[]

MacBook geçiş sancıları

Merhabalar,

Bugün uzun yıllardan sonra, uzun yıllardan kastım 90'lar başından sonra macOS'a dönüş yaptım.

Bir kaç tane anlamadığım nokta vardı:

1)uygulamaları kırmızı çarpıdan kapasam da sanırım kapanmıyor, altta dockta görünmeye devam ediyor ve uygulama ikonunda siyah görünmeye devam ediyor. Sağ tık, çık yapınca düzeliyor, nedendir acaba?

2)ctrl-c gibi fonksiyonlar sanırım Command tuşunda çalışıyor doğru mu anlamışım?

3)windowsta dockta bir uygulamanın ikonuna tıklayınca alta alıyordu. Bunda tıklayınca bir tepki vermiyor ayarı var mıdır?

4)uygulamalar arası alt Tab fonksiyonu var mı?

Teşekkürler.

 
1. iPhone gibi arka planda tutuyor sanırım uygulamayı, komple kapatmak için en kestirme yok command+q

2. Doğru anladınız.

3. touchpad üzerinden parmak haraketlerine bir bakın. alışınca çok pratik oluyor, sanırım sorunuzun cevabı burda.

4. command+tab var. ayrıca 3 parmak sağ ya da sol kaydırıp geçilebiliyor tam ekran uygulamalarında.
  • valkin rockefeller  (05.06.22 15:29:54) 
Ctrl = command

1) evet altta noktası olanlar hala açık, sağ tık -> çık dersen tam kapanır.

3) "command + h" (hide) ile alta alabilirsin/gizleyebilirsin. Bunu yaparsan alttan uygulama ikonuna basınca geri açılır. Tabii sol üstten sarı noktaya basarsan da sağ alta ayrı pencere olarak alır. Dene gör.

4) command + tab.

bu arada iki parmağını trackpad'e koyup tıklarsan sağ tıklar. "control" tuşu basılıyken tek parmak tıklarsan da sağ tıklar.
  • nhk ni youkosu  (05.06.22 15:39:56 ~ 15:40:48) 
1) Mac'in çalışma mantığı bu. ⌘ (command) + Q ile de direkt çıkabilirsin.
2) Doğru anlamışsın. Tüm klavye kısayolları için: support.apple.com
3) Açık pencereyi simge durumuna küçültmek için ⌘ + M yapabilirsin.
4) ⌘ + Tab var ama Windows'taki gibi tüm pencereler arasında çalışmıyor. Onun yerine açık uygulamalar arası çalışıyor. Aynı uygulamanın iki penceresi varsa bir tanesine ⌘ + Tab ile hiç ulaşamazsın. Klavyede F3 varsa (macbook pro with touchbar değilse yani) F3'e basarak seçmen lazım. Windows'taki gibi tüm açık pencereler arasıda Alt + Tab ile gezmek için şu ücretsiz uygulamayı kurman yeterli: alt-tab-macos.netlify.app
  • himmet dayi  (05.06.22 16:33:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.