[]

Vasiyetname iptali durumu

Merhaba,

Geçen sene halamı kaybettim. Kendisi 75 yaşında, evli ve çocuğu olmadığından bir ömür beni evladı gibi sevdi sardı ben de onu bir haladan çok öte anne bildim. Babamı da 17 yaşında kaybettiğim ve kardeşim olmadığı için annem, halam ve ben hep birbirimize tutunduk. Ben çok küçükken noter huzurunda bir vasiyetname hazırlamış kimselere söylemeden eşinin bile haberi yok. Vasiyetname açıldığında dedemden kalan mülklerdeki hakkını bana ve babama miras bıraktığını görmğş olduk. O zamanlar babam henüz ölmemeiş. Ayrıca bankadaki oarasını da yine bana tahsilimi tamamlammam karşılığında vasiyet etmiş. 35 yaşınsayım bu şartı bilmeden de olsa yerine getirmişim. Vasiyet sonucu sadece arabalarını enişteme bırakmış. Ancak evlilikleri bıyunca alınan bütün malları zaten eniştem kendi üzerine yapmış. Sadece en son yarı yarıya bir ev almışlar ama bunu da vasiyete konu etmediği için buranın da çeyreği benim oluyor. Halam ölünce çok yıkıldık. Vasiyeti olduğunu öğrenince eniştem ile o ne derse kabulümüzdür dedik. Ancak vasiyet okunduğu an itibariyle bunca yıldır baba bildiğim enişte çok değişti. Beni haksız şekilde iştarikli başka bir mal ile bu çeyrek evi takas etmek veya mahkemeye dava açıp vasiyetin iptalini istemek saklı paylarını istemekle tehdit ediyor. 17 yaşından beri baba saymak istediğim bu adamın 85 yaşında bu para hırsı, yaşayacağı birkaç yıl için bu kadar kalp kırması gönlümü çok acıttı. Bu arada eniştem halamdan daha varlıklı biridir, ancak tutturdu. Ölene kadar onda kalacak öldükten sonra da bağış yapacakmış . Benden takas karşılığı ekstradan istediği 800.000 tl var kabul edeyim mi yoksa davaya gideyim mi? Gerçekten dedemden kalma memleketti malın mülkün yarısını alarak halamın vasiyetini hiçe sayabilir mi?

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

 
Evin çeyreği dışında verilecek bir şey yok bence ki o da yasal hakkınız. Bilenler daha iyi bilir ama görünürde vasiyetin iptali de zor göründü sanki bana, benim bildiğim kadarı ile sizin durumunuzda o vasiyetin iptali için sizin halanızla ilgilenmediğinize dair kanıtlar bulması falan gerekiyor.


  • atom karincanin torunu  (09.06.22 18:56:00) 
Evlilikleri boyunca alınan malları enişte üzerine de yapsa halanın da payı olur diye biliyorum. Evlilik süresince alınan mallar ortak sayılıyor sanırım. Yani hepsinde hakkınız olabilir. Siz bir avukat bulup ona danışın bence. Peşini de bırakmayın ayrıca. Ölüm hak, miras helal.


  • duma duma dum  (09.06.22 22:26:21) 
Merhaba. Halanın sana uygun gördüğü hakları neden başkası ile paylaşasın? Ortada tehtidlik bir durum görmüyorum. Sağlam ve güvenilir bir avukat ile görüşüp duygusal davranmamanı öneririm.


  • oligomer  (10.06.22 02:13:26) 
alınan malların ortak sayılması durumu 1 ocak 2002'den sonra alınan mallar için geçerli. daha önce alınanlar kimin üzerine yapıldıysa onun kabul ediliyor diye biliyorum. vasiyet konusunda ise elbette avukata danışmakta fayda var.

şu sayfa işinize yarayabilir.

www.topo.av.tr
  • jepa  (10.06.22 02:28:11 ~ 02:28:57) 
Direk avukata gidin, buradan fikirle olmaz bu isler


  • oscar  (10.06.22 09:37:14) 
Bu baya avukatlik bir durum, buradan yeterli bilgi cikmayabilir denildigi gibi.

Turk miras sistemi ne yazik ki Amerikan filmlerindeki gibi miras birakmaniza izin vermiyor. Enisteniz teorik olarak dava acip mirastaki sakli payini alir gibime geliyor.

Belki enistenizin halanizdan evliliginde para ve mal kacirdigini savunabilirsiniz ama o dava pek bir yere gitmez diye dusunuyorum. Enistenizin mirascisi yoksa belki davayi surundurup, olmesini bekleyip ordan bir seyler elde edebilirsiniz. Dedigimiz gibi bunlar hep avukata sormalik seyler.
  • cleric  (10.06.22 13:13:34) 
Biraz karışık bir mevzu, diğer arkadaşların dediği gibi avukata sormanızda fayda var ve fakat adamın gözünü hırs bürümüş peşini bırakmayın.

Bir başka konu da babanız halanızdan önce vefat ettiği için, halanızın mirasında herhangi bir hak kazanamıyor da olabilir. Yani bu durumda mirasçılar siz ve enişte olarak kalıyor diye biliyorum. En doğrusu hukuki danışmanlık almak.
  • kaptankedi  (10.06.22 14:21:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.