diğer 18'i de geç kaldı ama yarım saat geç kalmaktan bahsetmiyorum. Randevu saatinden 3 saat sonra arıyor, diyor ki "3 saat sonra geleceğim", akşam arıyor yarın geleceğim diyor. Bunların içinde geç kaldığı için özür dileyen, kusura bakmayın diyen de çok az.

Bir akşam mesela bir adam aradı, evle ilgili bilgi aldı. Yarın geleceğim dedi. Yarım saat sonra bir kadın aradı "Mehmet diye bir arayıp evi sordu mu?" dedi. Evet dedim. "Kocama demiştim, bu evi aramazsan seninle kavga edeceğiz. Yalan mı söylüyor diye kontrol etmek istedim."

Başka birisi 3 defa randevuya gelmedi. 4. randevuya gel demezdim de kız arkadaşına aratmış, bilmeden kabul ettim.
Çok yoğun bir insan olduğunu, kapının önüne park ettiği arabayı yeni aldığını, karşıda da çok önemli işleri olduğunu söyleyip hava attı.

Bir gece bir aile geldi görmeye, 5 kişilik çekirdek aile gelmiş, teyzeleri gelmiş, eniştesi, komşuları da gelmiş. 8-9 kişi evin içinde gezdiler anlamsız şekilde.

Başka bir gün bir adam geldi çocuklarıyla eve baktı, fiyatı unuttum herhalde 3500 TL'ydi. Gezdikten sonra oturduk bahçede. "Ne kadar olur en son? "dedi. "3500 lira istiyoruz ama ufak bir pazarlık yapabiliriz" dedim.
Aaa ben 2500 zannediyordum, evi de beğendim. Ne yapacağız şimdi dedi. Dedim bir şey yapamayacağız. Yok ısrar ediyor, 2500 liradan indirim yapacakmışım, tutacakmış evi.

Başka biri geldi. Evi beğendim. Ben şu duvarı yıkacağım, şuranın üstünü kapatacağım, şurayı cam kaplayacağım gibi aşırı şeyler söyledi. İzin isteyen bir tonda değil de haber veriyor. Belediyeyle başımı belaya sokacak.

Başka biri geldi. Evi tutacakmış. Bir büfesi varmış, ama her şeyi çocuğun üstüne yapmışlar. Büfe, motorlar, eşyalar vs. Bunu bana neden anlattığını anlamadım ama "iflas ettim, borçlular dükkana el koymasın diye her şeyi 19 yaşındaki çocuğun üzerine yaptık" dedi diye anladım.

Bu arada komşu olduğunu tahmin ettiğim birisi istediğimiz kirayı yüksek bulup küfür etmiş sahibinden.com'dan mesaj atıp. Asabım bozulmasın dedim, cevap vermedim.

Yaklaşık 20 gün geçti, o evden taşındık. Emlakçıya verdim. İlanı da birkaç gün sonra kaldırırım dedim, belki arayan olur.
Birisi aradı, emlakçıya geçti dedim. Emlakçının numarasını verdim.
3 gün sonra evi tuttu.

Bir daha asla uğraşmam ev kiralamakla. Parası da benden çıkmıyor.
  • michael_knight  (17.06.22 13:56:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.