[]

Ev Sahibim Taşınacağı için Evden Çıkarmak İstiyor

Merhabalar,

Hali hazırda kirada oturduğum evde önümüzdeki ay 4. seneme girecektim. Bugün emlakçı (ev sahibinin anlaşmalı olduğu) arayarak ev sahibinin eve taşınacağı gerekçesiyle boşaltmamızı söyledi. (3 yıldır 1 gün dahi kira geciktirmedim, ev sahibine ilave hiçbir masraf çıkarmadım, hatta ufak tefek tadilatları da cebimden karşılamış olmama rağmen aramızın iyi olduğunu söyleyemem).

Öncelikle yasal olarak bunu 1 ay öncesinden mi söyleyebilir yoksa daha uzun sürede söylemesi gerekmez mi ? Yasal olarak sürem ne kadardır? Ayrıca bunu noterden ihtarname çekerek bildirmesi gerekmez mi?

İkinci olarak beni bu şekilde çıkarıp başka birisine güncellenmiş fiyattan kiraya vereceğini tahmin etmekteyim. Bunun önüne geçebilir miyim, haksız yere çıkarılmak istemiyorum.

Teşekkürler.

 
İhtarname çeksin elinde kanıt olsun. Başkasına kiraya verirse belli bir sürelik kirayı ondan alabiliyorsun o şekilde.

Gerçekten taşınacak biri bundan kaçınmaz. Babamlar mecburen bi ev alacaklar ve aldıkları an kiracıya ihtarname gönderecekler mesela çünkü gerçekten içinde kalınacak.
  • nhk ni youkosu  (16.06.22 13:47:43) 
ihtarname çekebilir elbette fakat nazikçe bildirmek daha doğru bir davranış. siz sıkıntı çıkartırsanız ihtar çekmesi gerekir.
güncel fiyattan başkasına vereceğini düşünüyorsanız attığı imzaların bulunduğu inşaat sözeşmesi, ön sözleşme vb fotoğraf isteyin. en doğal hakkınız.

  • neira  (16.06.22 13:48:18) 
Avukatla calisirsaniz en dogrusunu yaparsiniz. Aksi halde zararli cikarsiniz. Aksini gormedim.

Bu ve benzer sureclerle birkac kez muhattap oldum. Avukat harici anonim alacaginiz cevaplarin yarim yamalak ve/veya sizi yari yolda birakma ihtimali olan genellikle eksik ve hatali bilgiler oldugunu unutmayin.
  • darkrocq  (16.06.22 13:53:14 ~ 13:55:50) 
Yazılı bildirimde bulunması da (ihtarname vs.) bir işe yaramaz. Tahliye davası açması lazım. Dava açmadan çıkmanı isterse "çıkmıyorum" dersen hiçbir şey yapamaz. Çok basit. Gidip tahliye davası açacak ve gerekçe olarak aşağıdakilerden birini sunacak. Bu durumda evden çıkarsınız. Eğer 3 yıl içinde evi başkasına kiralarsa size 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat öder. Bunun takipçisi olursun sadece. Ama bu durumda bile kârda olur ev sahibi. 1 yıl boyunca yüksek bedelden kira alıp yarısını sana verir atıyorum. 1 yıl sonra yüksek kira üzerine bir de yüksek zam yapacağı için kâra geçmiş olur.

Borçlar Kanunu
...
II. Dava yoluyla
1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle
a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar
MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

..
  • himmet dayi  (16.06.22 13:56:52 ~ 13:58:40) 
Peki diyelim sulh yoluyla evden çıkacağım yine de 1 aylık mı sürem var yoksa bana en azından 3 ay gibi bir süre vermek zorunda mı ev sahibi ?


  • laplace in hicbir sey bilmeyen oglu  (16.06.22 14:00:26) 
ev sahibinin herhangi bir gerekçe ile sizi sözel olarak evden çıkartma şansı yok mahkeme olmadan. ihtar çekse bile sonunda mahkemeye vermesi gerekir.

siz anlaşıp çıkmayı kabul edecekseniz oturup karşılıklı olarak şartları konuşur belirlersiniz ev sahibi ile. sizi çıkartmaya bir hakkı olmadığı için süre vs şartı yok. nasıl anlaşırsanız öyle olur, kiracının eli güçlü bu aşamada. evin bir kaç ay geç boşalacak olması bile bir kaç yıl sürecek mahkeme sürecine göre işine gelir ev sahibinin. hatta kimileri o bir kaç ayın kirasını bile almıyor hatta taşınma masraflarına falan katılıyor yeter ki kiracı evden çıksın diye. böyle anlaşmalı şekilde çıkarsanız evi yeniden kiraya verebilirler bir hak iddia edemezsiniz. 3 yıl oturduğunuza göre şu anki aptal piyasaya göre en az 2 katına kiraya verirler zaten evi.

yok ben oturacağım, inatlaşacağım derseniz de kiranızı zamlı şekilde ödeyip devam edebilirsiniz. ev sahibi sizi yasal süre içinde mahkemeye verir o süreç de itirazı, icrası vs derken kafadan 2 yıl sürer. hatta süreyi kaçırırsa +1 yıl daha. mahkemeyi kazanıp sizi çıkartırsa 3 yıl kiraya veremez. onun takibini de uğraşmak isterseniz sizin yapmanız gerekir yalnız.
  • hadsafhada  (16.06.22 14:11:30 ~ 14:25:16) 
güncel bilgi 1 ay. yani aynı durumda akrabam var oradan biliyorum. 1 ay kala haber verse yetiyor. evi kentsel dönüşüm ile yıkılacaksa 1 ay kala sana haber vermesi yeterliymiş.

bu arada 6 aylığına devletten kira yardımı ve taşınma yardımı alma hakkınız oluyor.
1 ay kala haber vermesi ayıp ama. yani bu işler aylar sürüyor. son dakikaya bırakmış. tabi eğer gerçekse!
  • neira  (16.06.22 14:12:43) 
tüfe oranında ya da devletin belirlediği %25 kira artışını yap, otur oturduğun yerde. adliyeler bu tür davalarla dolu. 1 yıldan fazla sürer sonuçlanması, ayrıca kendim oturacağım diyerek seni çıkartıp başkasına kiraya vereceğini düşünmüşsün -ki öyle olacak gibi- gerçekten kendisi oturacaksa sözleşme bitimine en az 1 ay kala "kendisinin oturacağını" belirten bir ihtar çekmesi lazım. çıkmazsan tahliye davası açacak, o da dediğim gibi 1 yıldan uzun sürer. davayı kaybedersen avukatı varsa vekalet ücreti ile dava masraflarını ödersin. çok bir şey tutmaz.. işte o ihtar senin kanıtın olacak ileride. o ihtardan sonra oturmaya devam edersen dava açacak. açılan dava tahliye ile sonuçlanırsa evi boşaltırsın. bundan sonra kendisi oturmak yerine başkasına kiraya verirse tazminat hakkın olur ve çatır çatır alırsın.

ayrıca şunu da belirtmek isterim ki ev sahibinin aynı ilde veya ilçede başka bir evi ya da evleri varsa; seni kendim oturacağım gerekçesiyle çı-ka-ra-maz. dolayısıyla kaybedeceği bir tahliye davasını da açamaz. açsa bile sen kazanırsın. mahkeme ev ihtiyacının gerçek, samimi, sürekli ve zorunlu olup olmadığını araştıracak. ev sahibinin emlakçısı zarf atmış. yutup yutmamak sana kalmış. zarf atmamış olsalar bile resmi kanalları kullansınlar.
  • Improbable  (16.06.22 14:44:48) 
Dava açsın.
1 ay öncesinden söylemek diye bir şey yok. Kiracıyı 10 yıl boyunca çıkaramıyorsun ki.

Başkasına vereceğini düşünüyorsan emlakçıya söyle "durumum yok, çıkamıyorum evden. Elbette ev sahibinin yasal hakkıdır, ihtiyacı varsa hukuki süreçleri başlatabilir"

Huzurunuzun kaçacağını düşünüyorsanız taşınma+emlakçı parası isteyerek evden ayrılabileceğinizi de söyleyebilirsiniz.
Yasal olarak süreniz mahkemem sonuçlanana kadar. O da mahkeme açarsa, başka evi yoksa, gerçekten orada oturacaksa vs.

Mahkeme masraflarını hiç kafanıza takmayın, yeni bir eve geçseniz vereceğiniz kira farkından çok daha düşük olacaktır.
  • michael_knight  (16.06.22 15:09:21) 
ev sahibine açık açık söyle sizden başkası oturmasını planlıyorsanız takip edeceğim şeklinde
6 ay süreniz var çıkmak için resmi bildirimden sonra (ihtarname)

  • mantık  (16.06.22 16:37:09) 
Eğer anlaşıp çıkarsan ve ileride ev sahibinin evde oturmadığını tespit edersen herhangi bir tazminat talep edemezsin. tazminat talep edebilmen için seni mahkeme kararına istinaden çıkartmış olması gerekir. bu yüzden çeksin ihtarnamesini açsın mahkemesini mahkeme sonucunda çık mutlaka derim


  • wendyangelamoiradarling  (16.06.22 17:29:55) 
Ben olsam bu noktadan sonra ev sahibiyle iletişimi keserim. Avukata giderim. Avukatım bu, buna konuş derim. Davasını açsın. Avukata vereceğin 5-10 bin neyse, seni o kadar rahatlatacak ki.


  • gabe h coud  (16.06.22 18:23:30) 
Yeni zam düzenlemesinden sonra kiralar daha da fırladı. Bir an önce harekete geçmen iyi olur.

Evi başkasına kiraya veremez durumu teorikte öyle. Pratikte piyasanın biraz altına birine kiraya verse, sen şikayet ettiğinde yeni kiracı ben burada kiracı değilim dese ne olacak? Demokraside çareler tükenmiyor.

Gerçekçi olmak gerekirse senin yeni bir ev bulman lazım. En hızlı şekilde.

Normalde esnafın fiş kesmesi vergi vermesi lazım. Kaç kişi yapıyor bunu? kanun bunu da söylüyor.
  • nvidia  (16.06.22 19:05:47 ~ 19:09:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.