[]

kira konusu

ev sahiplerine sövülüyor ancak ev sahiplerinin mağdur oluyor bence. şimdi şöyle bir durum yok mu? ev sahilerinin elinde 3 seçenek var.

1- ev sahibi kiracıyı çıkartıp kendi geçebilir.
2- ev sahibi evi satıp başka bir ev alabilir.
3- piyasa fiyatına güncellenir kira.

ilk 2 seçenek kiracı için daha maliyetli. çünkü emlakçı komisyonu, taşınma masrafı ödemek zorunda. angarya iş de cabası. bir de üstüne yine piyasa değerinden bir ev bulacak. 3. seçeneği seçse bunlara katlanmayacak ki birçok ev sahibi piyasanın %80'ine tav olur. ancak kiracılar 3. seçeneği istemiyor. bu durumda birçok ev sahibi ilk 2 seçenekten birini yapacak ve kiracılar için daha maliyetli olacak.

benim durumum da öyle. kira gerçekten komik bir noktada. 3 yıl önce başka şehire gittiğim için evin kirasıyla başımı sokacak bir yer bulabiliyordum. şu an gelen kira ile bir oda bile kiralayamam. benim için mantıklı olan ya kendi evime geri dönmek ya da evi satıp yaşadığım şehirden ev almak. ancak bunun yerine kirayı güncellemek hem benim için hem kiracı için daha karlı ve mantıklı. ancak bunu da pek kabul etmiyorlar.

bu arada pandemi dönemimde kiracıdan 2 ay kira almadık. ve arada maaş değişikliğinden dolayı 3 hafta ileri attık. yani nereden baksanız 3 aya yakın kira almadık kiracıdan. öyle paragöz değiliz ancak şuanki kira ile bir oda bile kiralayamıyorken eve geri dönmemek saçma. bunu nasıl çözeriz?

 
Ben bir kiracı olarak %25 maddesinin ev sahiplerine haksızlık olduğunu düşünüyorum. Ancak duyuruda belirttiğin seçenekler dışında bir seçenek daha var: 12 aylık TÜFE ortalaması, yani %25 maddesi olmadan önceki şekilde zam yapmak.

3. maddede belirttiğin piyasa fiyatında sorun var. Piyasayı belirleyenler de ev sahipleri zaten. Benim kiram şu an X lira, oturduğum semtte benim evden daha dandikleri 3X liradan başlıyor. 1,5 senede %300 niye artıyor piyasa? Hadi gerçekten arttı diyelim, bunun ceremesini niye sadece kiracı çekiyor? O zaman sürekli piyasa şartlarına göre kira güncellensin, ev sahibinin kafası rahat, %50 zam alan kiracı 3 kat kira vermeye başlasın. Ne ala memleket.

12 aylık TÜFE ortalaması gayet mantıklı. Enflasyon %70+ ama TÜFE ortalaması %39 diye itiraz gelecektir kesin. Onu da söyleyeyim. 6 ay sonra enflasyon %15'e falan düşerse (düştüğünü varsayalım) bu kez de TÜFE ortalaması yukarıda kalacak. O zaman da ev sahibi avantajlı olacak.

Senin spesifik durumuna gelirsek, senin için en mantıklısı kendi evine geçmek tabii. Buradaki problem senin daha sık ev değiştirmen. Ev değiştirince 'piyasa şartları' seni olumsuz etkilemiş. Ama dediğim gibi o piyasayı belirleyenler de kiracılar değil.
  • himmet dayi  (12.06.22 21:21:52) 
Bu arada mevcut ekonominin sürprizli durumlarına yakalanmamak adıma satışla alışınız arasındaki süre minimumda olmalı zira bu şekilde evini satıp açıkta kalanlar da var ani fiyat artışları sebebiyle.


  • msb  (12.06.22 21:22:25) 
@himmet dayı piyasayı maalesef ev sahileri belirlemiyor. serbest piyasada alıcı da satıcı da belirleyemez fiyatları. tüfe de gerçeği yansıtmadığı için tüfe oranında da yapsan piyasanın altında kalıyor.

paragöz insanlar değiliz dediğim gibi. kiracılarda da şöyle bri sorun var. 3 aya yakın kira almadık, önceki yıllar tüfenin altında zam yaptık. 50 liranın hesabını yaptı kiracı. şu an bunu teklif edince "aç gözlü ev sahibi" olucaz. evin manevi değeri var. o yüzden satmak içime sinmiyor ama bu gidişle olabilir. halbuki 3. seçenek herkes için karlı. ancak kiracılar kendi için karlı olanı pek istemiyorlar.
  • black mamba  (12.06.22 21:53:01) 
Ülkemizin en önemli bug'ını keşfettiniz: Rabbena, hep bana!

Parti, siyasi görüş, eğitim seviyesi vs. hiç farketmez, insanlarımızın çok büyük bir çoğunluğu eğer durumu kendi menfaatine yamultabiliyorsa, yamultur. Acımaz.

Şu an düzenleme onun lehineyse kullanır. Bu adaletsiz diye düşünmez. Düşünse de bana ne der.

Bence açıkça konuşun: Bize haksızlık ediyorsun, her türlü yardımcı olduk, yeri geldi 3 kira kadar almadık. Bizi bu durumda bırakırsan iki seçeneğimiz kalıyor: Ya satacağız, ya kendimiz oturacağız. İki türlü de çıkman gerekecek ve sen zarar edeceksin diye ciddiyetle aktarın.

Belki bir ihtimal aklını başına toplar.
  • kaptankedi  (12.06.22 21:58:39) 
memlekette enflasyon orani coook dusuk aciklandi ve insanlar maaslarina cogu yerde onu bile alamadi. "tav olunacak" yuzde 80lik zammi karsilayamayacak olduklari icin ve yasalar onlardan yana oldugu icin o orani kabul etmiyor olabilirler mi. piyasayi ekonomik kosullardan bagimsiz pandemide parasiz kalan emlakcilar belirledi aslinda. oradan yurudu gitti fiyatlar. yasal oran disinda niye insanlar para versinler ki?
satin evinizi bundan rahatsizsaniz. ama insanlar evleri ellerinden de gitsin istemiyor. sizde manevi deger varmis siz de o acidan satamayacaksiniz belli ki. kendi evinize gecin o zaman. en mantiklisi o.

  • Kittie  (12.06.22 22:05:52) 
@kittie bu zihniyet sorun işte. ilk 2 seçenek kiracı için de maliyetli. eninde sonunda piyasa fiyatında ödemek zorunda kalacak ve bu fiyatta ev bulabilmek için emlakçı + taşınma masrafına kalacak.

"yasal oran disinda niye insanlar para versinler ki?" demişsin. kısacası yukarıdaki masraflara katlanmamak ve %20 daha ucuza oturmak için yasal oran dışında para vermeli. uzun vadede birçok ev sahibi bunu yapacaktır.
  • black mamba  (12.06.22 22:19:35) 
kaptankedi +1

Açıkca konuşun. Az ödüyorsun diye değil de, buradan aldığım kira kendi kiram için yetersiz kalıyor. Onun yerine kendim oturmam daha mantıklı. Ama senin çıkman da sana zarar gel el sıkışalım biraz zam yapalım, orta yolu bulalım, yok değilse kendim oturacağım, sana daha fazla masraf olacak minvalinde konuşulabilir. Yalan değil.

Üslup da önemli, bazı ev sahipleri tehdit eder gibi, zam yap yoksa çıkartacağım seni diyor, iş inada binebiliyor. çünkü kendi geçmek isteyen ev sahibi hemen geçemiyor, belirli süreler vs var dava var falan filan. ev sahibi haklı sebeple olsa bile hop haftaya çıkartamıyor ki kiracıyı.
  • ceketimi alip cikcam  (12.06.22 22:21:32) 
Çok daha mantıklı bir çözüm var. Ev sahibi bunu bir yatırım olarak görüyorsa her beş senede bir daha iyi bir ev almak için eskisini satıp maks krediyle yeni ev alacak. Kirayı da kendini üzmeden orta karar bişey olarak belirleyecek.
Enflasyonla ancak bu şekilde hatta gayet iyi bi şekilde başa çıkarsınız. Kredi %2 falan enflasyon %75. Maaşınız enflasyon oranında artmasa bile daha kardasınız.

  • rewlack  (12.06.22 23:10:07) 
Merhaba,benim kiracim kocamustafapasa meydana 20 mtre adimlik merkezi bir yerde oturuyor. Ev duzgun 2+1 1. Kat. 1680 veriyor. En azindan 1700 duz yapalim mi dedim. Ne munasebet, tufe oranindan bir kurus yukari alamazssin dedi. Ki bu soyleyis uslubunu hakedecek birsry yapmamistim. Evde tamirat ciktiginda hep yaptirdim. Birden uslubu degisti kadinin. Oyle otururuyor,kanunlarin ona verdigi yetkiye dayanarak, ben de kredi kartimin borcunu odemek icin kredi cektim, gecinemiyorum.


  • rumpleteazer  (13.06.22 06:26:49) 
@rumpleteazer hocam anlayamadığım şey bu zaten. kiracılar avantajlı durumda da değil aslında. yani yasaların arkasına saklanmaksa yapılması gereken ev sahibi de ben oturucam diyerek çıkartabilir. olmadı satar evi aynı semtten başka ev alır. e bu durumda kiracı dezavantajlı noktada ve diğer seçenekler daha maliyetli.

belki şöyle bir durum olabilir. ben oturucam deyip çıkarttıktan sonra başka kiracı geçince dava açabiliyor. sanırım 12 aylık kira gibi bir tazminat alıyor. ancak kira piyasanın 3'te 1'iyse bunun da bir anlamı yok. çünkü ev sahibi 3-4 ayda o parayı toparlar. kiracı da 3-4 ay yeni kirasını öder o kirayla sonra piyasa fiyatından oturmaya devam eder. ev sahibiyle uzlaşmak kiracı için daha karlı. buna rağmen zıtlaşarak kendileri için maliyetli olan oluyor uzun vadede.
  • black mamba  (13.06.22 07:02:01) 
bakin ev sahipleri de sunu anlayamadi: ev yatirim araci degildir. bu yil enflasyon ortamiyla boyle bir durumda kaldin (devam eden sozlesmenden dolayi - bak bu da yasal bir sey, o sozlesme denilen sey zamaninda imza attigin ve su an baglayiciligi devam eden bir aracti- hak ettigini alamadigini dusundun) cunku yatirimin bu kosullara tabi oldu. bu normal durumu tolere edemiyorsunuz asil sorunlardan biri de bu.

ev sahipleri, yok yatirimim bana hep kazandirmali kafasiyla hareket edip aslinda haksiz kazanc istiyorlar. ve belki de kiracilar bu duruma ortak olmak istemiyordur, ne dersin. varsin bir sene sonra daha fazla para harcamak durumunda kalsin. bu haksiz kazanci saglamayi istemiyordur karsi tarafa.

size gelince siz zaten kararinizi kiraciya ustelemekten yana vermissiniz. burada evime mi ciksam, evi mi satsam kararina cozum aramiyorsunuz sonradan yazdiklarinizdan onu anladim.

ama yapabileceginiz sey yine yaziyorum evi satmak ya da eve yerlesmek.

ama insanlarimiz istiyor ki hem ev kenarda dursun hem de her yil katlanarak kar saglasin. iste o mumkun degil maalesef.
  • Kittie  (13.06.22 08:00:17) 
@kittie haksız kazanç falan yok. sorunun temeli resmi enflasyon rakamlarının açıklanmaması. tüik dürüst davransa kira zaten piyasa fiyatıyla aynı olacak, bu sorunlar da yaşanmayacak zaten.

evden bir gelir elde etmek evi yatırım aracı olarak görmek değildir. evi kar ile satma değil ki birçok insanın amacı.
  • black mamba  (13.06.22 08:06:42) 
black mamba: ilk sorun enflasyonun coook dusuk aciklanmasi demistim zaten. ama kiraci icin de dusuk aciklandi o iste.
bu ulkede calisanina oh dusuk zam yapiyorum diyip kiracisina nerede benim enflasyon oranim diyen o kadar insan var ki. milletin zitlasmasinda bunlarin etkisi var.

ve ayrica sizi kirmaya, hedef almaya calismiyorum. siz de haklisiniz ama tam da degilsiniz anlatmak istedigim bu.
  • Kittie  (13.06.22 08:26:23) 
@blackmamba, Kiracılar avantajlı durumda (yasalarımıza göre kiracı, işçi, kadın genelde haklı, bu üçüne açılan davayı kazanmak çok zor ve zaman alıyor)
Ev sahibi olarak ben oturacağım desem, evim var işim de evimin yanında, altsoyum yok(çocuk yani ) Yine de orada iş bulup göstersem önce ihtarname çekiyorum arkasından tahliye davası açıyorum en az 6 ay sürüyor, diyelim ki kişi çıktı ben geçmez isem 3 yıl müddetince tazminat ödemek zorundayım. Satacağım dersem, kiracı göstermeye istekli değilse gelenlere ben çıkmam der ve gelenler de uğraşmak istemez ( ben olsam uğraşmam, kiracılı ev almak istemem şahsen) Durumlar böyle. Kiracılar çok güçlü. Evi satamıyorum da, bu arada hala kredisini ödediğimi söylemiş miydim?

  • rumpleteazer  (13.06.22 08:56:16) 
@kittie katılıyorum. öyle ev sahipleri çok. açıkcası o kafada birine ben de aynı davranırdım ama şekilde kiracı da çok. dediğim gibi ne kadar indirim yaparsan yap 50 lira inmedin diye kötü de olabiliyorsun. ülke insanı sorunlu maalesef.

@rump bence 6 ay sorun değil. ev taşımak kolay değil sonuçta. 2 haftada sonuçlanmasını beklemiyorum. yasa olmasa da ben de 3 ay beklerdim mesela. sonuçta rahat rahat ev aramak gerekir. ama yine de 6 ay - 1 yıl sonra çıkınca kiracı için daha maliyetli olacak. anlaşmak hala daha karlı.

tazminat 3 yıl mı emin değilim. ama kira piyasanı %30'una denk geliyorsa bence yine ev sahibi karlı oluyor. 1 yıllık kira tazminatı karşılar ki o da en üst sınır sanırım.
  • black mamba  (13.06.22 18:44:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.