[]

Memura özel işler yaptırılır mı?

657 4/a tabi kadrolu memura (Genel İdari Hizmetler) amiri özel eşyalarını veya ona gelen meyve sebze gibi şeyleri taşıtabilir mi? Kargosunu, yemeğini aldırabilir mi?

Yönetmelikte "Mevzuattan kaynaklanan veya amirin vereceği diğer görevleri yerine getirmek." diye bir madde var. Bu maddeye dayandırılabilir mi?

Bu tarz şeyleri yapmamak suç oluşturur mu? Yapmayan hakkında soruşturma açılır mı?

Bu durum amir için görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur mu?

Eğer bu durum yasal değilse; nereye şikayet edilir? Şikayet işe yarar mı? Şikayet sonrası mobbing artarsa neler yapılabilir?

 
herkesin bir görev tanımı vardır. görev tanımı içerisinde amirinin vereceği görevleri yapmak varsa da, bu sadece kişinin görev tanımı ile alakalı olan ama açık açık belirtilmemiş şeyleri kapsayacaktır ama hiç bir şekilde amirin özel eşyalarını taşımak bunun içine girmez.


  • co2s2  (31.05.22 10:56:41) 
Dayandırılamaz. Amirin kendi kişisel işleri başka, işle ilgili dosya evrak taşıma, alma, nakletme, düzenleme vs. başka.
Diğer türlü bu tür kişisel istekleri normal görmenin ayakkabı boyama, çocuğu okuldan aldırmaya, lavabo yanında havlu tutmaya kadar yolu var.

Amirin vereceği diğer görevleri yerine getirmek açıklık getirilmesi bir konu aslında.
zaten amir ve personel arasında tanışmadan/ortamdan kaynaklı diğer verilen görevler de yine ilgili iş türünden sayılıyor toplumumuzda.
Yazılı kurallardan olmayan teamüller gibi

Özel işleri yapmamak suç değildir.
Silsilede öncelikle bir kademe atlanarak ilgili makama şikayet edilebilir.
Mobbing artarsa sizde şikayetin dozunu arttırırsınız. Hatta delillerle/şahitlerle birlikte dava hakkı da mümkün.

Amirin kendisi için istediği bu tarz şeyler genelde toplumumuzun yapısıyla/anlayışıyla da ilgili bir durum.
temel kural olarak buraya bakılabilir:
www5.tbmm.gov.tr
  • Erva  (31.05.22 11:11:51) 
bu haysiyetsizliğin önüne hiçbir zaman geçilememiştir. gerçek bir hukuk devletinde çok rahat bir şekilde "bunu yapmak benim görevim değil" diyebilirsiniz fakat Türkiye'de işler farklı şekilde yürüyor. yanında çalışan memura kendi işini yaptırmayan amir oranı %1 bile değildir, iddia ediyorum. bu benim görevim değil dediğiniz anda açığınız aranacak, mobbing uygulanacak, yeriniz değiştirilecektir.

Allah hepsini bildiği gibi yapsın.

Not: bahsettiğiniz işleri yapmak suç oluşturmaz fakat hukuka aykırı emirdir, emri veren amir sorumludur. tabii bunu kanıtlayacaksınız da mahkeme ha evet diyecek de amire 1 ay kıdem durdurma cezası falan verirler, amir de zaten son kademe derecesindedir, hiçbir şey olmaz. welcome to Turkey.
  • işimdeyim gücümdeyim  (31.05.22 11:12:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.