[]

1929 krizi emlak fiyatları, gelecek projeksiyonu

Merhaba 1920 1940 arası amerika emlak fiyatları grafiğine nasıl ulaşabilirim? Netteki aramalarım tam karşılamadı.

İşsizlik ev fiyatlarını nasıl etkiler?
Enflasyon +işsizlik nasıl etkiler?
Türkiyenin gelecekteki durumunu nasıl görüyorsunuz?

Teşekkürler.

 
Gercek bir krizde ev fiyatlari dibi bulur.
isten atilir borcunu odeyemezsin evini satmak zorunda kalirsin, ya da banka evine el koyup bedavadan satar.

Su an bir kriz var ama isten de atilmiyoruz bir sekilde insanlar odemeye devam ediyor, zamlar %50-70 gidiyor.
  • divit  (11.05.22 20:41:37) 
Sorular cok genel; Bence onemli olan fiyat degil, alim gucu. Bunun en bariz orneklerini bugunlerde yasiyoruz. Ortalama bir yabanci icin 50-70bin dolar yillik maas anlamina gelirken, yerli halk icin bu durum gecerli degil. Yine anlasilmasi gereken sey su: ev fiyatlari sadece bir sonuc, sebep degil.

Birinci dunya savasi sonrasi Birlesik Devletler'in davranissal olarak bugunun Turkiye'sine benzemesi de hic mumkun degil. Bunun haricinde sosyal bilimlerin determinizmle calismadigini soylememe gerek var mi bilmiyorum. Bu yuzden iki farkli donem arasinda bir korelasyon aramak veya varmis gibi bulgu yaratmak anlamsiz. Benzer durumlara her topluluk kendince, ozgun ve farkli bir karsilik verebilir.

Benim kisisel gorusume gore issizlik ev fiyatlarini dogrudan etkileyemez. Cunku ulkemizde issizligin gercek bir onemi yok. Issizler de ev almak istiyorsa ailesinden surdan burdan bir destek buluyor. Avrupa'daki cogu devlet veya Birlesik Devletler'deki gibi birey toplumlari olmadigimizdan araba, tarla marla satiliyor, betona bir sekilde para gomuluyor.

suradaki linkten ulkelere gore ev sahipligi oranlarina bakilabilir: wikipedia.org/wiki/Ülkelere_göre_ev_sahibi_olma_oranları_listesi

Ilginc istatistikler var. mesela isvicrede ev sahipligi %44, Norvec'te 82...

Diger taraftan enflasyon her seyi ve herkesi derinden etkiledigi icin ev fiyatlarini da (diger urunleri etkiledigi kadar veya kur oraninda olmasa dahi) yuksek oranda etkileyecektir. Bununla birlikte ev fiyatlari kacinilmaz olarak enflasyona yenilecektir. Yani gercek enflasyon oraninda artamayacaktir. Cunku eskiyen evin degeri (konumu yonunden emsallerine gore dahi) duser.

Turkiye'nin gelecekteki durumunu ongormek bugunden epey zor. Net gorunen seylerden biri "2023 belirsizligi". Ondan sonrasini da gelecek secimler ve yeni hukumet belirleyecek. Bugunden secime kadar benim on gorebildigim durum ise enflasyonun bilincli sekilde azdirilacagi ve belli kesimler uzerindeki baskinin artirilacagi. cunku mevcut yonetimin bildigi tek yol bu.
  • idexo  (11.05.22 20:48:31 ~ 20:48:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.