[]

anlayamadığım bir dolandırıcılık hikayesi

Biraz önce hanımın kuzeninden kaliteli bir dolandırıcılık hikayesi dinledim. Geçen ay başına gelmiş. madde madde yazayım. Kişinin adına kısaltma olsun diye X yazıyorum.

Olay biraz karışık olduğu için çok uzun yazmışım :/ Miktar ufak(500 lira) ama durum beni de epey endişelendirdi. Nasıl gerçekleştiğini anlayıp kendi adıma da önlem almak istiyorum. Vakti olan okuyup yeni bakış açıları sunabilirse(özellikle bankacılığa yakın olanlar) çok güzel olur.

1. Saat 5 gibi YapıKredi bankasının uygulamasından ek hesap limitini arttırmak ister misiniz diye bir bildirim gelmiş. X bildirimi açmadan silmiş.
2. O sırada farketmiş ki telefonunun sinyali kesilmiş(sanırım wifi ile internete bağlanmaya devam ediyor).
3. Durumdan kıllanmış ve YapıKredi hesabına girmeye çalışmış. Uygulama şifre yanlış demiş. 3 kere yanlış girince şifre bloke olmuş.
4. 15-20 dakika sonra YapıKredi’den tekrar bildirim gelmiş şu şekilde: “X kişisine 500 lira fast transfer yapılmıştır”. Buradaki X çocuğun adı soyadı ile aynı.

Daha sonra bankayı aramış ama yardım edememişler. Sonra evden çıkıp Turkcell bayiisine koşmuş ve sim kartını değiştirmiş. YapıKredi’ye girip baktığında gerçekten de kendi isminde olan başka bir hesaba 500 lira gönderildiğini görmüş. Açıklamaya da “kendi hesabıma” yazmışlar.

Daha sonra sırayla emniyete, bankaya ve savcılığa gitmiş. Az bir para olduğu için hepsi başından savmaya çalışmış ama zor bela savcılıkta şikayet dilekçesini vermiş.

YapıKredi’nin söylediğine göre para Akbank’taki bir hesaba aktarılmış. Akbank da hesabın gerçekten de X’in TC kimlik numarasıyla açılmış bir hesap olduğunu söylemiş. Yanlış hatırlamıyorsa İstanbul-Levent’deki bir şubeden açılmış yakın zamanda. X İstanbul’da yaşamıyor ve daha önce Akbank’ta hiç hesap açmamış. Yine X adına bir banka kartı çıkarılmış daha önce ve gelen 500 lira hemen çekilmiş.

Turkcell hat geçmişine baktım X’in. Tam olayların yaşandığı sırada ilk önce 0850 570 YYYY diye bir numaraya SMS atılmış(Turkcell numarayı maskeli gösteriyor). Daha sonra 2 kere 444YYYY numarası aranmış 3-4 dakikalığına.

Ben olayı şöyle anladım:

1. Bir şekilde X’in nüfus cüzdanı fotokopisi ele geçirilmiş.
2. Bir şekilde Akbank’tan adına banka hesabı açılmış ve banka kartı alınmış(muhtemelen bankaya gidilmeden açılan hesaplardan?).
3. Bir şekilde SIM kartı kopyalanmış. Bunu Turkcell şubesine gidip kartımı kaybettim diyerek de yapmış olabilirler, SIM karta fiziksel erişim ile de. Ancak son zamanlarda bir tamirciye teslim gibi bir şey olmamış. X’in telefonu iOS olduğu için nispeten daha güvenli diye düşünüyorum. Telefonu komple ele geçirmek sanki düşük ihtimal.
4. Olay anında kopyalanan SIM kartı aktif etmişler ve X’in hattı devre dışı kalmış. Sonra bir şekilde(şifremi unuttum diyerek?) hesaba girip transferi gerçekleştirmişler.

Bu senaryo bana muhtemel gelse de 500 lira için bu kadar zahmete girmek çok saçma geldi. Belki belirli zengin hedefler seçilip yapılabilecek bir emek var saldırıda. Ancak bu çocuk uzun zamandır işsiz ve hesabı bomboştu. Diğer bir saçmalık ise ek hesapta 2700 lira limit olmasına rağmen sadece 500 lirasını göndermişler. Yine bunca emeğe tezat bir davranış.

Sonuç olarak olay savcılıkta - umarım oradan yeni bilgiler gelir. Bu arada X’e BDDK ve BTK’ya da yazmasının faydalı olabileceğini söyledim. Sizce daha olası bir dolandırma yolu var mı bu iş için?

 
Nüfus fotokopisini ele geçirmesi çok zor değil mi . ben okuyunca direkt aynı isimli başka bir kişi diye düşündüm. ama her halükarda tanıyan birisinin olması lazım.

x'in ismi yaygın bir isim-soy isim kombinasyonu mu
  • ceketimi alip cikcam  (07.06.22 13:52:49) 
@ceketimi alip cikcam

Ortalıkta nüfus cüzdanı fotokopileri dolanıyor diye duymuştum daha önce. O şekilde denk gelmiş olabilir.

Evet ismi epey jenerik bir isim. Bana da zengin bir X ile karıştırılma ihtimali olabilir gibi geldi ama olayın sonunda hesaptan sadece 500 lira almaları şaşırttı.
  • hobolo  (07.06.22 13:56:16) 
kimlik hırsızlığı çalınan paradan daha büyük bir mesele ama tam anlamadım nasıl olduğunu.


  • tiny penny  (07.06.22 13:59:56) 
@sevilen progressive türkücü

En son indirilen uygulamaları kontrol ettim ama şüpheli göremedim. Hep çok kullanılan uygulamalar.

Edevlet'ten ilk baktığında Akbank'taki hesap görünüyormuş ekstra olarak. Şikayete gittiğinde hesabı kapatmışlar - şimdi görünmüyor kullandığı bankalar dışında bir banka.
  • hobolo  (07.06.22 14:30:42) 
@sivrisinek

Evet Tosla hesabı açılmış demişti bana bu isim aklımdan gitmiş yazarken.

Ancak daha önce kendisinin açtığı bir hesap yok Tosla'da. O da Tosla ismini ilk defa Akbank'a gittiğinde duymuş. Yani birisi onun adına Tosla'da hesap açmış bir şekilde. Şimdi baktım da birkaç şikayet daha gördüm internette.

www.sikayetvar.com
www.sikayetvar.com

SMS'e ulaşan uygulama da olabilir gibi evet. Uygulamalara tekrar bir bakayım. Gerçi bir şekilde SIM kopyalama daha olası gibi geldi bana - şebekenin bir süre erişilememesi ve habersiz atılan SMS ve yapılan görüşme yüzünden.
  • hobolo  (07.06.22 14:52:15 ~ 14:53:44) 
kesinlikle tosla


  • neira  (07.06.22 15:23:24) 
Bu NFC telefonla şubeye gitmeden hesap açma, barkod ile para çekme, bankacılık işlemlerini komple telefona getirme işleri güzel ama bu tarz sıkıntılar açacağı belliydi. Her yere kişisel bilgilerimizi de veriyoruz zaten. Altı üstü yemek teslimatı yapacak adam adresten, kimlik numarasına her şeyi stokluyor. Stokladığı gibi bir de kaptırıyor. Arkadaşa geçmiş olsun meblağ büyük değil neyse ki ama kimlik hırsızlığı daha büyük sıkıntı. İleride tekrar musallat olmazlar umarım. Bu nedenle savcılık takibini iyi yaparsa 1-2 sene içinde duruşma salonunda yüzleşir çakma X ile.


  • rosencruz  (07.06.22 15:49:38) 
küçük para ile kurdukları sistemin çalışırlılığını da deniyor olabilirler. sorunları çözüp büyük iş için kusursuz bir sistem kurmak için.


  • ykyt  (19.06.22 08:05:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.