[]

referans verme sorusu

içeriği sallıyorum şimdi şöyşe bişey düşünelim;


ali diyor ki; elmalar, tarihte sarı kırmızı ve yeşil olarak karşımıza çıkmaktadır.
ben de diyorum ki; elmalar, tarihte sarı kırmızı ve yeşil olarak karşımıza çıksa da hepsi birer meyve olarak değerlendirildiğinden pişirilerek yenmeye uygun bulunmamaktadır.

referans vermeli miyim? nasıl?


ben pişirmeyle ilgili bir hem yorum (meyve kabul edildiği için pişirilmez) hem de tespit (meyveler pişirilmez) yapıyorum. yukarıdaki cümlenin sonuna aliyi referans versem, bu fikir ali'nin değilki? o söylemiş gibi yanlış bir anlam çıkmaz mı? ama vermesem de elmalar tarihte ne renklerde karşımıza çıkıyor bunu bu bilgiyi ben bulmuşum gibi oluyor, halbuki alinin buluşu.


ne yapmak doğru?

teşekkürler.

 
"... olarak karşımıza çıksa da (Ali, 1932) hepsi birer meyve..."

edit: alinin sözünü neredeyse aynı olacak şekilde yazarsanız da yine intihale giriyor kaynak belirtseniz bile. ya _ali (1932) çalışmasında şu şekilde aktarmıştır "tarihte..."_
gibi alinin sözünün tamamını tırnakla yazmanız ya da biraz değiştirmeniz gerekmektedir. Misal _bu kısım çok uyduruk olacağı için sori_: "geçmişte sarı kırmızı ve yeşil renklerde karşılaşılan elmaların (Ali, 1932) hepsi birer meyve..."
  • serbest gezen koala  (03.06.22 14:02:09 ~ 14:07:30) 
ali: "elmalar, tarihte sarı kırmızı ve yeşil olarak karşımıza çıkmaktadır. "


jimjim: gecmiste sari, kirmizi ve yesil renklerle siniflandirilan elmalarin (ali, 2000) ayni zamanda meyve olmalari, onlarin pisirilerek yenmesine mani olmaktadir.


burada ali'nin katkisi elmanin uc rengi oldugunu literature sokmak. eger bu calismadan bahsedecekseniz renklerden bahsetmek zorundasiniz, baska turlu bu kaynagi kullanmanin bi manasi yok. burada kilit nokta bu uc renk. bu uc rengi ali'den aldiginizi kendi cumlenizle yazmalisiniz, ve ali'ye bi selam vermelisiniz. kalani sizin katkiniz, istediginiz gibi yapabilirsiniz.

alternatif olarak sunu da dusunebilirsiniz:

Ali, meyveleri sari kirmizi ve yesil olarak uc renkte siniflandirsa da (1932)...
  • reavelyn  (03.06.22 17:13:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.