[]

ev kira sözleşmesi hakkında

kiracı evi boşalttı, emlakcı kiracı aramaya başladı.
istediğim koşullar şu şekilde ;

1) sözleşme süresi 2 sene, 2 sene sonunda sözleşme otomatikman sonlanır.
2) evlilik durumu bildiren barkodlu edevlet raporu istiyorum.
3) tahliye tarihi boş, düzenlenme tarihi 35 gün sonrasına ait tahliye taahhütnamesi istiyorum. (evli ise eşide imzalayacak yoksa hükmü yok)
4) barkodlu edevlet sabıka kaydı istiyorum, sabıkalı bir tipse işim olmaz.
5) kira sözleşmesini vakıfbank "kiram güvende" sistemi üzerinden yapacağız. gelir durumunun banka onaylarsa kira ödemeleri için kiracıya kefil olacak. kira gününd eyatmazsa vakıfbank yatıruıp gecikme faizini kiracıdan alacak.
6) vakıfbank kiram güvende sisteminin istemezse 12 ay peşin vercek.

sorularım şöyle ;
1) kendimi güvenceye almak için başka ne maddesi ekleyebilirim ?
2) kira sözleşmesini 2 sene yerine 1 sene yapmam hukuken mümkünmü ? yada hukuken resmi zam oranından fazla zam yapılmaz komedisinden nasıl kurtulmam mümkün ?

şartların ağırlığı önemli değil, kiralık ev karaborsa artık ilçede.

 
Hukuken mümkün mü diye sormuşsun ama buradan bakınca hukuku umursadığın belli olmuyor. Boşver hukuku takıl kafana göre. Şartların senin için gayet iyiymiş. Emlakçın da yardımcı olur zaten.


  • bayc  (02.06.22 21:57:19) 
Müstakbel Kiracının bi vesile müvekkilim olmasını çok isterdim ya.. gabin hükümlerine başvurmak 10dk’lık bir dilekçeye bakar


  • kel aynak kusu  (02.06.22 22:05:14) 
sevgili dostum sence bu şekilde bir şey mümkün olsa insanlar neden kiracılarını çıkartmak için bu kadar uğraşıyor olsun. Sen çok bilinçli olduğunu düşünüyorsun ama kanunlar ve devletin belirttikleri bu konuda sabit. Hadi diyelim ki buna kanuni bir kılıf uydurdun her halükarda kiracın çıkmamak için direttiğinde Mahkeme yoluna başvuracaksın ve o da birkaç sene sürecek.

Bu kadar gerileceksen bence ev yatırımı yapma. Ev sahibi olan biri olarak söylüyorum psikolojin bozulur. yok yani bu işin bir çözümü. hele ki haklarını bilen uyanık bir kiracı denk gelirsen sürekli uğraştırırlar
  • roket adam  (02.06.22 22:06:33 ~ 22:07:15) 
yok oyle bir dunya.

kira sozlesmeleri zaten 1 yilliktir. ama 1 yil doldu sozlesme sonlandi hadi cikiyorsun diyemezsin, kiracilarin yasal haklari var ve bunlardan feragat edemezler. feragat ettim diye imza atsalar bile feragat etmis sayilmazlar. tahliye taahhutnamesi falan da bunlar mahkemede gecmiyor. kira sozlesmesi yapilan kisiyi evden cikartabilmek icin gerekli sartlar kanunla duzenlenmis. sen kafana gore sozlesmeler yazip bu kanunlarin onune gececek bir duzenleme yapamazsin ozetle.

en can alici noktalar: kiraci senelik yasal ust limit sinirinda senelik zam yapilan kirayi duzenli odedigi surece 10 sene konutta oturabilir, sozlesmesi de her sene yenilenir. "sozlesme sonlanir, taahhutname imzalattim" gibi seyler ise yaramaz. mahkemelik olursaniz kaybedersin.

5 sene sonunda kira cok dusuk kalirsa ve kiraci rayic bedele kirayi yukseltmeyi kabul etmezse kira tespit davasi acilabilir oyle yukseltilebilir. 5 seneden once bu olamaz.

bunun disinda kiraciyi 10 seneden once cikarmanin yolu, kirayi odememesi, veya senin (veya birinci derece yakininin) evde oturacak olman gibi sebepler, baska yolu yok. bunu yalandan sebep gosterip kiraciyi cikartirsan ama evde oturmazsan, eski kiraci seni yakalarsa buyuk ceza odersin.

resmi zam oranini daha once dedigim gibi 5 sene sonunda ayarlatabilirsin, o da cevredeki kiralarla uyusmazlik olmasi durumunda, kafana gore degil.

kiralamalik eve yatirim yapmadan once bilinmesi gereken seyler bunlar. hesabi kitabi buna gore yapilmali.
  • robokot  (03.06.22 01:35:46) 
senin kafana göre yazdığın bu maddeler bağlayıcı değil, kiracı imzalamış bile olsa sözleşmedeki mantığa-usule aykırı maddeler geçersiz kalıyor.

boş taahhütname de işine yaramayacak, manasız hayaller peşindesin.
  • orpheus  (03.06.22 02:17:13) 
ülke bir tek ev sahipleri vs kiracılar diye bölünmemişti akp sağolsun onu da başardı. müthiş bir başarı gerçekten.

maalesef bu isteklerinizin hiçbir hükmü yok çünkü kanun maddeleri gayet açık ve bunlar dün ortaya çıkmış şeyler değil. örneğin sözleşmenin süre sonunda otomatikman sonlanması mümkün değil. sizin bir girişimde bulunmanız gerekir yoksa belirsiz süreliye döner. veya tahliye taahhütnamesi imzalatsanız da imzalatmasanız da dava açıp sonuçlanmadan kiracıyı evden kendi isteği dışında çıkartamazsınız. siz kiraya vermek üzere bir ev aldığınızda da şartlar böyleydi. bu yatırımı yaparken bunları biliyordunuz veyahut biliyor olmalıydınız. mesela kağıt üzerinde mükemmel görünen, sizin tüm isteklerinizi karşılayan bir kişiye evi verirsiniz ama adam evi öyle bir dağıtır ki yıllık peşin aldığınız kirayı komple tadilata harcarsınız bütün uğraşınız boşa gider. o yüzden iyi bir insana kiralamayı önemseyin esas olarak. kanunların etrafından dolaşmak sizin gibi diğer insanların da aklına geliyor doğal olarak bunu unutmayın.

özetle:
1. sözleşmeye ne yazarsanız yazın kanunda yazanlar geçerli olacak. 1-2 yıllık mahkeme süreci yaşamak zorunda kalırsanız sözleşmeye yazacaklarınızın hiçbir önemi olmadığını acı bir şekilde anlarsınız.
2. sözleşmeyi ne kadar isterseniz o kadar süreli yapabilirsiniz bir engel yok. diğer sorunun cevabı yukarıda defalarca açıklanmış zaten.

hem ev sahibi hem kiracı olduğumu da belirteyim ki kiracılar bizi kıskanıyür diye yaftalanmayalım.
  • hadsafhada  (03.06.22 02:17:16 ~ 02:31:07) 
kanuna aykiri sozlesme duzenleyemezsin kardes, umarim kimse senin kiracin olmak zorunda kalmaz ne diyim. once ac borclar kanununun ilgili kisimlarini oku bence sen.


  • bay b  (03.06.22 08:27:12) 
Bu kadar güven meselesi yaparsan ciddi adam gibi kiracı bulamazsin. Sirf şu şartlar için bile onlarca vazgeçen olacaktır bu kadar takıntılı ev sahibi ile ugrasılmaz diyerek.

Başka ev mi yok biraz daha fazla veririm ev sahibi ile ugraşmam diyenler olur.

Bu şartlar tamamen güvensizlik üzerine atladıgınız bir nokta ise güven iki taraflı olmak zorunda.

Ev sahibi bir iki sene sonra çikacagını sezsem o eve hiç girmem.

Esas mesele bu şartlara tamam diyen kişi başınızı agritir. Tecrube ile sabit
  • Fritz-X  (03.06.22 09:54:05) 
ev sahiplerinin kiracılara ikramda bulunuyormuş gibi davranmalarına bitiyorum. kiracı olarak ben sana nasıl güveneceğim? git bana ruh hastalıklarından sağlam raporu getir madem yoksa evinle işim olmaz.

her şeyi bildiğini zannederek çok akıllı geçinen insanları bir üç kağıtçı gelip çarpar geçer. bu tarih boyunca böyle olmuştur. o yüzden tavsiyem bu durumu bu kadar stres haline getirmeyin. borcuna sadık, evi güzel kullanacak ahlaklı bir kiracı bulup rahat edin.

sorulara cevap:
- "kiracı ben istediğim saniye evden çıkmazsa ev sahipleri birliği kolluk kuvvetleri tarafından yaka paça atıldıktan sonra kırk sopa ile cezalandırılır" maddesini eklemeyi sakın unutmayın.
- "ihtilaf halinde Londra mahkemeleri görevli ve yetkili kılınmıştır" yazabilirsiniz.
  • nrmnm  (03.06.22 11:02:54) 
bu şartların tamamı kanun önünde geçersizdir. bütün kira sözleşmeleri 10 yıllıktır. bu 10 yıllık süre ev sahibi için bağlayıcıdır, kiracı için bağlayıcı değildir. yani kiracı 10 yıldan önce çıkabilir.

çözüm evinizi kiraya vermemek.
  • nickini degistiren yazar  (03.06.22 11:08:40) 
1) mümkün değil 10 seneden önce ev sahibi sözleşmeyi tek taraflı sonlandıramıyor. (fakat tarihsiz tahliye tahahütnamesi ile pratik olarak mümkün hale geliyor bkz madde 3)

2) etik değil

3) alabilirsiniz, hatta düzenlenme tarihini de boş bırakın, kiraciların çirkeflikleri yüzünden şu an istanbulda bu belge olmadan ev kiralayan ev sahibi pek kalmadı. mutlaka alın bunu imzalamak istemeyen kiracıya ev vermeyin. ama bunu siz yapmayın emlakcılar daha iyi hallediyor.

4)isteyebilirsiniz

5 ve 6) bunlar olur fakat bu durumda diğer dairelere göre daha makul bir fiyata vermelisiniz.
bence bunlar yerine profili düzgün birisi olursa yukarıdaki çoğu maddeye gerek kalmaz.

+ olarak kiracıdan findeks raporu veya barkodlu sgk dökümü isteyebilirsiniz.


bugün 1 günlük araç kiralayacağım diye yüzlerce maddelik sözleşmeyi okumadan imza atıyor insanlar. evinizi yolda bulmadıysanız kendinizi garantiye almak istemeniz anlaşılır bir durum.
  • nuisance  (03.06.22 11:10:25 ~ 11:14:38) 
kendini güvene almak başka takıntı başka şey. araç kiraladığım zaman lastiği patlarsa direkt yardım gönderiyorlar, arıza olursa yerine başka araç veriyorlar vs. karşılıklı bir güven var yani.

kimse işine gelmeyen kanunu takmasın o zaman. memleketçe iyice dibi görelim.
  • nrmnm  (03.06.22 11:37:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.