[]

Araç yakıt tüketiminde hangisi baz alınır?

Çok km ama az sürede gidilen yer mi yoksa az km ama çok sürede gidilen yer mi daha avantajlıdır yakıt için?

Trafikten veya çevre yolu vs değişimlerden dolayı fark ediyor süresi.


 
az km çok sürede gidilen yerde muhtemelen daha çok trafik-kırmızı ışık- düşük hız- dur kalk vardır.
çok km az sürede gidilen yerde de daha yüksek hız vardır. yani bunu hesaplamak için ortalama hızı bilmek gerek ama ben her türlü az süreyi seçerdim. muhtemelen o daha az yakar.

  • jelly bear  (20.05.22 10:29:38) 
Çok km az süre derken düşük hızdan mı bahsediyoruz? Çünkü en önemli etken hız burada +1

Örnekleyelim;

ortalama 90 km/h ile 5 litre yakan araç, 120 km/h ile 7 litre yakabilir. buna göre süre ve menzilden hangisinin avantajlı olacağını hesaplamak gerekir.
  • John Bloor  (20.05.22 11:02:04) 
@john bloor, evet düşük hız, ara sokaklar, trafik ışıkları vs sebepli.


  • kaptan maydanoz  (20.05.22 13:26:42) 
araca göre değişir. araba hibrit ya da elektrikli bir araçsa, yavaş hızlarda ve dur-kalk trafikte daha avantajlıdır. hibrit ya da elektrikli araç, durduğunda sıfır enerji harcayacağı için, süre meselesi daha az önemli hale geliyor ancak içten yanmalı motorlar yüksek süratte sabit hızla giderken daha avantajlı olabiliyor.

sadece içten yanmalı motorlar için konuşuyorsak, küçük motorlar dur-kalk için daha iyiyken, büyük motorlar yüksek hızlarda daha iyidir.

kendi adıma ise, kısa sürede gitmek her zaman daha iyidir.
  • co2s2  (20.05.22 14:04:42) 
Ne kadar fark olduğunu bilmeden bir tahmin yapmamız bile zor.
Yani çok kilometre diyorsun ama aradaki fark %10 mu yoksa %50 mi bunu bilmeden yapacağımız tahminler güvenilirlikten çok uzak olacak.

Genel bir prensip olarak her fren enerji kaybıdır.
Bir trafik ışığı varsa 100 kilometre ile giden aracı önce frenle durduracağız, tüm enerjisini kaybedecek, sonra yeniden 100 kilometre hıza çıkmak için güç harcayacağız.

Yolda bu şekilde kaç defa fren yapmak gerekeceği, kaç yerde kavşakta yavaşlamak, ışıkta durmak, trafikte yol vermek gerekeceği çok etkili olacaktır.

Ayrıca trafikli yolda kaza yapma olsalığı da daha fazla. Kaza yapma olasılığı milyonda bir bile olsa milyonda beşe çıkacak mesela.
Çevre yolundan geç gitsin, öderken düşünürüz.
  • michael_knight  (20.05.22 16:13:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.