[]

sosyal medyayı adeta reklam olarak kullanan bir doktora gider misiniz?

kiracım tıp doktoru. kendisi genel cerrahi uzmanı.
sürekli hastalarıyla ilgili paylaşım yapıyor sosyal medyada. işte ameliyat öncesi süreç, ameliyat anı ve sonrası ilk kontrol vs gibi hastalarının bizatihi kendilerinin de konuştuğu operasyonun başarılı olduğunu söyleyen ve herkese tavsiye ediyorum tarzı cümleler olan bu benzeri videolar paylaşıyor. yani olabilecek en aktif şekilde kullanıyor sosyal medyasını bu şekilde. hastalarının iznini alıp yayımlıyormuş tabi bildiğim kadarıyla. daha çok etkileşim ve hastaya ulaşabilmek için instagramda bol bol pazarlıyor yani kendisini açıkçası.
siz böyle bir hekime gider misiniz?
ve bu durumu her şeyden önce etik olarak nasıl değerlendirirsiniz?

bir başka örnek. ablamın eşi de doktor. kendisi genel cerrahi de prof. hem akademik olarak bir üniversitede çalışıyor hem de özel bir hastanede. kendisinin sosyal medya hesapları genel olarak hastalık türlerini ve tedavi seçeneklerini içeren bilgiler ile katıldığı bilimsel kongre/çalıştay gibi paylaşımlarla dolu. açıkçası alanında oldukça saygın bir akademisyen her şeyden önce çünkü neredeyse her ay bir bilimsel kongrede olduğunu kendim görüyorum. alanında bir çok yerli ve yabancı board kuruluşlarına üye kendisi. hatta hatırlamıyorum ama bir kaç tanesinde yk üyesi. sosyal medyasındaki içeriklerde gittiği kongrelerdeki çeşitli sunumlar, vakalar ve tedavi şekillerini anlatıyor/paylaşıyor gördüğüm kadarıyla meslektaşlarına.


şimdi bu iki örneği düşünün. bu bir kriter değil elbette ancak genel olarak hangisi daha çok kazanıyor bilmiyorum birinci örnekteki kişinin muayene ücreti profesör olandan daha fazla. hatta 2 katı. bunu öğrendiğimde şok oldum. ve bunun salt sosyal medya etkisi olduğunu düşünüyorum. yani eniştemin mesleki bilgisi ve tecrübesi diğer kişi ile kıyas dahi edilemez. dünyada alanında saygın okul ve hastanelerde bulunmuş birisi. sosyal medyanın özellikle sağlık hizmetleri gibi bir alanda bu şekilde etkin olmasının hukuksal açıdan bir yaptırımı olabilir mi?

 
giderim adam işini seviyor ki işinin reklamını yapıyor diye düşünürüm


  • birmilyonunvarmi  (03.06.22 21:37:06) 
Giderim abi ihtiyacım varsa, bahsettiğin şeyler dikkat edeceğim en son şey bile olmaz.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (03.06.22 21:39:22) 
ben kesinlikle gitmezdim. babam da doktor. her zaman oraya buraya reklam veren tiplere gitmeyin der bana. bu tarz insanları hangi meslekten olursa olsun salt ticari kaygıyla hareket eden tipler olarak görüyorum. özellikle sağlık gibi bir alanda böyle bir durum olursa gitmem. elbette bu işin bir ticari kazanç boyutu olacak bu önemli ama bu tip şeylere ihtiyaç duymamalı bence iyi bir hekim. hasta referansı denilen bir şey var ve sosyal medyadan öncede kim iyi doktor kim iyi değil bu biliniyordu piyasada.

bu arada kendini pazarlayabilmek, kendini karşı tarafa satabilmek bir yetenektir. buna saygı duyuyorum ancak sağlık işi olduğu zaman bu bir manüpülarif hareket doğruabileceği gibi ve konunun hassas olması nedeniyle buna ihtiyaç duyulmamalı bence.
  • debian  (03.06.22 21:49:54 ~ 21:51:28) 
Benim kuzenim şehir hastanesinde doktordu, sırf sosyal medyada reklamını ve pr’ını yaparak tanındığı için ülkenin en bilindik hastanelerinden birisinden teklif aldı oraya geçt. Şuan hala devam ediyor şimdiki hedefi kendi muanehanesini açmak. Doktorların da ileriye dönük hedefi var ve bence normal
Benim dr seçimimde reklam umrumda olmaz ama doktoru araştırırım mutlaka

  • goodyes  (03.06.22 22:07:39) 
estetik vs. yapanlar zaten illa ki kullanıyor. Göz doktoru ve dermatolog olan iki tanıdığım da bazı şeyleri paylaşıyor.

Bu devirde ne yazık ki "görünür olan" değerli. Cerrah için bişey değişmemeli aslında ama özel hastaneden teklif vb. durumlarda işe yarıyor demek.

Hukuksal yaptırım olamaz (hasta isteği dışında bi paylaşım yapılmadıkça).

Mesela avukatların reklam yapması yasak, baya yasak. Ama internette videolar paylaşıp bilgi vermek ayağına reklamını yapan avukatlar var. Onda bile çevresinden dolaşan çıkıyor yani.
  • nhk ni youkosu  (03.06.22 22:26:24) 
Hayatta gitmem cunku zorla cekiyorlar. Cektirmezsen tedavi olmana izin vermiyor.

En son gittigim disci, ya keske foto cekseydik neyse bende en bastaki fotolarin var dedi bir daha kapisindan gecmedim.
Zaten bilgi guvenliginden de anlamiyorlar sifresiz sekilde gmail'den butun listesine mail atiyor fotolari.
Cahil adam yapmaz sunu.

Bu da istanbulun en baba kliniklerinden birisi.
  • divit  (03.06.22 23:21:52) 
Zaten reklam yasağı var diye biliyorum ve bu etik bir şey değil. Sosyal medya doktorlarına kesinlikle güven olmaz. Reklam sayesinde kendini iyi pazarlayıp çok para kazanınca iyi doktor olmuyorsun. İnsanlarda ünlü doktor=iyi doktor algısı var. Diğer genel cerrahların yapamadığı neyi yapıyormuş mesela? Etik kurallara dikkat etmeyen adamın doktorluğu umrumda olmaz. Mesela ablanızın eşinin akademik amaçla paylaşım yaptığı anlaşılıyor. Bunda bir sıkıntı yok, bir doktorun kongre, makale vs paylaşması gayet olumlu bir şey.


  • bayc  (04.06.22 00:09:32) 
Sürekli reklam paylaşımları yapıyorsa gitmem. İnternet ortamında adı geçmeyen çok iyi doktorlar var. Bunların randevuları full dolu, hiçbir yerde reklamları olmamasına rağmen.

Reklam=müşteri çekme aracı. Ne kadar reklam, o kadar düşük talep göstergesi.

Kişisel olarak kullanabilir. Bu ayrı.
  • nvidia  (04.06.22 00:16:37) 
Cok antipatik bulmadiysam kullanma seklini giderim ama goruntulerimi ve bilgilerimi kullanmasina izin vermem. Yani kisinin bu durumu nasil lanse ettigi cok onemli bence. Doktor/cerrah bir arkadasim da hastalarinin izniyle burun estetigi yaptigi kisilerin once/sonrasini yayinliyor. Herhangi bir reklam arzusu yok mevcut durumu ve yetenegini gostermek disinda. Mesela 'kalin derili, bilmemne sorunlu buruna kapali rinoplasti ameliyati sonrasi altinci ay' falan yaziyor. Bu cok mantikli ve doktoru daha iyi tanimaniz icin onemli bir ekstra bilgi bence.

Ama mesela gecenlerde bir Ingilizce ogretmeninin kendi kisisel hesabindan resit olmayan ogrencilerinin ingilizce konusurkenki videolarini paylastigini gordum. Cocuklarin suratina suratina tutulmus kamera, isimleri, okullari vs paylasilmis ve 'o kadar iyi ingilizcesi var ki Turk degil saniyorlar' falan gibi tamamen yanlis buldugum bir felsefe ile paylasmisti bu goruntuleri. Butun hesabi bunun ustune. Bu cok buyuk bir red flag bence o kisi icin.

Sosyal medyada az paylasan daha iyidir diye dusunmezdim. Paylasma sekli ve motivasyonunu degerlendirirdim.
  • sopiro  (04.06.22 02:08:01) 
gözüm tuttuysa ve antipatik bulmadıysam giderim.
kafamda etik olmasıyla ilgili bir soru işareti olmaz çünkü insanlar kendileri konuşuyorlarmış anlattığınıza göre.
yani rıza olmadan yayınlayacak hâli yok.
yukarıdaki örnekler anormal tabii ama bugüne kadar çevremde kimseden bu tür bir baskı yapıldığını duymadım ve görmedim, yani bu emrivaki örnekleri çoğunluk değil bence.

bu boş boş "reklam yapmak" değil ki, adam yaptığı operasyonları, hastalarının yorumlarını vb. paylaşıyor.
yani yapılan şey görülüyor.

görülür olmak doktorlar için önemli bence çünkü bazen yorumları iyi diye bir doktora gidiyorsun, çok antipatik bir tip çıkıyor.
bu bir diş hekiminde başıma geldi mesela.
yorumları iyiydi ama adamın bir yerde konuşmasını duysam asla gitmezdim, enerjisinden falan hiç hoşlanmamıştım.

adam isterse türkiye'nin en pahalı doktoru olur, enişteniz için demiyorum ama profesör dediğiniz de illa süper doktor olmak zorunda değil.
içinde bulunduğumuz ortamda ve dünyada aynı popülariteye sahip olmamak eniştenizin tercihi.
bu durumda birinci örnektekinin gelirini hesaplamak ve bunu karşılaştırıp etik olmadığına kanaat getirmek fazla taraf tutmak oluyor.
  • blatta hiberna  (04.06.22 09:37:17 ~ 09:38:50) 
Avukatın ve doktorun reklamcısından koşarak uzaklaşın bence . Ben gitmezdim


  • photo85  (04.06.22 18:40:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.