[]

kira vermeyenler maaslariyla napiyor?

kendi eviniz olur, ailenizle yasiyor olursunuz.. bir sekilde kira vermeyenlere sorum. kira ucuk bir masraf kalemi oldu malumunuz. boyle bir kalemi olmayanlar maasini napiyor?

hayir, kiralar kadar olmasa da her seyin fiyati uctu ya kenara koysan da bi degeri olmaz o yuzden merak ettim.
ortalama bir maasla para biriktirsen bile bos demek istiyorum. ne ev taksidine giriliyor, ne araba. tatil icin ya da atiyorum parfum icin ya da ayda birkac disari cikmak icin mi ayriliyor bu paralar? e onlar kira verilirken de yapiliyor, peki gerisi?

birikim yapmanin manasiz oldugu bir donemdeyiz gibime geliyor.
ailemin yanina tasinsam bana bi artisi olmaz bu durumun diye dusunur oldum.
o kenara attigim kira parasi ne isime yarar ki?
para paradir kenarda dursun degil olayim. umarim anlatabilmisimdir.

 
ben kira veriyorum oncelikle.

genel olarak her seyden arttirip biriktiriyorum. harcamalarim planli. yani sadece gercekten istedigim seylerin bir listesini yapip onlar icin harciyorum. buradaki olay bence az veya cok kazanmak degil, her adimda bir amac dogrultusunda hareket etmek (tabii ki az kazanmak diye bir sey var ama ben orta sinif icin konusuyorum diyelim)

yoksa benim net iki katim kadar kazanip yetmiyor diyen ve gerceken kazandiginin tamamini harcayan insanlar var etrafimda. kendilerine sorsan savurgan falan degiller. ama takip edip biriktirmeyince bu sacma dongu kacinilmaz.
  • hot potato  (23.05.22 01:28:37) 
Niye degeri olmasin ki, enflasyon cilginca artiyor diye cilginca para harcayacak degilim.

Dun siradan bir restorana oturdum 150 liraydi kebaplar.
150 lirama gider 10 dolar alirim dedim kalktim masadan.
10 dolar seneye de 10 dolar.
  • divit  (23.05.22 01:33:32) 
rakam uzerinden gidince bana degmez gibi geliyor. 5k×12 60k
ki kiram 5k bile degil. her ay 5k beni cok az daha rahat yasatir su anki halime gore tabii ki. ama sonunda bana uzun vadede bi sey getirmez. elle tutulur bir seyim olmaz kenarda. 150 tl kebap yerine 10 dolar alirim... sonra?!

aylik 5k ile araba taksidine mi gireyim mesela, gunumuzde yetmez ki. yani kenarda toplu param olsun cok guzel bir sey ama sadece biriken bir nakitten ibaret. acil bir harcama cikar tak cikarir verirsin oyle bir durumda evet ama yatirimin manasi yok gibi. somut bir sey yok. sadece kenarda atil bi paran var.
kiran yok, gir bi ev kredisine olayi yok yani artik kalmadi. istedigim evlerin kredisi 10kdan basliyor.

ailemin yanina gitmek istiyorum bu arada. gitmemek icin bahane aramiyorum
  • Kittie  (23.05.22 07:32:33) 
herkes fiyatları enflasyona göre değil, beklentiye göre ayarlıyor. örneğin, enflasyon %50 ise, önümüzdeki 6 ayın enflasyonu da %30 diye düşünüp %80 zam yapıyor. ev kiraları daha da saçma bir yere geldi. dolar bazında artış var. böyle gitmez, düşer kiralar ve ev fiyatları. ya da uzun süre yükselemez, %100'e yakın enflasyon olduğu yerde 1 sene fiyatlar aynı kalsa, kiralar yarıya düşmüş olur.

maaşlara enflasyonun üzerinde zam talep edin. zaten çok iyiydi maaşım, şimdi avrupadaki benzer seviye pozisyonların üzerinde alıyorum. harcamalarımı artırdım.
  • gabe h coud  (23.05.22 10:09:31 ~ 10:09:53) 
ben tadilat yaptırdım 2 sene önce, 100.000 liraya yakın bir tutar tuttu. Ardından uzun süreli kapanma ve evden çalışma sağolsun hızla krediyi kapattım.

yaşadığım bölgede 2-3 yıllık kiracı benim yaşadığım eve genelde 3500 civarı veriyor. Çok eski kiracı ise 3000 civarı.

artık yerli marka iyi bir klima 16-20.000 lira.

Kiralar manyak arttı da bu ülkede sadece kiralar çok uçmuş gibi konuşuluyor. Dediğim gibi 24.000 btu klima 20.000 lira.

Arabaya binemiyorum, düzgün bir elektrikli scooter alsan, 10.000 lira. Mutfak robotu gibi basit bir şey 1000 lira...

Basit bir elektronikte 10.000'ler havada uçuşuyor artık.
  • anneterligi  (23.05.22 17:24:36 ~ 17:27:47) 
birikim yapmak hicbir zaman manasiz degildir, dogru araclara yonlendirirseniz zaman icinde hem ciddi bir getiri hem de hatri sayilir bir nakit akisi saglayacaktir. girtlaga kadar KK, kmh borcunda yasamayip bu tarz birikime sahip olan birinin kimseye eyvallahi olmaz is hayatinda.


  • bay b  (23.05.22 17:38:39) 
kira vermiyorum ama elimde para kalmıyor açıkçası.

araç kredisi ödüyorum, market-faturalar-araba masrafları standart.
etkinliklere-yemeğe para gömüyorum. pek bi şey kalmıyor.
  • jelly bear  (24.05.22 13:12:15) 
Hocam kırılım aslında ev alacak parayı biriktirmek değil, eve peşinat olacak kadar para biriktirmek. Ben bu şekilde kredi ile ev aldım 2018'de. Aylık kredi ödemem 3.300 TL idi. Maaşım da 10.000 TL idi sanırım o sırada. Peşinatı ise BES ile biriktirmiştim akıllı yatırımlar ve şirket desteği ile.

Şimdi kentsel dönüşüm kapsamında evi müteahhide verdik, krediyi kapattık. Kira eve çıktım. Kira 7.000 TL ve maaşım 26.000 TL. Özetle, birikim mantıksız değil, ama akıllı birikim mantıklı.
  • twelfth  (26.05.22 09:24:18) 
İlk evlendiğimizde kiradaydık. Tesadüf ilk çocuğumuzun olduğu sene ev aldık, 10 sene mortgage ödedik. Tam ikinci çocuğun okula başlayacağı sene evin borcu bitti şimdi özel okul taksidi ödüyoruz. İkimiz de ortalama üstü kazandığımız halde azıcık artıyor, tatil için, sıkıntılı dönemler için biriktiriyoruz. Mal/mülk alacak bir tutar birikemiyor yani. Ama o birikim lazım.
Bu arada evi o zaman almasaydık aradan geçen onca senenin tecrübe ve kıdemine rağmen şimdi oturduğum evi satın almamın matematiksel olarak imkanı yok. Yani biriktirebilirseniz illa ki ev alın oturmalık.

  • SiyamkedisiZorro  (26.05.22 13:10:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.