[]

Gözlükten lense geçişte buğulu görme ve astigmat etkisi

En son muayeneye gittiğimde gözlükten lense geçmek istedim, doktor da göz numaraların uygun geçebilirsin dedi ve lens yazdı, ama ben nolur nolmaz diye gözlük de yazdırdım.

Tanıdık optikçiden almaya gittiğimde "astigmatın olduğu için bu lenslerle de çok net göremezsin, buğulu görürsün zaten" dedi.
Lens olduğu zaman gözlüğün bir numara düşüğü yazılıyormuş sanırım, ya da onun gibi bir şey. Optikçi bana doktorun lens için numaralarda lens, ve yine doktorun gözlük için yazdığı numaralarda lens verdi (deneme lensi bunlar, ücretsiz, eşantiyon).

Şimdi ben gözlük numaralarıyla aynı olan lensi takıyorum birkaç saattir (doktorun yazdığı lenslerden büyük numaralara sahip olan lensler).
Ama yine buğulu görüyorum. Bu normal mi?

Acaba astigmattan dolayı mı lens verimli olmuyor bende, yoksa gözün birkaç gün takıp alıştırılması mı lazım?

Bu arada göz numaralarım çok büyük değil, gayet mütevazı sayılar.

 
Gözlük numaran nedir? Lens numarasının gözlük numarasından, numaraya bağlı olarak bir miktar daha düşük olması gerekiyor. Lenslerle bahsettiğin gibi buğulu bir görüntünün olmaması gerekiyor.


  • efx  (14.06.22 18:25:28) 
Cepten baktığım için şimdi görüyorum, lensin toril değil, bir ihtimal bundan olabilir.


  • efx  (14.06.22 18:26:57) 
Peki ben hangi lensi takmalıyım?
Doktorun lens için yazdığı numaradaki lensi mi, yoksa gözlük için yazdığı numaradaki lensi mi?
Astigmatım düşük olduğu için, doktor lenste astigmatı görmezden gelmiş sanırım (lenste düşük numara yazması gerektiği için). Ama bu sefer de astigmat ne kadar düşük olsa da ister istemez görmekte zorluk yaşıyorum.
  • gallienus  (14.06.22 18:29:28) 
bence saçma bir durum olmuş. astigmatın ya vardır ya yoktur. varken lenste ihmal etmek olmaz ki . gece bütün ışıklar gözünde patlar, saçılır. yine aynı şekilde 10 metreden sonrası bulanık olur.

deneme lensleri genel olarak kötüdür. lensi taktıktan sonra aks'ın oturması 5-10 dk sürebilir. 20 senedir lens kullanan biri olarak hiç bir zaman buğulu görmem olmadı
Göz Dia----Bc----Sph-Astigmat-Aks
Sol 14.50 8.60 -2.50 / -1.25 / 20
Sağ 14.50 8.60 -1.75 /-2.75 / 160

ben senin yerinde olsam direkt lens muayenesi olurdum. ezbere lens numarası yazımını ilk defa görüyorum .
  • janavarorion  (14.06.22 19:31:19 ~ 19:33:53) 
Doktorun yazdığı lens numarasını alın ve kullanın. Onun dışında lens takmayın. Astigmat çok olsa doktor ona göre lens verirdi. Optikçi kafasına göre iş yapmış.

Lens numarası gözlük numarasından küçük olur. Şu an gözüne uymayan lens taktığın için biraz sonra baş ağrısı yapar.
  • oyokbuyoknevar  (14.06.22 19:58:32) 
Doktorun verdiği lensle de uzağı yine bulanık görüyorum.
İlk defa lens kullandığım için bu durum normalse o başka. Ama normal değilse de ne yapmam gerek onu çözemedim.

@janavarorion
Lens muayenesi diye ayrı bir şey mi var?
Doktor her zamanki gibi gözüme o gözlüğü takıp farklı camlar takarak uzaktaki harfleri okutmaya çalıştı. Sonra da duruma göre lens ve gözlük yazdı ayrı ayrı. Tekrardan gidip ben lens muayenesi olmak istiyorum demeye gerek var mı?
  • gallienus  (14.06.22 20:11:26) 
Evet lens muayenesi diye başka bir muayene var. Göz kuruluğu var mı , lense uygun mu , BC değeri , göz içi sağlığı vs her şey bakılıyor. Lens gibi bir şeyin göz numaran bu , 0.25 düşüğü de lens numaran demek saçma oluyor.

ben senin yerinde olsam başka bir yerden tekrar muayene olurum. Her iki lensle de her türlü bozuk görüyorsan ya ölçümde hata var ya da sekreter yanlış girdi.
  • janavarorion  (14.06.22 20:31:17) 
Doktorun verdiği lensle de bulanık görüyorsan bi sıkıntı var. Beş dakikada alışman lazım. Aslında doktor tüm diğer değerleri de söyler lens için. Bi eksiklik olmuş bi yerde galiba.


  • oyokbuyoknevar  (14.06.22 21:05:31) 
Bildiğim kadarıyla lenslerde astigmat değeri 0,75'ten başlıyormuş. Sizin astigmat derecesi sağ için -0,50 sol için -0,25 olduğu için doktor lens reçetesine astigmat değeri girmemeyi tercih etmiş olabilir. Benim her iki gözde de 0,50 astigmat var, doktor lens reçetesine 0,75 yazmış mesela. Ama ben de bazen buğulu görüyorum, çözemedim. Göz numaram mı değişti bilmiyorum. Doktor bir ay öncesinden lens siparişi verip verdiği günde lensleri gözümde denemişti. Sizde de böyle bir işlem gerekiyor sanırım. Sanırım bu mesele biraz şans ve deneme işi. Başka doktora gitmeyi deneyin bence.


  • bayc  (14.06.22 23:21:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.