[]

Anne Sütü Saklama

Merhaba duyurunun anaları, babaları. Kızımız 2,5 aylık. Annesi işe dönmek zorunda. Kızımıza ben bakacağım. Süt sağma ve saklama işine yeni daldık. Tam çözemediğim bazı meseleler var.

Anne sütü, kabaca, oda sıcaklığında 3 saat, dolapta 3 gün, dondurucuda 3 hafta dayanabilir gibi bir bilgi dolaşıyor internette. Çeşitli senaryolarda nasıl davranmak gerektiğini anlamaya çalışıyorum.

Diyelim ki dolapta 2. günündeki bir sütü çıkardık, ısıttık, çocuk bir kısmını içti ve elimizde dolaptan çıkmış, ısıtılıp soğumuş bir miktar süt kaldı. Bu sütü napıyoruz, iptal mi oldu artık? Yoksa dolapta ne kadar durursa dursun dolaptan çıkınca 3 saat mi sayacağız (bu çok mantıklı gelmiyor bana)?

Bir diğeri şöyle; sütü sağdık, 2 saat oda sıcaklığında kaldı, yani oda sıcaklığında kalabileceği sürenin 2/3'ünü doldurdu. 1 saatlik ömrü kalan bu sütü dolaba alırsak yine 3 gün saklayabiliyor muyuz? Bu da bana saçma geliyor, çünkü ömrünün 2/3'ünü doldurduysa, oransal olarak dolaptaki 2 günü kaybetmiş, 1 günlük ömrü kalmış gibi varsaymak gerekmez mi?

Bunlar ve benzeri durumlarda ne yapıyorsunuz?

Son olarak, yeni sağmaya başladık ve pek süt depolayamadık. Geçtiğimiz 2,5 ayda çocuğumuz aç kalmadı ve fazlasıyla kilo aldı. Fakat hem sağıp hem emzirince süt şu an için yetersiz kalıyor galiba. Zamanla artar mı? Bunun için tavsiyeniz var mı?

Teşekkürler, iyi günler.

 
Süt oda sıcaklığına gelince dondurucuya attım ben hiç bekletmeden.Sıcak atarsanız hafif bir koku oluyor.
İki farklı sağımı da karıştırmadım.
İçti arttı kalanı tekrar ısıtmadım tadı değişiyor benim oğlum içmiyordu zaten.
Süt arttırıcı olarak bira mayası hapını danışabilirsiniz doktorunuza ben çok faydasını görmüştüm.
  • cilekli pasta  (10.06.22 13:02:02) 
hiç bir besin buzu çözüldükten sonra tekrar dondurulmaz, hele hele anne sütü.
www.cdc.gov

  • redlinetheturk  (10.06.22 14:01:00) 
@redlinetheturk Cevabın için teşekkürler. Donma çözdürme meseleleri bariz. Asıl merak ettiğim dolapta bekletmek (buzlukta değil dolapta, günlük kullandığımız soğuk tutan kısımda), ısıtmak ve artanı yeniden kullanmakla ilgiliydi.

Buradaki tabloya göre beslenmeden arta kalan sütü 2 saat içinde kullanmamız gerekiyor.

Meseleyi biraz fazla kurcalıyor olabilirim fakat süt az olunca mecburen bunları düşünmek zorunda kalınıyor.

Örneğin; 2 saat oda sıcaklığında beklemiş bir sütü dolaba kaldırırsak ne kadar saklanıyor mesela. İnternette ulaştığımız bilgiler genelde yeni sağılmış sütün saklanma koşullarına dair.

Nerede ne kadar saklanabileceği ile ilgili bilgilere ulaşmak zor değil. Yukarıda bahsettiğim gibi senaryolarda, değerli ve yerine koyması zor bir besin olan anne sütünü ziyan etmemek için ne yapmalı onu detaylıca anlamaya çalışıyorum.
  • joker hakki  (10.06.22 14:16:02 ~ 14:23:45) 
allah bagislasin oncelikle. benimde 7 aylik kizim var.

anne sutu artici besin olarak bulgur pilavi rezene cayi ve bol su icmek bizde etkisini gosterdi.

sut saklama durumu ise dolaptan cikardiktan sonra eger icmezse kalan sutu dokuyorduk.
  • kaiserr76  (10.06.22 17:13:44) 
sutu saklarken tek kullanimlik miktarlarda saklayabilirsin.

anne sutu sagdi 100 ml cikti mesela 30 30 40 gibi3 bolerek saklayabilirsin.
  • kaiserr76  (10.06.22 17:16:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.