[]

Müteahhit kentsel dönüşüm sözleşmesi

Bu konuda birkaç farklı avukata danisildi ama farklı şeyler söyleniyor, bir de buradan bir şey diyecek olan olur diye sormak istedim:

Konu şöyle:

2016 yılının Eylül ayında babam kendi evi için bir muteahhitle kentsel dönüşüm sözleşmesi yaptı. Ancak inşaata başlamadı halen. Geçtiğimiz yıl da, babamın eviyle ayni parselde bulunan kendi arsası için başka bir muteahhitle sözleşme yapmış, babama da demiş ki ben yapamıyorum sen de git onunla anlaş. Babam teklifini kabul etmediği için ona ve iki komşusuna, aynı parselde bulunan anlaştığı kişilerden aldığı vekaletle izalei suu davası açtı. Dava halen sürüyor.

Merak ettiğim şu:
İlk başta sözleşme yaptığı müteahhitle yaptığı sözleşmede "eğer 2 yıl içinde baslanmazsa inşaata başlayana kadar geçen zaman için emsal kira bedeli ilgili kişilere ödenir" şeklinde bir madde var.

Danisilan avukatlardan biri diyor ki, sözleşmede belirtilmese de aynı parselde olan komuslarinizla anlaşamadığini gerekçe gösterir ve bir şey alamazsınız, üstüne dava masrafları vs size patlar.

Bir diğeri davaya gerek yok, çevre bakanlığı üzerinden inşaata başlamasi için ihtar gonderirsiniz, akabinde tazminat davası açılır ve kazanılır.

Biri de diyor ki, sözleşmenin konusu olan yer süren izalei suu davasınin da konusu olduğu için zaten dava acamazsiniz.

Bu durumda napilabilir, ya da nasıl bir yol izlemek en mantıklısı olur?
Her biri farklı konuştuğu için dördüncü birine danışmak da saçma geliyor.

 
Tüm sözleşmeyi okumadan bir çıkarım yapmak zor, ama ilk avukatın dediği mantıklı gibi.

Anladığım kadarıyla babanızın evi yıkılıp, babanız evsiz bırakılmamış. Bu durumda inşaat başlamadı/bitmedi diye emsal kira bedeli çok zor sanki.

Bir müteahhit olarak tavsiyem; eğer herhangi bir yıkım, bina boşaltma, inşaata başlama adımları atılmadıysa, sözleşmeyi fesh edin ve mümkün oluyorsa parselinizi ayırın ifraz ile.

İnşaata bile başlayamamış, yapamayacağını belirten adamı tazminat için dava etmek, huzurunuzu kaçırır, büyük belalara gebe bir konu.

Hatta babanız kızıp da ortaklıktan ayrılmak, parseli bölmek filan gibi konulara bir hışımla girişmesin.

Ortaklık bozulup da arsa bölününce alınacak olan imar eskisine göre daha beter bir durumda olursa zarar edersiniz.

Atıyorum bu ortaklı halde size 5 daire düşüyordur, ama bölününce inşaatlar parça parça olacağı için kendi parselinizde 3 daire alıyor olabilirsiniz.

Genel olarak büyük arsa ve büyük inşaatta daire sayısı daha fazla çıkar, arsayı böldüğünüzde çok fazla kayıp yaşanır.
  • John Bloor  (16.06.22 15:08:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.