[]

Eskiden neden arabalarin direksiyonu incecikti?

60li 70li yillarin arabalarinin direksiyonlari neden insaat demiri kalonliginda bir seydi? Yan 80lere 90lara gelene kadar soyle insanin eline oturacak kalinlikta bir direksiyon simidi yapmak hic mi kimsenin aklina gelmedi onu merak ettim.




 
çünkü içlerinde airbag yoktu, şimdiki direksiyonları airbag ve fonksiyon butonları yüzünden o kadar ince yapmak pek mümkün değil.


  • orpheus  (23.05.22 02:09:52 ~ 02:15:32) 
upload.wikimedia.org
aslında başlarda yapmış birileri :)

bence estetik kaygılar ergonominin önüne geçtiği için öyle yapmışlardır. sonuçta o dönemin arabaları da keskin köşeleri falan olan havalı araçlar. aerodinamik, yakıt tasarrufu falan diye bir şey yok.
  • bohr atom modeli  (23.05.22 09:46:05 ~ 09:48:05) 
@orpheus +1 ısıtmalı vb özellik var artık.


  • mikahakkinen  (23.05.22 10:11:49) 
Aslında bahsettiğiniz kadar da ince değiller;

images.fineartamerica.com

previews.123rf.com

wikiimg.tojsiabtv.com

Ama tabi ki günümüz araçları kadar dolu, tok ve ele oturur bir kalınlık yok.

Ama konu kesinlikle airbag ya da fonksiyon tuşları değil. Çünkü airbag ortada, fonksiyon tuşları da kenarlarda.

Çemberin içinden herhangi bir veri iletişimi, kablo vs geçmiyor. Şimdiki araçlardaki bütün veri ve elektrik iletişimi direksiyon göbeğindeki "zemberek" (airbag sargısı) üzerinden yapılıyor.

Yani istense airbagli ve fonksiyonlu bir direksiyonun da çemberi istediğimiz incelikte olabilir.

Sadece moda desek, bana göre bu eski direksiyonlar çok daha estetik ve güzel. Ama bu eski tipleri üretmek herhalde daha zor ve pahalı. Güncel direksiyonları der kaplama dik gitsin, ama bu döküm gibi kemik gibi malzemeyi üretmek çok daha zordur herhalde.
  • John Bloor  (23.05.22 10:36:18) 
bence tamamen direksiyon sisteminin hidrolik/elektronik vs olmamasından kaynaklı. zira direksiyonu kolayca çevirebilmek için gemi dümeni gibi çapı kocaman ve kavrayıp çevirmek için daha ince, hatta tırtıklı üretiliyor olsa gerek ki koca arabayı mekanik olarak çevirmek için mümkün olduğunca az güç harcansın.

günümüzde direksiyonu parmak ucuyla çevirerek arabayı döndürebiliyorsunuz. o yüzden estetiğe, görünüşe önem verebiliyorlar.
  • kibritsuyu  (23.05.22 12:01:06) 
güvenlik sebepleri ile bu şekli aldı.
küçük bir kazada bile kafanızı vurduğunuz cisim hala ahşap olsa saçma olurdu.

  • gatherer  (23.05.22 22:54:38) 
estetik/moda. ince ve koskoca bir cember.

o zamanlar incesi makbuldu, hatta kemik, fil disi falan olanlari falan da vardi.
sonra estetik kaygisinin onune guvenlik gecti, ele oturmasi, yumusak bir malzemeden olmasi falan onemli hale geldi.

sonra airbagler cikti, yumusakliginin da pek onemi kalmadi.

yakin zamanda 3 sene kadar ciddi kalin spor bir direksiyon ile hasir nesir olmus biri olarak direksiyon kalinlik ve kucukluk onemli, surus konforunu inanilmaz degistiriyor.
  • cooperr  (24.05.22 05:52:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.