[]

yüksek kiralı evlerde yıllık kira artışı nasıl yapılıyor?

30.000 tl kiralık ev 45.000'ye mi çıkıyor? yine kesinlikle tüfe oranı mı alınıyor? yoksa daha farklı anlaşmalar mı yapılıyor, özel oran mı belirleniyor ev sahibi ve kiracı arasında?




 
Fiyattan bağımsız, sözleşmeye bağlıdır diye düşünüyorum. Şayet mümkünse. Sözleşme yenilenme döneminde TÜFE'den daha yüksek, şu miktar bir artış yapılmalıdır gibi bir madde konabiliyor mu bilmiyorum.

Düşündüğünüz kadar yüksek bir kira bedeli değil bu şu anda. Çok zenginler özel oran belirliyorsa şayet bu çok zengin kirası değil yani. İstanbul Avrupa yakası için lüks 2+1, standart 3+1'lerin çoğu aşağı yukarı 25-30 bin lira bedelindedir diye tahmin ediyorum. Sözleşmeye de anormal bir madde koymuyor mal sahipleri belirttiğiniz gibi.

TÜFE oranı her sene kesinlikle alınması gereken kira artış oranı değildir ayrıca. "TÜFE'ye göre" kira artış oranı belirlenir her ay için. Bu oran da ev sahibinin kiracıdan talep edebileceği "maksimum" artış demektir. Çoğu zaman ev sahibi ile konuşup bu oranın altında bir artış yaparsınız ya da kafanıza göre bir artış yapar ve ev sahibinin itiraz için sizi aramamasını umarsınız.
  • jack of hearts  (28.05.22 20:14:12) 
bence de 30.000 çok yüksek değil, ancak 45.000 yüksek.

şunu sormak istedim; tüfe %50 çıkarsa 30000'lik kira 45000 mi oluyor? yani artış oranı 4000-5000 liralık evlerle aynı seviyede mi çıkıyor yoksa ayrı bir anlaşma mı yapılıyor?
  • Stoneface  (28.05.22 21:03:04) 
Mal sahibi adam mülküne yüksek değer biçiyor diye hukuk üstü bir değerleme yapılması gerekmiyordur herhalde. x ile 1,5x arası fark nüans. Bizim bilmediğimiz, ayrı dünyaların döndüğü kiralardan konuşacak olursak yalı kirası vesaire mevzumuz olabilir ama o da konuştuklarımızın 10 katından yüksek meblağlar demek olur. İlla ayrı bir değerlemeye tabi tutarak kiraya vermek istiyorsa da 45 bin kiralık değeri olan ev sahibi bunu sözleşmede belirtir ama "TÜFE üstü kira alırım bak her sene senden." deme lüksü var mı bilmiyorum. Sözleşmede eve mal sahibi kaç sene sonra ihtiyacı olacağını belirtebiliyor misal. Benzer şekilde TÜFE'yi aşan artış da isteyebilir mi ben bilmiyorum dediğim gibi.

Şöyle örnekleyeyim. Kiram 1000'di, TÜFE'ye dayalı kira artışı %500'dü, ben ev sahibinin rızası varsa kiramı 1001 yapabilirim. Aksi durumda anlaşamamış olabiliriz ve o da dava edebilir. Yahut 6000 yaparım ama o 16000 istiyordur. Bu durumda da dava edebilir ama çok muhtemel haksız görülür.
  • jack of hearts  (28.05.22 21:26:29 ~ 21:32:36) 
yasal sınırlar üzerindeki oranlar sözleşmeye konsalar bile geçersiz olur. ancak 1 yıllık sözleşmeler yapıp, tahliye taahhütnamesi ile desteklenirse her sene önceki kiradan bağımsız ve yasal sınırlara bağlı olmayan bir kira belirlenebilir. pratikte bir karşılığını görmedim ama ben kiraya veren olsam böyle yapardım


  • paintov  (29.05.22 01:10:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.