[]

Excel gurularına uzmanlık sorusu

elimde bir liste var, il, ilçe, mahalle, ve her mahalle için bir sayı karşılığı olan.
Not: tüm türkiye olacak
örneğin;
izmir - karşıyaka - donanmacı mah. - 3
izmir - karşıyaka - nergiz mah. - 5

gibi.

Ben istiyorum ki; kullanıcı il, ilçe, ve mahalle seçip(yanyana hücreler içinden aşağı açılır penceler içinden), bu mahalle karşılığındaki sayıyı farklı bir hücrede bana göstersin.

nasıl yaparız bunu formülün adı nedir?

 
anahtar kelimeleri vereyim
listeleme için: veri doğrulama
mahalle karşılığı sayı için: düşeyara ya da vlookup

edit: listeleme için şu videoya bakın www.youtube.com
  • veritaslibertas  (11.05.22 17:13:47 ~ 17:16:19) 
il her türlü izmir olacaksa, ilçe-mahalle için depended dropdown menu diye aratın o şekilde kurgulayın. sonra mahalleden sayıya gitmek için de vlookup.


  • selimcigimisik  (11.05.22 17:16:49) 
veri doğrulama ve düşey ara ile yapamadım. vlookup deneyeyim bir de.
düşey arada birden fazla hücrenin yan yana eşleşmesini aratabiliyor muyuz?

  • erty_ksk  (11.05.22 17:17:21) 
il-ilçe-mahalle arasında bir ön doğrulama olmadan kullanıcıya bırakacaksanız girişi, gidip o ilçeye ait olmayan bir mahalle girebilirler örneğin.

tüm girişlerin doğru olduğu varsayımındaysak, sumifs kullanabilirsiniz. il-ilçe-mahalle birer filter olacak formül için. arka tarafta bu 3lünün her türlü kombinasyonuna bir rakam belirlemeniz lazım.
  • selimcigimisik  (11.05.22 17:25:14) 
düşey ara ile vlookup aynı şeyler değil mi?

bunu düşey ara ve veri doğrulama ile yapacaksınız. diğer bütün yöntemler çok ama çok saçma olacaktır. excel dosyasının bir satırının görüntüsünü bana mesaj olarak atarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
  • co2s2  (11.05.22 18:31:59) 
Veri doğrulama ile açılır liste.
İl, ilçe, mahalle seçtikten sonra bu bilgiyi ayrı bir hücrede birleştir. Bunu aranacak parametre olarak kullan.

İl, ilçe, mahalle listesinin de sağ sütuna bu bilgileri her satır için birleştir.

Yukarıda aranacak parametresi indis(kaçıncı) ile arama yaptır. (burada birleştirilenleri sayı olan sütünün sağına koyduğunu öngörüyorum.) Yok o karşılık olarak getire Eğin sayıların olan sütünün soluna koyarsan vlookup/duseyara ile de sağa doğru arama yaptırırsın.

Yani,

il / ilçe / mahalle => İzmitKarşıyakaDonanmacı Mah. (bu aranacak parametre)

Arama yapılacak listede de şöyle yap:

İl / ilçe / mahalle / il ilçe mahalle birleştir / karşılık sayı.

Sonra vlookup (aranacak parametre, aranan parametre listesi) ==> karşılık gelen sayı ortaya çıkar.


Bitti gitti.
  • conta  (11.05.22 19:40:02) 
tamamdır halloldu beyler bayanlar çok teşekkür ederim.
çözümü belki uzun yoldan yaptım ama şu şekilde;

veritaslibertas'ın verdiği videoda yapılan filtre çok işime yaradı. bu videodaki filtre ve benzersiz formülleri sayesinde il ilçe ve mahalleleleri birbirine bağlı ve benzersiz ayrı listeler haline getirebildim. böylece il ilçe ve mahalleyi veri doğrulama sayesinde sırayla seçimli hale getirebildim farklı hücrelerde.
sonrasında conta'nın fikri mantıklı geldi ve tam listeyi benzersiz hale getirmeden il ilçe ve mahalle olarak birleştirdim yanlarına da karşılık gelen sayıyı koydum.
farklı bir hücrede kullanıcının tek tek seçtiği il ilçe mahalleyi birleştirerek aran düşeyarada aranacak değeri oluşturmuş oldum. bu birleşimin birleştirilmiş tam listedeki eşleşmesine karşılık gelen sayıyı koymasını istedim düşey ara komutuyla, istediğim oldu.

belki daha kısa ve kullanışlı bir formulü vardır ama bu yol da işimi çözdüğüne göre ellerinize beyninize sağlık :)
tekrar teşekkürler.
  • erty_ksk  (12.05.22 11:23:46 ~ 11:24:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.