[]

Yatırım fonları vb. hakkında

Çok bir param yok kenarda aslında. 350-400bin tl civarı birikmiş bir param var.
her ay da 25-30bin lira atmaya çalışıyorum. yatırım işlerinden hiç anlamıyorum ve aslında anlamak da istemiyorum. ama ülkenin geldiği vaziyet nedeniyle de binbir emekle uğraşıyla kazandığım bu parayı pula dönüştürmek istemiyorum.

önce bu parayı peşinat yapıp, aylık 20 bin lira da kredi taksidi ödeyip ev alayım istedim.
dolaştığım 20-25 ilanın tümü, 1.5 milyonluk evleri maksimum 500 bin lira gösterdiği için 400bin liradan fazla kredi alamadığımı farkettim.

param çok erimesin diye dolara attım, ama bir bakıma dolar da eriyor. onda da ciddi enflasyon var.

biraz ekonomistleri falan izliyorum son 1-2 aydır.
burada yatırım tavsiyesi veremeyeceğinizi biliyorum ama yaptığım şey mantıklı mı onu sormak istiyorum.

paramın 30bin liralık bölümüyle petrole dayalı yatırım fonu almayı düşünüyorum. böylelikle en azından sene içindeki benzin harcamalarımda gelecek enflasyona karşı, bu fondan kazanç sağlarım. en azından başa baş gelir, kendimi korurum diye düşündüm.

yine bi 50-60bin liralık bölümüyle gıda emtia yatırım fonu almayı düşünüyorum. (bunlaırn ikisi de senelik harcamalarıma göre belirlediğim rakamlar) yine aynı şekilde gıdadaki artışlara karşı kendimi bir nebze korurum diye düşündüm.

150bin liralık altın almayı düşünüyorum, altına dair 2023 yılı için %20 civarı bir kazanç bekleniyor dolar bazlı. yanılsak da güvenli limandır diye düşündüm. en azından dolar enflasyonuna karşı korunurum.

kalan parayı da metal ve gıda temelli şirket hisselerine yatırıp oralardan da en azından bir miktar kazanç kazanmyı düşnüüyorum. (gıda ve hammadde kıtlığı nedeniyle bu hisselerin yükselmesi beklendiği için)

bu mantıklı bir şey mi yaptığım?

 
Geçen gün yatırım fonu, hisse senedi, temettü emekliliği ile ilgili bir youtube kanalında temettü emekliliği için hisse yatırımı yapan kişi sey demişti.

"Zaten birikim yapıyordum, her ay maaşımdan düzenli altın ve döviz alımı yapıyordum.
Sonra düşündüm, lazım olduğunda altın ya da döviz olarak yaptığım birikimi bozacağım, harcanacak ve bitecek.
Ama borsa öyle değil sürekli getirisi var, sürekli artıyor ama belli bir kısmını çekip harcayınca o tekrar canlı olarak devam ediyor."

Aklımda kaldığı kadarıyla bu minvalde bir konuşmaydı.
Bana da çok mantıklı geldi söylediği.
Bayağı araştırdım, okudum, inceledim.
Mantığıma uygun, yıllara göre sürekli değer kazanan, her yıl düzenli temettü veren bir kaç şirket belirledim.
Düzenli alım yaparak ilerliyorum.
Sanırım hisse ismi vermem suç olacağından,o konuda susayım:)
  • kirmizipilotkalem  (30.05.22 22:06:15) 
teknoloji endeks fonları, elekrikli araç fonları


  • mtgs  (31.05.22 06:51:45) 
akbank petrol fonunu almak için girdim, dün vardı. bugün satışa kapatmışlar. bendeki bu şans nedir?

bu fon kapatma işleri nasıl oluyor? geçici süreli falan mıdır?
  • tchuck  (31.05.22 09:35:36) 
@mtgs, resesyon döneminde teknoloji ve startup fonlarının baya değer kaybetmesi bekleniyor. 2024 sonundan önce onlara pek el atacağımı sanmıyorum.


  • tchuck  (31.05.22 09:36:02) 
son özeti geçeyim;

25bin tl'lik petrol fonu aldım, benzin harcamalarımı karşılasın diye. mazotu 25tl ye sabitlemiş gibi oldum.

40bin tl'lik tarım fonu aldım,
25bin tl'lik de yabancı emtia fonu aldım. inşallah kahrolmayız :)
  • tchuck  (03.06.22 14:51:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.