[]

Bir yerde şarkı söylerken hangi noktadan sonra sahibinden izin almak gerek

Mesela aklıma gelen durumları küçükten büyüğe yazıyorum;

1) sokakta çalıp söylüyorum, para kazanıyorum. (bunu hiç sanmıyorum)
2) youtube'da çalıp söylüyorum, para kazanıyorum. (kendi yorumum olduğu için burada da sanmıyorum)
3) konser veriyorum, bilet satmışım, sahneden binlerce kişiye söylüyorum.
4) albüm çıkarttım spotify mifotify her yerde var, başkalarının şarkıları ile dolu ama kendi yorumumla sonuçta.
4.1) diyelim ki izin almak gerekiyor, X parayı verip söyleyebilirsin veya kazancının %20si şeklinde bir anlaşma dönebiliyor mu?
5) sanatçının konsere çıkacağı yerin yakınında başka bir sanatçı olarak bangır bangır onun şarkılarını söylüyorum. (bunu biraz abarttım sdsdf)

bunun bir kitabı kuralı var mı yoksa herkes kendi mi belirliyor? Yani takmayan takmaz veya takmasa bile şunu yapamazsın denilen durumlar var mı?

Bonus: Mesela şarkım bir dizide kullanılacak. Bire bir benim sesim, benim parçam. Bu durum da benden izin almak gerekiyor sanırım? Çünkü bire bir aynı müziği youtube videomda kulansam oradan bile telif yiyebiliyorum. Ama sanatçı kabul etmedi diye, tutup benim önceden benim şarkımı söylemesi için izin verdiğim başka bir sanatçıdan çok rahat izin alıyorlar ve dolaylı yoldan yine benim şarkım çalıyor. Bu konuda bir sorun var mı?

Bonus pro x max: Bir sanatçı olarak çıkardığım parçayı benden başkası kimse söyleyemez diyebiliyor muyum yoksa sanat camiasındaki dinamikler buna engel mi oluyor?

O da aklıma şeyden geldi, şair ismet özel'in şiirlerini kendinden başkasının okumasını istemediğine dair bir bilgi kulağımı tırmalıyor.

 
ayrıntısını bilmemekle birlikte, mesam isimli derneğin kendilerine üye müzisyenlerin onlara bildirilmiş şarkılarının telif ücretlerinin takibini yaptığını duymuştum. Örneğin bir radyoda çaldı ya da Tv'de klibi yayınlandı şarkının, ona binaen bir miktar ödeme alabiliyor müzisyen kişi sistemin içindeyse. Ben bir muzisyenden üstünkörü dinledim sistemi, belki bilen vardır ya da araştırılmak istenir diye yazdım bunu.

İsmet Özel'inki hatırladığım kadarıyla boşluk birakmamakla ya da şiirlerinin yorumlanirken bambaşka şeylere dönüşmemesi ile ilgili bir şey sanırım. Kimse okumasın sadece ben okurum şeklinde degil de, ben okuyayım ölçü de bu olsun minvalinde. O söylediklerinden benim aklımda kalan bu.
  • encokbenisevinnolur  (16.06.22 19:13:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.