[]

ev sahibi çıkmamı istiyor

merhaba arkadaşlar. çok sinirli bir şekilde başlık açıyorum. ev sahibim arayarak %85 civarında zam istedi.

aradığında ise kiracının 1 yılı dolmadan 3 ay önce ihtar çekerek çıkarabileceğini böyle bir hakkı olduğunu söyledi. araştırdım bir site dışında diğer siteler öyle hakkı olmadığını yazmış. bilginiz var mı duyuru ahalisi ?


 
Bildiğim kadarıyla ilk sene için böyle bir hakkı var. Bunu yapmazsa süresiz sözleşmeye dönüyor. Etraftaki evlere bakın %60 civarı bir şeye bağlayın derim. Taşınmak çok pahalı.


  • selimcigimisik  (08.06.22 20:38:02) 
8 ay önceye göre herşey yüzde 200 zamlandı belki daha fazla. yüzde 85 zam sizce çok mu acımasız? ben olsam veririm zamlı kirayı, başka yerler çok daha fazla isteyecektir


  • monicapp  (08.06.22 21:15:40) 
1000 lira kiranın %85 olması sorun değil. 4000 tl olan kiranın %85 artacak olnası sorun. Konu acımak ile ilgili olmasa da, evet acımasızca. Ve muhtemelen yasal da değil.

%85 i neye iatinaden belirlemiş? Neden %70 değil de 85?
  • mahone  (08.06.22 21:23:59) 
@monicapp

ama benim maaşım o kadar zamlanmadı mesela? ne nalet zamanlar.
  • NightBringer  (08.06.22 21:33:28) 
enivicivokke +1.
%25'i yapıp geçin.

@monicapp
Ev sahibi için bu bir yatırım kararıydı, son bir senede inanılmaz değer kazandı varlığı. Her ay enflasyonla oranlı düzenli gelir beklentisi varsa halden mal alıp pazarda satmayı deneyebilir eve yaptığı yatırım ederinde. Evin her an satıp parayı farklı bir şekilde değerlendirme lüksü elinde. "Hem ana varlığım enflasyonun çok üstünde değerlensin son bir senede hem onu kiralayıp enflasyon ile orantılı düzenli gelir elde edeyim." garantisi sunan bir yatırım değildir ev almak. Bu kadar güzel kazançlı bir finansal ürün olsa kimse alternatifine yönelmezdi zaten. Enflasyon ile karşılaştırmak o sebeple yanlış.
  • jack of hearts  (08.06.22 21:38:49 ~ 21:39:12) 
bence üfe oranında anlaşmaya bakın. tabi eğer alternatif bir seçeneğiniz yoksa. başka bir ev bulabiliyorsanız çıkın tabii.
eski kiracı değilseniz sizi çıkartma hakkı var, evet. ama %85 yerine üfe oranında yapmalıydı yine de üfeyi sallamayabilir. anlaşabiliyorsanız orta yolu bulun derim.
geçmiş olsun.
  • rewlack  (08.06.22 21:39:32) 
dava açarsa, o kadar uzun sürmeyebilir bir de haksız çıkarsanız işgal gibi bir sebepten falan dava masraflarını da size kitler. bir de o süreç boşuna sinir stresle geçer.
anlaşmaya bakın+1

"kiracının 1 yılı dolmadan 3 ay önce ihtar çekerek çıkarabileceği" de doğru. kesinlikle sizi destekliyorum, umarım kolayca çözerseniz ama kontrat sahibi olmak size evden çıkmamak gibi bir hak tanımıyor.
3 ay ihtardan başka, tadilat gerekçesiyle de sizi çıkartabiliyor veya satışa çıkarma gerekçesiyle. üstelik satış gerçekleşmek zorunda da değil. aynı anda hem satışa hem kiraya ilan çıkar. tabiiki kiralamayı tercih eder mesela.

şu ortamda gerilmeden çözmeye çalışmak en iyisi.
  • jimjim  (08.06.22 21:43:55) 
%50 zamda anlaşmaya bak.


  • nvidia  (08.06.22 21:46:24) 
Sayın Cumhurbaşkanımızı %25 derken, ev sahibi nasıl %85 diyebilir.
Yok öyle bir hakkı.
Siz de sert konuşmayın ona. Yumuşak yumuşak "yasal zorunluluk neyse o şekilde zam yapacağım" deyip geçin. Zamanı gelince de %25 zamlı şekilde yatırın.

Mümkün olduğunca iletişim kurmayın, canınızı sıkmayın.
  • michael_knight  (08.06.22 23:03:56) 
yav bu ekşide de defalarca yazıldı ama sanırım tekrar etmek gerekiyor. Evet acımasızca hatta adice çünkü evi kiraya vermek bir yatırım yahu gönül işi değil. Evet her ev sahibi 50 tane evi olan zengin ötesi insan değil ama sonuç olarak yatırım yapacak bir şey var elinde ve bunu kiraya vermeyi tercih etmiş. tefe tüfe doğru açıklanmıyor evet ama sadece ev sahibine değil kiracıya da doğru açıklanmıyor. O da o yüzden normalde gereken zammını alamıyor işinde. Hükümet yıllardır doğru açıklamıyor enflasyon oranını ve bu riski alarak bu yatırımı tercih ettiniz. Dolar aralıkta 18a gittiği zaman 17den dolar almak bir yatırımdı, bir gecede saçma sapan bir programla 11e düştü o yatırımı yapanlar nasıl aldıkları risk doğrultusunda zarar ettiyse ev sahipleri de kendisi evi kiraya verdikten sonra kiraların 3 katına çıkacağını tahmin edemeyerek zarar etti. Bunun hıncını kiracıdan çıkartmak evet ahlaksızca. Sizi kandıran hükümet çünkü kiracı değil. Bununla birlikte kira düşük kaldı evet ama o ev senin evin ve satış fiyatı da manyakça arttı, evi satmak da kiracıya yüksek zam yapmaktan daha adil bir çözüm.

Neyse soruya cevap verememiş oldum bu konuyu uzatıp, yasal olarak isteyemez evet, tüfe oranında zam yapıp kirayı göndermeye devam edersen dava durumunda sen haklı olursun fakat ev sahibiyle ters düşmek de oturduğu evde insanı rahat ettirmeyecek durumların başında geliyor bence. O yüzden yeni eve çıkacak bir paranız yoksa orta yolda buluşmaya çalışmak, para varsa başka eve çıkmak en iyi seçenek gibi gözüküyor.
  • evandro roncatto  (08.06.22 23:34:05 ~ 23:35:34) 
ortayı bulalım ya da ben yasal zam yaparım deyip bırakın. tabi ortayı bulmak istemiyorsanız o başka. ben bu tip durumlarda evinde huzurla oturan kiracı görmedim.


  • nuisance  (08.06.22 23:54:17) 
öncelikle enflasyon %161 iken sadece %85 zam istediği için teşekkür etmelisiniz.
sizin o kadar zam alamamanız ev sahibini ilgilendiren bir konu değil.
siz onun için 8 milyar insandan herhangi birisiniz. diğer 8 milyar insanı finanse etmediği gibi sizide finanse etmesi beklenemez.

evin rayiç bedelini öğrenin. evi göstermelik eşine dostuna satsa, ödeyeceği vergi yeni kiracının getirisinden az ise evi satacaktır. bu durumda 6 ayda boşaltmanız lazım. yeni kiracı olduğunuzdan kiranızı öderseniz 10 sene boyunca çıkartamaz. 10 sene boyunca %25 zam yapmaktansa evi satmanın maliyeti kat kat ucuza gelecektir.
yeni kiracıdan tahliye taahütnamesi almadan vermeyip bir daha bu tongaya düşmeyeceği içinde evi satmayı düşünecektir.
  • aslindasorunumpsikolojik  (09.06.22 01:35:48) 
Öncelikle civarda hatta aynı şehirde başka evi var mı onu bir inceden araştırın derim. Ben de benzer durumla karşı karşıyayım. Bu alanda uzmanlığı olan bir avukat ile görüştüm tanıdık aracılığıyla. Başka evi var ise aynı lokasyonda çıkaramıyor. Öyle kafasına göre 5 yıl önceden de zam yapamaz. 2 aya senesi doluyor sözleşmemin. Açık açık anlattım ses çıkmadı şimdilik, ihtarname falan bekliyorum. Eğer uzlaşma yoluna gitmezse süreçten haberdar ederim seni de.


  • lüzumsuz adam  (09.06.22 08:44:21) 
ilk sene için, 3 ay kala ihtar çektiyse hakkı var.

diğer söylenenleri çok umursama.
  • tchuck  (09.06.22 09:15:42) 
çıkarabilir diyenlerden keşke kaynak isteseydim. çünkü ben araştırıyorum öyle bir şeye rast gelmiyorum. özelden iletebilecek olan varsa sevinirim. teşekkürler


  • nebukadnezarr  (09.06.22 15:41:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.